lördag 30 april 2016

Hasselbacken Open – rond 1

Alexei Shirov satsade friskt och vann. Foto: Lars O A Hedlund

Första ronden i Hasselbacken Open kom i gång med ungefär två timmars försening och jag misstänker att det var ett eller annat 70-årsfirande som var orsaken. Stockholm var förmodligen igenkorkat av den anledningen. Bara en teori.

När turneringen väl startade var det den övre halvan mot den undre och en rejäl rankingskillnad på alla bord. Det var 16 svenska spelare i rankingintervallet 1986–2036 på de 22 direktsända partierna, och det höga antalet lär vi inte få vara med om igen i turneringens fortsatta förlopp. Det vimlar inte av svenska spelare bland de topprankade.

De högre rankade i de direktsända partierna tog hem rubb och stubb, men trots rankingskillnaden var det långt ifrån raka vägen till vinsterna för alla. Alexei Shirov visade sitt parti i kommentatorstudion för Jonathan Westerberg och plötsligt upptäckte Shirov att det fanns en rejäl lucka i det han hade planerat:

Alexei Shirov – Björn Särén
Holländskt
1.d4 f5 2.g3 d6 3.Lg2 g6 4.h4!? Lg7 5.h5 Sh6 6.Sc3 c6 7.Lxh6 Lxh6 8.hxg6 hxg6 9.Dc1 Lg7 10.Txh8+ Lxh8 11.Dh6 Lxd4 12.Dxg6+ Kd7 13.Dxf5+ Kc7 14.Dd3 Lg7 15.Sf3 Sa6 16.0-0-0 Sc5 17.De3 Df8



18.Sd4?
Shirovs ursprungliga plan vara att spela 18.Th1 vilket hade varit förnuftigare. Efter partidraget hade han planerat att besvara 18...e5 med 19.Sdb5+ cxb5 20.Sxb5+ Kb8 21.Sxd6 Lh6 22.f4 exf4 23.Dxc5

analys

och när han upptäckte 23...f3+ var det som om världen var på väg att gå under. Efter 24.Kb1 fxg2 är det svart som har initiativet. De analyserade andra möjligheter efter 18...e5! men fann inte något som kunde återge Shirov hoppet. Han kom fram till att han borde ha fullföljt planen med 18.Th1. Nu ordnade det sig i alla fall.
18...a6?



19.f4
Shirov var ute efter taktiska möjligheter och här fanns en sådan med 19.b4!, till exempel 19...Se6 20.Sd5+! cxd5 21.Sxe6+ Lxe6 22.Dxe6 med klar fördel för vit.
19...e5 20.Sb3 exf4 21.gxf4 Se6 22.Tf1 Lh6



23.Dd2 Sxf4
Som Shirov påpekade: att inte slå f4-bonden och tillåta vit att stötta upp den med e2-e3 är inte heller skoj.
24.e3 Sxg2



25.Sd5+!
Efter 25...cxd5 finns mellanschacken på c3 före Txf8, och med springaren kvar på d5 garderas e3. Inte 25.Txf8? Lxe3 och svart kunde ha andats ut.
25...Kb8 26.Txf8 uppg.
Särén stod verkligen upp och tog en fajt med Shirov. Bra så.

Partierna genomspelbara
Resultat rond 1
Lottning rond 2

Garri Kasparov stal föreställningen

Garri Kasparov hade anledning att vara nöjd med sitt framträdande i Saint Louis. Foto: Lennart Ooates

Det var Hikaru Nakamura som vann The Ultimate Blitz Challenge i Saint Louis, men det mesta cirklade ändå kring Garri Kasparovs tillfälliga comeback i kamp med världseliten. Det hör till saken att i de sex partierna mot Nakamura, som är tvåa efter Magnus Carlsen på Fides blixtranking, noterade Kasparov två vinster, tre remier och en förlust. Okej, en av remierna borde Kasparov ha förlorat om domaren följt reglerna – men ändå. Den mannen har schackspelet i generna.

Kasparov avslutade i stor stil. Efter tio drag mot Fabiano Caruana uppstod följande ställning:

Fabiano Caruana – Garri Kasparov 
Vit drar


Minnesmästaren Kasparov påpekade efteråt att han hade samma ställning som svart i sin debut i sovjetiska landslaget. Det var vid lag-EM i Skara 1980 i första ronden mot Simon Webb. Här är det partiet.

