tisdag 29 september 2015

Världscupen – Semifinaler, särspel

Sergej Karjakin är finalklar. Foto: bakuworldcup2015.com

Dagens särspel mellan Pavel Eljanov och Sergej Karjakin fick ett diskutabelt slut. Efter 1–1 i snabbpartierna vann Karjakin första tiominuterspartiet. Eljanov var följaktligen tvingad att vinna nästa parti för att förlänga särspelet. Det såg ut som om Eljanov skulle kunna gå i land med den uppgiften. Så uppstod den här ödesdigra ställningen:

Sergej Karjakin – Pavel Eljanov 
Svart drar


Eljanov spelade 69...Kf5 vilket fick Karjakin att stoppa schackuret och annonserade att han tänkte spela 70.Le1, och att samma ställning med samma spelare vid draget då uppkommit tre gånger. Det var den remin han behövde för att säkra finalplatsen. Eljanov var inte medveten om att han gav sig in på dragupprepningen.

Det är alltså ett slutspel med olikfärgade löpare med två merbönder för svart. De stormästare som jag har sett kommentera slutspelet talar om goda vinstchanser för svart. Och många anser att det är Eljanov som på det hela taget har spelat bäst av alla i denna världscup. En snopen sorti.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Semifinaler:
Peter Svidler – Anish Giri 1–0, remi, 1,5–0,5
Pavel Eljanov – Sergej Karjakin remi, remi, 1–0, 0–1, 0–1, remi, 2,5–3,5

Final
Peter Svidler – Sergej Karjakin

Efter en fridag startar finalen på torsdag och den sträcker sig över fyra långpartier med eventuellt särspel på måndag.

Sverigepremiär för ”Pawn Sacrifice”


”Pawn Sacrifice”, spelfilmen om Bobby Fischer, har Sverigepremiär på fredag. I Malmö går den upp på nya biografen Panora på Friisgatan 19 D klockan 18.15 (biljettkassan 040/6112097). Det är i samma kvarter där tidningen Arbetet hade centralredaktionen och det var där jag hade mitt första dagstidningsgig. Det var sommaren 1972 och då handlade det om VM-matchen Spasskij–Fischer. Från Arbetet till Panora och det är Bobby Fischer som är förbindelselänken.

Före premiärvisningen på Panora kommer Bertram Heribertson och jag att presentera Fischer/filmen på plats. Det har fått mig att leta fram de två brev som Fischer skickade mig 1984, och jag kommer att läsa upp dem fredag kväll. Temat i breven har i hög grad med filmens innehåll att göra.

När jag var redaktör för Schacknytt snokade jag upp adresser till prominenta schackmästare och skickade dem friex av tidskriften. Därigenom fick jag personlig kontakt med Bent Larsen, som senare blev fast medarbetare i Schacknytt. Det kom brev från Viktor Kortchnoi och Boris Spasskij med checkar som betalning för prenumeration till en sekundant i Kortchnois fall respektive en prenumeration – och det överraskade mig – till Centrala Schackklubben i Moskva från Spasskij. Idag kan jag ångra att jag löste in checken från Spasskij, den hade varit kul att ha som en souvenir, men vid den tiden behövde en fattig redaktör pengarna. Vad gäller Bobby Fischer så hade han en boxadress i Pasadena.

När Liz Garbus dokumentär ”Fischer Against the World” premiärvisades på biografen Spegeln i Malmö för fyra år sen var vi runt tio personer i salongen, och filmen togs bort från repertoaren efter bara ett par dagar. Då levde jag i tron att det fanns ett stort intresse för Bobby Fischer, åtminstone bland schackspelarna. Nu hoppas jag att det blir åtminstone tvåsiffrigt på Panora på fredag.

”Pawn Sacrifice” hade urpremiär på filmfestivalen i Toronto för ett år sen. Recensionerna har över lag varit positiva – här finns Vishy Anands syn på filmen – och vi schackspelare får ha överseende med att det finns en och annan rent schacklig konstighet. Här handlar det framför allt om ett människoöde, inte så mycket om huruvida springaren gick hit eller dit.





måndag 28 september 2015

Världscupen – Semifinaler, andra partiet

Peter Svidler är finalklar. Foto: bakuworldcup2015.com

Solide Peter Svidler spelade en solid remi med solide Anish Giri. Det innebär att Svidler kvalificerar sig till världscupfinalen och kandidatturneringen 2016. Nu har även Giri en god chans att komma med i kandidatturneringen på rankingtalskvoten.

