måndag 17 april 2017

Grenke Chess Classic – rond 3

Magnus Carlsen hade fullt sjå med att rädda en halv poäng mot Hou Yifan. Foto: Georgios Souleidis

Magnus Carlsen om tillvaron idag under partiet mot Hou Yifan; ”Det gällde att överleva ett drag i taget.” Bakgrunden var att han spelat alltför hårt på vinst och hamnat i en ställning utan framtidsutsikter. Men i ett läge när Hou Yifan inte kunde finna någon bra plan att utnyttja sin fördel bestämde hon sig för att avveckla till ett tornslutspel där en säker remi lockade. Det måste trots allt ha varit hennes drömscenario när hon anlände till spellokalen. Remin innebär att hon ligger kvar i topp.

Det var i det här läget som det gick snett för världsmästaren:

Hou Yifan – Magnus Carlsen 
Svart drar



22...b5?
I kommentatorstudion var Carlsen mycket kritisk till det draget.
23.axb6 Txb6


Planen var att rycka fram med a-bonden, men Carlsen hade missat Hou Yifans starka svar.
24.Td5!
Nu besvaras 24...a5 med Sd2 följt av Sc4. Det ger vit en vinstställning. Carlsen fick stå på bromsen och var sedan mycket lättad när remin var säkrad. Hela partiet.

Rond 3
Matthias Blübaum – Arkadij Naiditsch 0-1
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave 1-0
Hou Yifan – Magnus Carlsen remi
Fabiano Caruana – Georg Meier 1-0

Partierna genomspelbara

Ställningen efter tre ronder:
Hou Yifan 2,5; Arkadij Naiditsch, Fabiano Caruana och Levon Aronian 2; Magnus Carlsen 1,5; Maxime Vachier-Lagrave 1; Matthias Blübaum och Georg Meier 0,5 poäng.

Rond 4 (onsdag kl 15)
Arkadij Naiditsch – Georg Meier
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Maxime Vachier-Lagrave – Hou Yifan
Matthias Blübaum – Levon Aronian

Efter vinst mot Daniel Sadzikowski i näst sista ronden i Grenke Chess Open låg Nils Grandelius en halv poäng efter ledarduon Nikita Vitjugov och Zdenko Kozul. Ett anmärkningsvärt faktum: Nils tog fyra av fyra i de ronder som startade klockan 9. Möjligen är underlaget för litet för att man ska kunna dra slutsatsen att han är morronpigg.

I sista ronden satte Nils Jules Moussard under press i mittspelet men fransmannen lyckades hålla remi. Nils fick ihop 7 poäng på de nio ronderna och slutade på en fin femteplats. Finalpartiet mellan Vjitjugov och Kozul blev en snabb affär: remi i elva drag. Vitjugov korades som turneringsvinnare efter särskiljning. Partier och resultatservice.

* * * * *

RIGA. Så här långt har Pia Cramling ännu inte varit inne i värmen i dam-EM, det vill säga bland de fjorton som garanteras plats i damernas nästa VM-turnering. Efter sju ronder av elva står hon fortfarande framför porten beredd att kliva in om chansen ges. Obesegrad med två vinster och fem remier ligger hon på 30:e plats inför vilodagen. Partier och resultatservice. Rond 8 spelas på onsdag.

Idag hade Pia en fantastisk chans att bättra på poängskörden:

Pia Cramling – Ulviyya Fataliyeva
Vit drar

Efter 35.Txd7 cxd4 36.f6 Lxf6 kunde svarts löpare delta i försvaret och det utmynnade småningom i remi. Här är partiet.

Vinsten vinkade efter 35.Ld3!!. En viktig poäng är att 35...cxd4 besvaras med 36.f6+ Kg8 37.Dg4+ med matt. Det tjänar ingenting till att placera en bromskloss framför f5-bonden: 35...f6 36.Dg6+ Dxg6 37.fxg6+ Kg8 38.Txd7 eller 35...Sf6 36.Lxf6 Lxf6 37.Txf7+ Kg8 38.Dg6+ eller 35...Lf6 36.Lxf6 Sxf6 37.Txf7+.

Pia Cramling missade chansen att briljera. Foto: ewcc2017.eu

ZÜRICH. Hikaru Nakamura vann Kortchnoi Zürich Chess Challenge för tredje året i rad. Han lämnade konkurrenterna bakom sig i den avslutande blixtturneringen. Partier och resultatservice.

NORRKÖPING. I ett parti mot grannen Stellan i ett Malmömästerskap förra århundradet försvarade han sig med Albins motgambit. På den tiden var det en fast ingrediens i hans öppningsrepertoar, så jag var väl förberedd. Han fick inte tillbaka gambitbonden och i ett läge när han rätt och slätt var bonde under utan kompensation bjöd jag remi. Ängsligheten, den förbannade bristen på kampvilja i sådana lägen. Där tilläts han rädda en halva och sedan vinna MM ännu en gång.

Jag kom att tänka på det när jag såg att Stellans motståndare i sista ronden i Påskturneringen, Deniz Arman, valde att spela – Albins motgambit. Jag misstänker att Arman inte känner till Stellans tidigare äventyr i den terrängen. Stellan vann öppningen och det såg ut som om han styrde säkert mot vinsten. I följande vinstställning trodde jag att det i stort sett var i hamn:

Stellan Brynell – Deniz Arman
Vit drar

Kanske var det tumregeln att tornet hör hemma bakom fribonden som fick pedagogen Stellan att dra tillbaka tornet till h1, kanske också lite ängslighet för vad b-bonden skulle kunna tänkas uträtta. Men tornet gör en glänsande insats på sjunde raden. Efter till exempel 48.Tf7 (parerar springargaffeln och håller dessutom springaren utanför spelet) 48...b5 49.d6 b4 50.Kc6 Tc2+ 51.Kd5

analys


kan d-bonden börja höja armarna i en segergest.

Men i stället för 48.Tf7 följde:
48.Th1? Kb7 49.Tc1?
Tornet längtade kanske tillbaka till sjunde raden, men nu har springaren fått fria tyglar. Efter 49.Kd6 Sf6 50.Th6 Se4+ 51.Kd7 har vit fortfarande goda vinstchanser. Enligt tidsangivelsen i direktsändningen var Stellan inte i brinnande tidsnöd, så förklaringen finns kanske i den tidiga timmen. Morgonstund har sällan guld i mund, åtminstone inte för nattmänskor.
49...Sf6+ remi

Bäddat för remischackar. Kungen kan ju inte kliva fram ett steg på grund av mattsättning.

Vid bordet bredvid spelade Tiger Hillarp Persson och Hans Tikkanen en kampremi vilket innebar att Hans behöll halvpoängsmarginalen till förföljarna in i mål. Om Stellan vunnit sitt parti hade det varit han som utropats till turneringsvinnare. Herre Albin vilket slut.

Partier och resultatservice.

Stellan Brynell fick in backen när han borde ha svängt vänster. Foto: Lars O A Hedlund