I Saint Louis utsattes Caruana för ett massivt kungsangrepp:


27...Lxg4! 28.hxg4 Dxg4 29.Dd1
Det underlättar svarts uppgift, men det var hur som helst svårt att aktivera vits pjäser i försvaret. Springaren är på väg till g5 med förödande verkan.
29...Dg3 30.De2 Sg5


Det finns inte någon hållbar parad mot hotet 31...Sh3+ 32.Kh1 Th8 osv.
31.Kh1 Th8 32.Sxd6 Kg8
Det finns olika vinstvägar. Att lämna ett reträttfält till löparen är en av de enklare.
33.bxc5 Lf8+ 34.Kg1 Sh3+ 35.Kf1 Lxd6
Allt stämmer. Springaren ska bort så att tornet får fältet f5.
36.cxd6 Tf5+ 37.Sf3


37...Txf3+ 38.uppg.
Det skymtar en matt på g1.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Dmitrij Andrejkin är topprankad i Hasselbacken Open. Foto: fide.com

Den närmaste tiden är det Hasselbacken Open och Deltalift Open som får stå för den inhemska underhållningen. Turneringarna överlappar varandra, så det är antingen eller för dem som är sugna på att själva vara med och spela.

Antalet svenska stormästare i Stockholm och Tylösand är jämnt fördelade. Erik Blomqvist, Axel Smith, Ralf Åkesson och Thomas Ernst kan få det mycket tufft i Hasselbacken Open, medan Hans Tikkanen, Jonny Hector, Stellan Brynell och Lars Karlsson är topprankade i Deltalift Open.

Hasselbacken Open drar i gång idag klockan 14 och länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten.

Norway Chess – rond 9

Magnus Carlsen avslutade med vinst mot Pavel Eljanov. Foto: Sigfred Haubro

I sista rondens först avslutade parti blev det remi mellan Levon Aronian och Pentala Harakrishna, och eftersom Magnus Carlsen då stod bättre mot Pavel Eljanov kunde norska schackvänner ställa champagnen på kylning. Eljanov hamnade under press och när han dessutom kom i tidsnöd var utgången ganska given. Carlsen hade en bra statistik mot Eljanov, 3–0, och efter det här partiet var det 4–0. Så lyckades världsmästaren vinna Norway Chess i fjärde försöket.

Magnus Carlsen – Pavel Eljanov 
Svart drar


En inbjudan till dambyte med 27...Dc7? besvaras starkast med 28.Sd2! varpå springaren på e4, som förväntas försvara löparen på d6, är bortdribblad. Bästa försöket i diagramställningen är 27...Da7!, ett drag som man knappast trollar fram i tidsnöd, till exempel 28.Ld3 (efter 28.Lxd6 Da2 är det remi) 28...Lxb4 29.Dxe6+ Kh8 30.Dxd5 Da3! 31.Lxe4 fxe4 32.Dxe4 och det lutar åt remi.
27...Sdf6? 28.Lxd6! Dxd6
Svart tvingas till passivitet även efter 28...Sxd6 29.Se5.


29.Dc8+ Kh7 30.Se5 De7 31.Dc6 Sg4?
31...Dd6 är segare, men det hade knappast påverkat utgången av partiet.
32.Sxg4 fxg4 33.Ld3


Efter avbytet på e4 hänger det bönder på både b6 och e4. Det är kört.
33...g6 34.Lxe4 dxe4 35.Dxb6 uppg.


Segerintervju med Magnus Carlsen i norska TV2-studion. Foto: Sigfred Haubro

Nils Grandelius kom dåligt ut ur öppningen mot Maxime Vachier-Lagrave men höll remi med ett heroiskt försvar. Nils kan på det hela taget vara nöjd med fem remier och fyra förluster i konkurrens med den absoluta världseliten. En mycket bra debut i sådana sammanhang.


Nils Grandelius avslutade med en kampremi mot världsfemman Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Sigfred Haubro

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 9
Magnus Carlsen – Pavel Eljanov 1-0 
Pentala Harikrishna – Levon Aronian remi 
Veselin Topalov – Vladimir Kramnik remi 
Nils Grandelius – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Chao Li – Anish Giri remi

Slutställningen:
Magnus Carlsen 6; Levon Aronian 5,5; Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov och Vladimir Kramnik 5; Chao Li och Pentala Harikrishna 4,5; Anish Giri 4; Pavel Eljanov 3; Nils Grandelius 2,5 poäng.