Det var dåligt ställt med underhållningen idag. Semifinalen mellan Sergej Karjakin och Pavel Eljanov slutade med en fjortondragsremi. Där väntar ett särspel.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Semifinaler:
Peter Svidler – Anish Giri 1–0, remi, 1,5–0,5
Pavel Eljanov – Sergej Karjakin remi, remi, särspel

söndag 27 september 2015

Världscupen – Semifinaler, första partiet

Peter Svidler vann första semifinalpartiet mot Anish Giri. Foto: bakuworldcup2015.com

Peter Svidler är en remi från en plats i kandidatturneringen dit de två finalisterna i Baku är direktkvalificerade, detta efter att ha besegrat Anish Giri i första semifinalpartiet. Efteråt förklarade Svidler att han hade förväntat sig 1.d4 och Grünfeldindiskt och att han inte hade preppat något mot det av Giri valda 1.e4. Det blev Zaitsevvarianten i Spanskt och Svidler försvarade sig väl medan Giri gick vilse i komplikationerna. Det var Giris första förlust på fyra månader. Då förlorade han mot Jurij Solodovnitjenko i franska ligan.

Sergej Karjakin pressades av Pavel Eljanov men lyckades hålla remi.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Semifinaler:
Peter Svidler – Anish Giri 1–0
Pavel Eljanov – Sergej Karjakin remi

* * * * *

Georg Meier segrade i Västerås Open. Foto: Lars O A Hedlund

Västerås Open, säsongens andra GP-turnering, slutade med att fem spelare delade förstaplatsen på 7 poäng efter de åtta ronderna. Efter särskiljning placerades de i följande ordning: Georg Meier, Emanuel Berg, Hans Tikkanen, Aryan Tari, Martin Lokander. Om det varit en korrturnering, där man numera har antalet vinstpartier högst på särskiljningslistan, hade Martin placerats på första plats med sju vinster. De övriga i kvintetten hade alla två remier på vägen mot målet. Lägg därtill att Martin vann mot två starka stormästare sista dagen:

Martin Lokander – Tiger Hillarp Persson 
Svart drar


Efter 37...Df7 38.Dxd6 Txe1+ 39.Lxe1 är remi ett rimligt resultat, men i tidsnöden ...
37...Kh6? 38.Lxf4+ Kh5 39.Kh2 Tb2
Eller 39...Txe1 40.g4+ Kh4 41.Dd8+ med matt.


40.Te5+!! uppg.
Till exempel 40...dxe5 41.Dxe5+ Kh4 42.Lg3+ Dxg3+ 43.Dxg3+ Kh5 44.h4 med matt.

Erik Blomqvist – Martin Lokander 
Svart drar


43...Txf4+! 44.Kg2
Efter 44.gxf4 Dxf4+ 45.Ke1 Dxe3+ är det matt på gång.
44...Tf3 45.Th7+ Kc8 46.Txf3 exf3+ 47.Kf1 Dxg3 48.Lxa6+ Kb8 49.Dh2


49...f4!
Spiken i kistan.
50.Th3 Dg2+ 51.uppg.

Nästa turnering i Svenskt Grand Prix: Björkstadsschacket i Umeå 30 oktober–1 november.

lördag 26 september 2015

Ingen fullpoängare i Västerås Open

Emanuel Berg finns med i tätgruppen efter lördagens spel. Foto: Lars O A Hedlund

Sex ronder spelade, två kvar, och ingen med full poäng. Det är ett halvdussin spelare i topp med 5,5 poäng: Emanuel Berg, Normunds Miezis, Georg Meier, Aryan Tari, Henrik Danielsen och Hans Tikkanen. Den senare visade tornens styrka på sjunde raden i rond 6.

Hans Tikkanen – Thomas Ernst 
Vit drar



34.Sg5!
Det handlar inte bara om att skymma sikten till g7. Efter 34...fxg5 35.Txg7+ Kh8 36.Txh7+ Kg8 37.Tbg7+ Kf8 38.h5! uppträder den tilltänkta hjälten.

analys

Det hotar som synes h5-h6 följt av matt på h8. Det finns inte någon hållbar parad, till exempel 38...Tb8 39.Tf7+ Kg8 (39...Ke8 40.d6! och det visar sig att vit har två giftiga fribönder) 40.Thg7+ Kh8 41.g3! (det neutraliserar svarts motspel och det är nödvändigt) 41...Lf6! 42.Tg6! Tb6 43.Tfxf6 och vit har ett vunnet tornslutspel. Det är trots allt svarts segaste försvar. I partifortsättningen blev det enklare.
34...Txh4(?) 35.Txg7+ Kh8 36.Tgf7 La5 37.Sxh7 Tc8 38.g3 Tc1+ 39.Kg2



39...uppg.
Matthot på f8 och tornet hänger. Det är bara för mycket.

