tisdag 24 januari 2017

Wijk aan Zee – rond 9

Magnus Carlsen mot Loek van Wely tilldrog sig det största intresset. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

KAJ ENGSTRÖM:
Vad är detta?


Jo, denna smått osannolika ställning uppkom mellan Dmitrij Andrejkin och Pavel Eljanov efter 24 drag. "A crazy game" utbrast en entusiastisk Yasser Seirawan i kommentatorstudion. Särskilt fyra bönder på c-linjen ser man sällan. Partiet fortsatte med kvalitetsoffret 25.Sd4 Sxe1 och sedan offrade Andrejkin ännu en kvalitet på b7 för att få motspel med en bonde på sjunde raden. Eljanov missade sedan i det komplicerade spelet några av de bästa fortsättningarna vilket gav vit chansen till ett segt försvar. I drag 40 spelade svart Th8-h2.


Nu tänkte Andreikin nästan en halvtimme innan hann fann enda räddningen 41.Ld1!. Häromkring gästade Eric Hansen studion och han menade att hans huvud höll på att explodera av alla tänkbara varianter de testade: två damer mot två damer, tre tunga mot kung som undkommer och så vidare. Seirawans superlativer om partiet duggade tätt: "Amazing, extraordinary, fantastic!” Redan här kunde de bägge i studion också visa hur det tänkta slutet kunde bli, och blev; svart tvingade fram remischackar drygt 10 drag senare. Enastående schackunderhållning, må jag säga!

Magnus Carlsen var väl piskad att vinna som vit mot kömannen Loek van Wely för att haka på täten. Bara att skaka av sig förra rondens förlust mot Richard Rapport alltså. Carlsen visade med 6.g4, Keresangreppet i Sicilianskt, att det skulle sättas tidig press. Då van Wely motade den bonden med 8...g5, förmodligen en inexakthet, kunde Carlsen så småningom med små men effektiva medel norpa en bonde och tvinga fram många pjäsbyten.

Magnus Carlsen - Loek van Wely
Vit drar


Här var det dags att avveckla till ett tornslutspel med bonde mer: 29.c6 Lxb4 30.Txb4 Lxc6 31.Lxc6 Txc6 32.Txf4 med ett slutspel som världsmästaren med säker hand förde hem. Idag bjöd inte Carlsen på något.

Ledaren Wesley So besvarade Levon Aronians Ragozin i Damgambit med en av de till synes skarpaste fortsättningarna, bondeoffer på c3 och kung till f1. Detta är dock grundligt analyserat och det vägde länge jämnt och massavbyten ledde till ett helt lika tornslutspel. Remin blev dagens först klara parti, efter knappt två timmar.

Runt sju timmar och 92 drag fick turneringens sensationsman Baskaran Adhiban kämpa innan han som svart säkrade remin mot Wei Yi. Ja kämpa, för något gick snett redan i hans ovanliga kungsindiska försvar med springarplaceringen på c7. Wei stod i mittspelet klart bättre, ledde i slutspelet med både en och två bönder som alltså inte räckte.

Även den andra indiern Pentala Harikrishna fick kämpa länge i sämre ställning innan remin kunde bärgas. Motståndaren Jan Nepomnjasjtjij offrade så att säga kvalitet mot säker kung och fick ett starkt angrepp, men missade bland annat:

Jan Nepomnjasjtjij – Pentala Harikrishna 
Vit drar



27.Sf5! (han spelade 27.Dh5) som tvingar fram avbytena 27...Txf5 28.Lh6+ Ke8 29.Db8+ Ld8 30.Txd7 Kxd7 31.Dxb7+ och vit står nästintill på vinst. Istället blev det senare bara en bonde mer för vit som inte räckte till vinst.

I dagens två damindiska partier Anish Giri–Richard Rapport och Radoslaw Wojtaszek–Sergej Karjakin hettade det aldrig till riktigt och i bägge togs remi strax efter 30 drag.