* * * * *

Slutställningen i The Ultimate Blitz Challenge: Hikaru Nakamura 11 (av 18); Wesley So 10; Garri Kasparov 9,5; Fabiano Caruana 5,5 poäng. Mer om det efter lite sömn. Snörvel, host, Zzzzzzzzz.

fredag 29 april 2016

Garri Kasparov i kamp med världseliten

Hikaru Nakamura mot Garri Kasparov, som är på väg att hämta hem springaren från b4. Foto: Lennart Ooates

Garri Kasparov slutade sin professionella schackkarriär för elva år sen, och sedan dess har det blivit uppvisningsschack med blixt och simultanföreställningar. Nu är han i Saint Louis på ett tuffare uppdrag: The Ultimate Blitz Challenge där han möter de tre främsta i USA-mästerskapet: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So. Det var trippelrondigt igår och vi får samma dos ikväll.

Betänketiden är speciell. Grunden är femminutersblixt, men när den ene har gjort ett drag går tre sekunder innan den andres tid börjar gå. Med tre sekunders tillägg efter varje drag kan man bunkra tid, det kan man inte med det system som tillämpas i Saint Louis.

Det var inte lätt att veta hur Kasparov skulle klara den här utmaningen. Det är bara att instämma i kommentatorn Yasser Seirawans omdöme: det var faktiskt Kasparov som dominerade tillställningen. Smått otroligt med tanke på att Kasparov möter tre spelare som finns med bland världens tio högst rankade.

Det började med att Kasparov spelade ut So i första ronden och det fortsatte i stort sett i samma stil. I andra ronden inträffade dock en malör som något dämpade glansen kring Kasparovs comeback i kamp med världseliten. Det var i den här ställningen:

Hikaru Nakamura – Garri Kasparov 
Svart drar



Kasparov spelade 26...Sb4?. Han hade lämnat springaren åt sitt öde på b4 och var på väg att omställa uret, när han upptäckte att det förlorar efter 27.Lc5. Då grep han tag i springaren igen, lät den pendla mellan d5 och b4 medan Nakamura med ett stillsamt leende kollade på domarens reaktion. Så styrde Kasparov över springaren till f4 i stället, och det blev inte något domaringripande. Kasparov är Kasparov och arrangörerna ville tydligen inte på något sätt stöta sig med hedersgästen, som för övrigt har förklarat i förväg att hans prispengar går till den amerikanska OS-satsningen. Springarens krumsprång fick passera och Nakamura tog det med jämnmod. Hans kommentar efteråt: ”Jag tar kanske inte den här turneringen på lika stort allvar som han gör.” Maurice Ashley frågade även Kasparov om malören och den legendariske exvärldsmästaren lyckades slingra sig likt en slipad politiker. (Det blev remi.)

Partierna genomspelbara.

Ikväll kan det bli en redig kanalkrock: The Ultimate Blitz Challenge återupptas klockan 19.50 och då kan vi vara mitt inne i en dramatisk upplösning i Stavanger. Dessutom måste jag lägga tid på att kurera min förkylning och leta pizzarecept. Snörvel, puh.

Norway Chess – rond 8

Anish Giri var illa ute mot Nils Grandelius. Foto: Sigfred Haubro

Levon Aronian verkade inte särskilt imponerad av sin vinst mot Magnus Carlsen i näst sista ronden: ”Det handlade mer om att han spelade dåligt än att jag spelade bra.” Aronian ville inte beteckna resultatet som en stor överraskning, han påminde oss om att han faktiskt slog Carlsen så sent som i lag-EM i Reykjavik i fjol.

Det spetsade till sig i toppstriden. Inför sista ronden leder Levon Aronian och Magnus Carlsen en halv poäng före Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov och Vladimir Kramnik. Om två spelare delar förstaplatsen blir det ett särspel efter rond 9. Om det är mer än två spelare som delar förstaplatsen flyttas särspelet till lördag.