I kommentatorrummet fick Jan-Olov Lind beröm av Ulf Andersson för sin remi mot Michael Wiedenkeller: ”Dagens prestation att få remi på det där.” Under partiet kommenterade Ulf det hela: ”Det är som Sverige–Tyskland: 4–0 och sedan är det 4–4.”


Foto: André Nilsson

Världscupen – Kvartsfinaler, särspel

Sergej Karjakin och Peter Svidler går vidare till semifinal. Foto: bakuworldcup2015.com

Det blev rysk seger i de båda särspelen i kvartsfinalomgången: Peter Svidler och Sergej Karjakin slog ut Wei Yi respektive Sjachrijar Mamedjarov. Tiden är ännu inte inne för sextonårige Wei Yi. Efter en vilodag inleds semifinalerna på söndag.

Kvartsfinaler:
Peter Svidler – Wei Yi remi, remi, remi, remi, remi, 1–0, 3,5–2,5
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave remi, 1–0, 1,5–0,5
Hikaru Nakamura – Pavel Eljanov 0–1, remi, 0,5–1,5
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin remi, remi, remi, remi, 0–1, 0–1, 2–4

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Semifinaler:
Peter Svidler – Anish Giri 
Pavel Eljanov – Sergej Karjakin

* * * * *

Hans Tikkanen har full pott efter snabbpartierna i Västerås Open. Foto: Lars O A Hedlund

På något vis var det under fredagen mer action i Västerås än i Baku. Och apropå det: Michael Wiedenkellers första turnering efter äventyret i Baku är säsongens första GP-turnering i Svenskt Grand Prix.

Efter de fyra inledande snabbpartierna i Västerås Open har vi åtta spelare på 4 poäng. Poängställningen.

Lars Karlsson fick till det i första ronden:

Lars Karlsson – Tore Segerström 
Vit drar


Det är dags att sätta punkt.
22.Txf6 Sf5 23.Dxh6+
Varför slå med tornet när man kan slå med damen?
23...Sxh6


24.Tfxh6 matt

Ulf Andersson finns på plats som kommentator men när en av deltagarna fick en frirond i andra ronden hoppade Ulf in och spelade ett parti mot honom. Så fick Robert Johansson från Ljungby SK en upplevelse utöver det vanliga. Plus 1 poäng för frironden.

Ulf Andersson kollar partiet mellan Jonny Hector och Jan-Olov Lind. Foto: André Nilsson

torsdag 24 september 2015

Världscupen – Kvartsfinaler, andra partiet

Anish Giri är semifinalklar. Foto: bakuworldcup2015.com

Maxime Vachier-Lagraves skämtsamma twitterförslag att han och Anish Giri skulle spela nio remier med fransmannen bakom de svarta pjäserna i det avslutande harmageddonpartiet föll redan i andra partiet. Giri fick en bonde i öppningen och höll fast i den hela vägen in i ett tornslutspel, som han kunde vinna. Det var dagens enda vinst.

Pavel Eljanov spelade solitt och tillät aldrig Hikaru Nakamura att komplicera spelet. Det blev remi. Det innebär att Eljanov slår följe med Giri till semifinal.

Peter Svidler och Wei Yi har spelat remier över 21 och 28 drag. Nu får vi se vem av dem som är bäst i snabbschack och eventuellt blixt. Sjachrijar Mamedjarov och Sergej Karjakin: igår en kampremi över 88 drag, idag en snabbremi över 14 drag. Även där väntar ett särspel.

Kvartsfinaler:
Peter Svidler – Wei Yi remi, remi, särspel
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave remi, 1–0, 1,5–0,5
Hikaru Nakamura – Pavel Eljanov 0–1, remi, 0,5–1,5
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin remi, remi, särspel

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Vi kan börja snegla åt semifinalerna, som börjar efter en fridag på söndag. Då möter Giri vinnaren i matchen Svidler/Wei Yi, medan Eljanov tar sig an vinnaren i matchen Mamedjarov/Karjakin.

onsdag 23 september 2015

Världscupen – Kvartsfinaler, första partiet

Pavel Eljanov var dagens ende vinnare i Baku. Foto: bakuworldcup2015.com

I världscupens långpartier inledde Pavel Eljanov med sex vinster i följd. Sedan följde två remier mot Dmitrij Jakovenko och ett vunnet särspel. I kvartsfinalen manövrerade Eljanov ut Hikaru Nakamura i första partiet. Med 8 poäng på sina nio långpartier har Elajanov avancerat till femtonde plats i världsrankingen. Och nu ligger en semifinalplats inom räckhåll. Övriga tre partier idag slutade med remi.