I Challengers-gruppen försvarade sig Nils Grandelius som svart med Marshallangreppet i Spanskt. Ett perfekt remivapen mot Benjamin Bok. Efter drygt 30 drag var det hela klart utan att något anmärkningsvärt hade hänt.

En av de äldsta spelarna, Ilja Smirin, försvarade sig listigt mot en av de yngsta, Jorden van Forests farliga angrepp och vann. Därmed gick han upp i delad ledning med Markus Ragger, som delade poängen med unge norrmannen Aryan Tari. Juniorvärldsmästaren Jeffery Xiong lät sig inte luras av tidigare ledaren Gawain Jones skämtsamma pattfälla i sista draget; han satte matt istället. Då har det blivit ännu jämnare och mer spännande inför de fyra sista ronderna.

Masters, rond 9
Wesley So – Levon Aronian remi 
Radoslaw Wojtaszek – Sergej Karjakin remi 
Dmitrij Andrejkin – Pavel Eljanov remi 
Wei Yi – Adhiban Baskaran remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Pentala Harikrishna remi 
Magnus Carlsen – Loek van Wely 1-0 
Anish Giri – Richard Rapport remi
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Challengers, rond 9
Benjamin Bok – Nils Grandelius remi
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Rondreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC.

Masters, rond 10 (onsdag kl 13.30)
Levon Aronian – Richard Rapport 
Loek van Wely – Anish Giri 
Pentala Harikrishna – Magnus Carlsen 
Adhiban Baskaran – Jan Nepomnjasjtjij 
Pavel Eljanov – Wei Yi 
Sergej Karjakin – Dmitrij Andrejkin 
Wesley So – Radoslaw Wojtaszek

Challengers, rond 10 (onsdag kl 13.30)
Nils Grandelius – Vladimir Dobrov

* * * * *

Gibraltar – rond 1

Veselin Topalov med Juan Bellon sidan om. Foto: John Saunders

En kombinationsövning från första ronden i Gibraltar:

Veselin Topalov – Thomas Pähtz 
Vit drar



Vilket är vits bästa drag? Lösningen finns sist i dagens inlägg.

LG: Det pågår ett parallellslalom i schackvärlden. De tävlande är Magnus Carlsen i Wijk aan Zee och Fabiano Caruana i Gibraltar. Det som står på spel är platsen som etta i världsrankningen. Efter dagens portar har Carlsen ett försprång på cirka 10 elopoäng. I Gibraltar inledde Caruana med vinst mot en av många indier i startfältet, Kumar Rakesh.

Förr i tiden var det sällsynt med spelare ur världseliten i öppna turneringar, men nu har till och med Magnus Carlsen framträtt i ett sådant sammanhang, Qatar Masters Open. I Gibraltar har vi spelare som Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Vasilij Ivantjuk, Michael Adams, Peter Svidler och Veselin Topalov. De vann alla i rond 1. Den av dem som hade störst besvär av dem att bärga vinsten var Ivantjuk och det var mot ungerskan Petra Papp. Bland vinnarna finns också Erik Blomqvist och Pia Cramling.

En och annan stormästare var illa ute i premiärronden och dit kan man räkna in S P Sethuraman, som knappast hade full kompensation för bonden mot Rolf Bergström i den här ställningen:

Rolf Bergström – S P Sethuraman 
Vit drar



Efter 36.Tb1 följt av Thc1 ser det ut som om svarts offensiv är neutraliserad.
36.b4? Txa5! 37.Tc2
Vit kan ju inte öppna porten till b-linjen.
37...Kh7
Svart skulle också kunna manövrera ut tornet med 37...Tc5.
38.bxa5
Lika hopplöst som allt annat. Det finns inte längre någon tornschack på b2, men det finns ett bra alternativ till den schacken.
38...Tb3+ 39.Ka2



39...Td3 40.uppg.
Det finns inte något hållbart försvar mot matthotet på b3.

Partier genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Topalov–Pähtz 
15.Lxd5+!! cxd5 16.Tc7 uppg.
Till exempel 16...Tb8 17.Txb7 Txb7 18.Dxd5+ och Dxb7.