I rond 8 var det nära att Anish Giri förlorade ett vitparti för tredje gången i turneringen, och det var Nils Grandelius som hade honom i säcken:

Anish Giri – Nils Grandelius 
Svart drar


22...Ld5
Efter 22...Lf5 23.Sc5 Txe1+ 24.Dxe1 Sxc5 25.dxc5 a6 har svart en sund merbonde. Partidraget ger Giri chansen till en kombinatorisk räddning.
23.Sf6+! gxf6 24.Lxf6 Df5 25.Dxh6 Dh7 26.Dg5+


26...Dg6
Svart får acceptera dragupprepningen. Efter 26...Kf8? 27.Le7+ Txe7 28.Dxe7+ Kg7 29.Txa6 bxa6 30.Dxc7 Txb2 31.De5+ är det vit som har initiativet.
27.Dh4 Dh7 28.Dg5+ Dg6 29.Dh4 Dh7 remi



Magnus Carlsen och Levon Aronian under och efter partiet. I kommentatorstudion flankeras de av Peter Svidler och Jan Gustafsson. Foto: Sigfred Haubro

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 8
Pavel Eljanov – Chao Li 0-1 
Anish Giri – Nils Grandelius remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov remi 
Vladimir Kramnik – Pentala Harikrishna 1-0 
Levon Aronian – Magnus Carlsen 1-0

Poängställningen efter åtta ronder:
Levon Aronian och Magnus Carlsen 5; Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov och Vladimir Kramnik 4,5; Chao Li och Pentala Harikrishna 4; Anish Giri 3,5; Pavel Eljanov 3; Nils Grandelius 2 poäng.

Rond 9 (fredag kl 16)
Magnus Carlsen – Pavel Eljanov 
Pentala Harikrishna – Levon Aronian 
Veselin Topalov – Vladimir Kramnik 
Nils Grandelius – Maxime Vachier-Lagrave 
Chao Li – Anish Giri

* * * * *

I veteranernas lag-EM 65+ segrade Ryssland som väntat och Sverige slutade på sjätte plats bland blott tio deltagande lag. Det verkar uppenbart att krisen i Grekland satte spår i deltagarantalet. Slutställningen och partierna genomspelbara.

onsdag 27 april 2016

Norway Chess – rond 7

Norway Chess har flyttat till konserthuset i Stavanger. Foto: Sigfred Haubro

Temperaturen i norska TV2-studion steg nog ett par grader när Magnus Carlsen klev in i bekännelsebåset och förklarade att han hade spelat ett drag (12.Se2) mot Vladimir Kramnik som han fått av Jon Ludvig Hammer, som är expertkommentator i TV2-studion.

Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik 
Vit drar



Carlsen framförde förhoppningen att han skulle förvalta Jon Ludvigs idé på bästa sätt. Kramnik besvarade med 12.Se2 med 12...Sb6 13.Sg3 Lb4+ 14.Kd1



Här spelade Kramnik 14...Sa4? och för Jan Gustafsson och Peter Svidler förklarade Kramnik att han hade missat svaret 15.Sgf5!. Kontrollen över f5 hade stor betydelse. Senare kom Carlsen in till JG & PS och han menade att efter 15...Kd7 16.Tb1 var partiet självspelande.

Carlsen körde hem partiet med säker hand. Det var länge sedan Kramnik förlorade ett parti senast och det var ännu längre sedan Carlsen slog honom. Världsmästaren har för sin del spelat 42 partier i följd utan förlust. En efterlängtad etta i tabellen som ger världsmästaren en poängs ledning med två ronder kvar. Det ser minsann ut som om Carlsen ska kunna vinna Norway Chess i fjärde försöket.

Världsettan Magnus Carlsen mot världstvåan Vladimir Kramnik. Foto: Sigfred Haubro

Jon Ludvig tippade rätt resultat för Magnus i de sex första ronderna, och han hade tippat remi i sjunde rondens möte med Kramnik. Jon Ludvig var säkert inte ett dugg ledsen över att han tippade fel den här gången.

Nils Grandelius spelade upp en fördelaktig ställning mot Chao Li och pressade kinesen timme efter timme. Efter Nils 64.c4 avslöjade Svidler att han inte kunde förhålla sig objektiv när det gällde hans förhoppningar om hur partiet skulle sluta: ”Jag vill att Nils vinner det här.” Svidler prisade Nils kampvilja och beklagade att den inte hade belönats bättre i tabellen. Men Chao Li försvarade sig bra och efter nästan fem och en halv timmes spel var det bara kungarna kvar på brädet.


Nils Grandelius och Chao Li spelade rondens längsta parti. Foto: Sigfred Haubro

Chao Li kommenterade sina öppningsförberedelser: ”Jag visste inte om han skulle spela e4 eller d4, så jag bestämde mig för att titta på fotboll.”

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 7 (onsdag kl 16)
Levon Aronian – Pavel Eljanov 1-0 
Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik 1-0 
Pentala Harikrishna – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Veselin Topalov – Anish Giri remi 
Nils Grandelius – Chao Li remi

Poängställningen efter sju ronder:
Magnus Carlsen 5; Pentala Harikrishna, Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov och Levon Aronian 4; Vladimir Kramnik 3,5; Pavel Eljanov, Anish Giri och Chao Li 3; Nils Grandelius 1,5 poäng.

Rond 8 (torsdag kl 16)
Pavel Eljanov – Chao Li 
Anish Giri – Nils Grandelius 
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 
Vladimir Kramnik – Pentala Harikrishna 
Levon Aronian – Magnus Carlsen

tisdag 26 april 2016

USA-mästerskapet i Saint Louis

Fabiano Caruana triumferade i USA-mästerskapet. Foto: Lennart Ooates, uschesschamps.com

Trots deltagande av bland andra Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So – trea, sexa respektive tia i världsrankingen – spelades USA-mästerskapet i skuggan av Norway Chess. Det blev Caruana som tog hem mästerskapet med sex vinster och fem remier. Han hade en poängs marginal till So och Nakamura.

Turneringstabell
Partierna genomspelbara

I fjolårets USA-mästerskapet förlorade So mot Varuzhan Akobian efter ett domaringripande – se här. Nu fick So en gruvlig revansch.

Wesley So – Varuzhan Akobian
Franskt
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sd7 5.Sf3 Sgf6 6.Sxf6+ Sxf6 7.c3 c5 8.Le3 cxd4 9.Lxd4 Le7 10.Ld3 0-0 11.Dc2 h6 12.0-0-0 Da5 13.Kb1 Td8 14.Se5 Ld7 15.De2 Lc6 16.The1 Ld5 17.c4 Lxg2 18.Lc3 Db6 19.Tg1 Lc6


20.Sxf7!
Vit har flera pjäser riktade mot svarts kung men det krävs en och annan finess för att fullborda verket.
20...Kxf7


21.Txg7+!
Inte 21.Lg6+? Kf8 22.Dxe6 Txd1+ 23.Txd1 Le4+ och vits dam ryker.
21...Kxg7 22.Dxe6 Dxf2?
Efter det draget rasar svarts ställning ihop. 22...Te8 är ett segare försvar.
23.Dxe7+ Kg8 24.Lh7+


24...uppg.
Till exempel 24...Kh8 25.Lxf6+ Dxf6 26.Dxf6+ Kxh7 27.Txd8.

* * * * *

Lördagen den 14 maj är det dags för Ingemar Johanssons minne i Göteborg, sju ronder snabbschack. Det är så smått dags att plocka fram Capablancas lärobok och påbörja förberedelserna. Gösta Svenn föreslår att vi spelar en Kungsgambit om det slumpar sig så att vi möts i turneringen. Det förutsätter väl att jag besvarar 1.e4 med 1...e5, för att jag som vit spelar 1.e4 e5 2.f4 finns inte på kartan. Senast jag spelade 1.e4 gick det helt galet för mig. Det var i junior-SM i korr, final, 1966–1967. Ingvar Carlsson valde drakvarianten och krossade mig. Sedan dess har jag – såvitt jag minns – undvikit att öppna med 1.e4. Jag skyller det på en dåligt utvecklad förträngningsmekanism.

Glöm inte att anmäla dig till minnesturneringen – här finns inbjudan. Vi ses i Göteborg.

måndag 25 april 2016

Norway Chess – rond 6

Pavel Eljanov mot Nils Grandelius. Foto: Sigfred Haubro

I toppmötet i rond 6 valde Magnus Carlsen Berlinförsvaret mot Maxime Vachier-Lagrave, som försökte överraska världsmästaren med en fortsättning som inte har praktiserats på sistone, nämligen 17.f3. Var Carlsen oförberedd? Peter Svidler frågade och fick svaret att Carlsen några drag dessförinnan tänkte: ”Skit, idag blir det f3.”

MVL pressade och i ett läge när Carlsen hade tre minuter för tio drag kom den eleganta räddningen:

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Svart drar



MVL hade i det här läget goda förhoppningar att kunna skapa stora problem för motståndaren. Carlsens nästa drag kom enligt MVL som en blixt från en klar himmel.
31...Lxg4!! 32.fxg4 Tg6 33.Kf2 Txg4 34.Ld2 Tc4 35.Ta8+ Kh7 36.Sd7 Txc2



Carlsen kunde andas ut men partiet varade i ytterligare 28 drag. MVL förklarade varför: ”... för Magnus hade behandlat mig på samma sätt om han hade suttit med mina pjäser.” Och Magnus log.

Nils Grandelius fick en dålig öppning som svart mot Pavel Eljanov, som visade praktiskt handlag i den här ställningen:

Pavel Eljanov – Nils Grandelius 
Vit drar



Jan Gustafsson och Peter Svidler fördjupade sig i konsekvenserna av pjäsvinsten 14.fxg4. De drog ut varianterna ett gott stycke men det var svårt att bedöma komplikationerna. I partiet förbrukade Eljanov nio sekunder innan han spelade 14.cxd4. Han räknade inte mycket på 14.fxg4 som han tyckte var alltför oklart. Han föredrog att bevara fördelen med 14.cxd4 utan att lägga tid på något annat. Praktiskt schack.

Nils kämpade med ryggen mot muren och det gick raskt utför i tidsnöden. När han hade lämnat kommentatorstudion efter partiet talade Gustafsson & Svidler om Nils positiva grundinställning till äventyret i Stavanger.


Anish Giri förlorade mot Pentala Harikrishna. Foto: Sigfred Haubro

Dagens andre förlorare var Anish Giri. Gustafsson & Svidler kunde inte påminna sig när Giri senast förlorade två vitpartier i följd.

Imorgon är det åter vilodag och sedan väntar de avslutande tre ronderna i en ny spellokal: konserthuset i Stavanger.

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 6
Pavel Eljanov – Nils Grandelius 1-0 
Chao Li – Veselin Topalov remi 
Anish Giri – Pentala Harikrishna 0-1 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi 
Vladimir Kramnik – Levon Aronian remi

Poängställningen efter sex ronder:
Magnus Carlsen 4; Pentala Harikrishna, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave och Veselin Topalov 3,5; Pavel Eljanov och Levon Aronian 3; Anish Giri och Chao Li 2,5; Nils Grandelius 1 poäng.

Rond 7 (onsdag kl 16)
Levon Aronian – Pavel Eljanov 
Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik 
Pentala Harikrishna – Maxime Vachier-Lagrave 
Veselin Topalov – Anish Giri 
Nils Grandelius – Chao Li

* * * * *

Jag behöver ett nytt pass och nu visar det sig att det är nya rutiner som gäller i mina trakter: man måste boka tid för att över huvud taget få möjlighet att ansöka om passet. I mitt husorgan Sydsvenskan läste jag en artikel om att det kunde ta uppemot sex veckor att ens få chansen att ställa sig i kön.

Idag bestämde jag mig för att påbörja processen: jag klickade fram polisen.se för att boka tid. Klockan var 11.40 och jag kunde få en tid – idag klockan 11.50! Det tog ett par minuter att acceptera tiden, fylla i formuläret – bland annat fick jag kryssa för uppgiften att jag skulle ha en sms-påminnelse en timme innan, ett obligatoriskt kryss om jag uppfattade det rätt i hastigheten – och sätta på skorna. Sen sprang jag till passexpeditionen på sju minuter blankt inklusive två andhämtningspauser. Det var flera år sen jag sprang senast och det kändes väldigt ovant. Jag tryckte fram en kölapp med mina sista krafter och klockan 11.51 stod jag framför kameran med ett ansträngt leende.

Nu kommer jag att få ett pass där jag syns orakad förmodligen med svettdroppar i pannan. Jag hann inte ens överväga att ta med bandana och solbrillor; det kunde ha blivit en gråhårig gangsta look. Nåväl, hoppas att jag blir insläppt överallt när det nya passet dyker upp ”om fem arbetsdagar”. Så här snabbt har jag aldrig ordnat ett pass förut.

söndag 24 april 2016

Norway Chess – rond 5

Foto: Altibox Norway Chess

JESPER HAMARK:
Efter fyra ronder i Stavanger: småsömnigt. En remi här, ett försiktigt spel där. Med undantag för Magnus Carlsen och för den friskt satsande och till synes totalt orädde Nils Grandelius, har spelarna gjort störst intryck i efteranalyserna. Som i uppföljningen till mötet mellan Vladimir Kramnik och Anish Giri. Det började varligt – som en spegling av partiet – men efter tio minuter lossnade det. Kramnik verkade avslappnad och Giri var uppenbart glad med remi som svart, så har han också förlorat hundra eller så partier mot den ryske exvärldsmästaren. Båda smattrade iväg varianter, Kramnik mest, och ingen lyssnade överdrivet noga på vad den andre sa. När partianalysen var uttömd, vände sig Jan Gustafson till Kramnik:

The kid, han blir bättre och bättre?!

– Tja, han fick remi idag. Han kanske till och med besegrar mig en vacker dag, även om det är svårt att tro.

Giri tog kommentaren med gott humör och förklarade att han har problem med en enda spelare, Kramnik just, och att hans resultat skulle förbättras bara ryssen gick i pension. Kramnik, i fin eftersnacksform:

– Men jag spelar ju alltid i samma turneringar som du, varför skulle jag dra mig tillbaka?

I dagens rond, den femte, fortsatte Grandelius kamp mot världseliten. På andra sidan brädet: Veselin Topalov. I mittspelet gick något fel för svensken. I artonde draget inledde Topalov en manöver som enligt Peter Svidler gav Grandelius ”en drömställning”. Men det omdömet stämde dåligt, vilket Svidler efter hand insåg. Topalov hade i själva verket spelat utmärkt och det fortsatte han med ändå till slutet.

Ytterligare ett parti gick till avslut:

Pentala Harikrishna – Chao Li 
Vit drar


Chao Li har spel på de svarta fälten och skulle stå helt okej om det inte vore för ...
24.f4! exf4 25.e5! Df5
25…dxe5 26.Se4 är inte heller kul. Efter ...
26.e6 f3 27.Dh2 Lxe6 28.dxe6 Dxe6


... hade Harikrishna inga större problem att förvalta merpjäsen.

I övrigt: Carlsen misslyckades som vanligt med att besegra Giri, så något världsmästarbesök i Chess24-studion efter partiet blev det inte. Norrmannen är en bättre schackambassadör när det går bra.

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 5
Vladimir Kramnik – Pavel Eljanov remi 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Magnus Carlsen – Anish Giri remi 
Pentala Harikrishna – Chao Li 1-0 
Veselin Topalov – Nils Grandelius 1-0

Poängställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen 3,5; Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave och Veselin Topalov 3; Anish Giri, Pentala Harikrishna och Levon Aronian 2,5; Chao Li och Pavel Eljanov 2; Nils Grandelius 1 poäng.

Rond 6 (måndag kl 16)
Pavel Eljanov – Nils Grandelius 
Chao Li – Veselin Topalov 
Anish Giri – Pentala Harikrishna 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Vladimir Kramnik – Levon Aronian

* * * * *

SG Solingen segrade i tyska Bundesliga efter tio år med OSG Baden Baden i topp. I sista ronden förlorade – liksom deras klubbar – både Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund och Stefan Schneider, FC Bayern München. Sluttabellen och partierna genomspelbara.

En kombinationsövning från slutronden idag:

Jaroslaw Krassowizkij, SV Griesheim – Robin van Kampen, SG Solingen
Svart drar


Hur avslutar svart på bästa sätt? Lösningen finns sist i inlägget.

Stavanger. Norge vann den dubbelrondiga landskampen mot Sverige med sammanlagt 23,5–12,5. Individuella resultat och partierna genomspelbara.

Halkidiki. Lite grann som en förlängning av landskampen i Stavanger möttes Sverige och Norge även i veteranernas lag-EM 65+. Det blev remier på de fyra veteranborden. Poängställningen efter sex ronder och partierna genomspelbara.

Ballerup. Jonny Hector inkasserade förstapriset i Copenhagen Chess Challenge med en poängs marginal till tvåan Mads Andersen. Med sitt elo-resultat svingar sig Jonny åter över 2500-strecket. Slutställningen och partierna genomspelbara.

* * * * *

I partiet Krassowizkij–van Kampen följde 46...Sc5+ 47.Kb4 Txa4+! 48.Txa4 Db2+ 49.Db3 Sd3 matt. Här gäller väl regeln att man sätter matt med den pjäs som betraktas som materiellt mindre värd, alltså inte 49...Dxb3 matt.

Jonny Hector leder i Ballerup

Vasli Aref mot Jonny Hector i första ronden i Copenhagen Chess Challenge. Foto: kobenhavnsskakunion.dk

21-årige Mads Andersen blev Danmarksmästare i påskas och i samma veva tilldelades han officiellt stormästartiteln. För tillfället kämpar han i Copenhagen Chess Challenge i Ballerup, hans första turnering som stormästare. I rond sex, första lördagsronden, mötte han Jonny Hector, en av huvudkonkurrenterna i Ballerup. Det mötet slutade med en dråplig kungsjakt. Och det var Jonny som var på jakt.

Jonny Hector – Mads Andersen 
Vit drar



31.Txc5! Dxc5 32.Dxf5
Det blir uppenbart att svarts kung är ute på gungfly.
32...Df8 33.De6+ Kg7 34.Td7+ Kg6



35.g4!
Kungen är fast i mattnätet. Resten är en expeditionssak.
35...Kg5
Eller 35...hxg4 36.Dxg4+ Kh6 37.Sg3 med matt.
36.Df5+ Kh4



37.Sd4!
En skönhetsjury hade kanske föredragit 37.Td4! exd4 38.Sf4 hxg4 39.Sg6+ Kh3 40.Dd3+ med matt.
37...exd4 38.Txd4 Td8 39.Te4 Te8 40.Tf4



Det visar sig att svarts motangrepp är lätt att hantera.
40...Te1+ 41.Kg2 Da8+ 42.f3 Te2+ 43.Kf1 Te1+
Desperationen tar över.
44.Kxe1 Kh3 45.g5+ Kg2 46.Dc2+ Kh3 47.Kf1



47...uppg.

Inför söndagens avslutande två ronder är Jonny i ensam ledning. Poängställningen efter sju ronder och partierna genomspelbara.

* * * * *

Lördagen var fridag för deltagarna i Norway Chess och då kom landskampen Norge-Sverige i fokus i Stavanger. Den spelas dubbelrondigt över arton bord i öppen klass, damklass och juniorklass. Norge vann första ronden med god marginal:

Norge–Sverige 11,5–6,5
Öppen klass 3–3
Damer 3,5–2,5
Juniorer 5–1

Individuella resultat
Partierna genomspelbara

En partiställning från damborden:

Silje Bjerke – Inna Agrest 
Svart drar



I partiet följde 61...Lf2 62.Kd2 Kc5 63.Le6 Kb5 64.Lb3 remi. Så ett av dessa slutspel med olikfärgade löpare som inte går att vinna? Nja, det finns en studieartad vinst i diagramställningen: 61...Lc1!! 62.Kxc1 (62.Lc4 Ke3) 62...Ke3!! (inte 62...Kxd3? 63.Lb3 och vit håller remi) följt av Kxf3 och f4-bonden kan lotsas fram.

* * * * *

Halkidiki. När Sverige förlorade med 1–3 mot Israel i veteranernas lag-EM 65+ kan man åtminstone glädjas åt att Peter Carlsten besegrade en betydligt högre rankad Boris Gutkin. Ryssland går mot guldet. Poängställningen efter fem ronder och partierna genomspelbara.

* * * * *

I tyska Bundesliga fanns det svenska spelare i aktion i lördagsronden i matchen mellan SC Hansa Dortmund (Emanuel Berg) och FC Bayern München (Stefan Schneider). Emanuel vann och Stefan förlorade. Dortmund vann matchen med 5-3.

Inför sista ronden, som genomförs under söndagen, leder SG Solingen en matchpoäng före OSG Baden Baden. Tabellställningen och partierna genomspelbara.