Kvartsfinaler:
Peter Svidler – Wei Yi remi
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave remi
Hikaru Nakamura – Pavel Eljanov 0–1
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin remi

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

tisdag 22 september 2015

Världscupen – Fjärde omgången, särspel

Anish Giri finns med bland de åtta kvartsfinalisterna. Foto: bakuworldcup2015.com

När Hikaru Nakamura tidigare i turneringen utförde en rockad med båda händerna mot Jan Nepomniachtchi resulterade det i en protest från Nepo – men protesten kom först efter partiet. Nepo borde ha stannat uret under partiet och påpekat den regelvidriga rockaden. Han var också irriterad över att Nakamura höll på att justera pjäser i tid och otid. Nepo menade att matchdomaren borde ha ingripit direkt och frågade sig varför domarna annars är där.

Det var bakgrunden när Anish Giri idag fick en tillsägelse av en domare att sluta justera pjäserna på samma sätt som Nakamura gjorde. Här resulterade det i att motståndaren Radoslaw Wojtaszek fick två minuter extra. Giri protesterade inte mot det. Nu blev det ändå Giri som vann särspelet med 2–0. Intervjuad av Peter Doggers förklarade en leende Giri: ”Jag rockerar i alla fall inte med två händer.”

Wei Yi lyckades återhämta sig efter förlusten i första partiet. Han vann andra partiet mot Ding Liren och sedan också särspelet efter fyra partier. Pavel Eljanov och Sergej Karjakin vann matcherna mot Dmitrij Jakovenko respektive Dmitrij Andrejkin med 2,5–1,5.

Med kort betänketid är det upplagt för gamla hederliga gafflar:

Sergej Karjakin – Dmitrij Andrejkin 
Vit drar


Det här var första särspelspartiet och det blev det enda vinstpartiet i minimatchen.
44.Dh8+! Kxh8 45.Sxf7+ Kg7 46.Sxg5 Txd3 47.exd3 Tc3 48.a5 Txd3 49.a6 Td2+ 50.Ke1 Ta2 51.Se6+ Kf6 52.Sc5


Svarts bönder är hanterliga – till skillnad från vits.
52...Ta5 53.b4 Ta2 54.b5 uppg.

Fjärde omgången:
Veselin Topalov – Peter Svidler 0–1, remi, 0,5–1,5
Ding Liren – Wei Yi 1–0, 0–1, remi, remi, remi, 0–1, 2,5–3,5
Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek remi, remi, 1–0, 1–0, 3–1
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi, 0–1, 0,5–1,5
Hikaru Nakamura – Michael Adams 1–0, remi, 1,5–0,5
Pavel Eljanov – Dmitrij Jakovenko remi, remi, remi, 0–1, 1,5–2,5
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 0–1, remi, 0,5–1,5
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin remi, remi, 1–0, remi, 2,5–1,5 

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Kvartsfinaler:
Peter Svidler – Wei Yi 
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 
Hikaru Nakamura – Pavel Eljanov 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin

* * * * *

Schackklubben Kungstornet i Stockholm har tagit det lovvärda initiativet att arrangera en serie föreläsningar i olika schackämnen. Jag har en stående inbjudan från Kaj Engström och någon gång bär det nog till.

Närmast på programmet: Harry Schüssler framträder onsdagen den 30 september klockan 19 på Laserdome, Surbrunnsgatan 42. För 50 kronor får du föreläsning och valfri dryck. Hoppas att det blir köbildning.

måndag 21 september 2015

Världscupen – Fjärde omgången, andra partiet

Hikaru Nakamura är klar för kvartsfinal. Foto: bakuworldcup2015.com

Av de tio högst rankade i Baku är sex utslagna redan före kvartsfinalerna. Bara en av dem, Hikaru Nakamura, är klar för avancemang efter dagens rond. Övriga tre av de tio, Anish Giri, Ding Liren och Sergej Karjakin, får sätta sitt hopp till morgondagens särspel.

Det finns inte någon naturlag som säger att de högst rankade spelarna ska vinna sina matcher, men här finns ändå en antydan att detta cupsystem är alltför chansartat för att det som förr i tiden ska gälla som VM-turnering. Det är svårt att förstå Magnus Carlsens vilja att byta ut VM-matcherna mot detta cupsystem med minimatcher.

Fabiano Caruana var piskad att vinna dagens parti mot Sjachrijar Mamedjarov för att få till ett särspel, men skadan i första partiet gick inte att reparera. Veselin Topalov drabbades av samma öde mot Peter Svidler. Remier och ajöss Caruana och Topalov.

Maxime Vachier-Lagrave visade fin slutspelsteknik mot Wesley So:

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar


60.f5!? Se8!!
Enda vägen till vinst. 60...gxf5 61.g6 Sxe4 62.Kf4 leder till remi.


61.fxg6
Eller 61.f6 Sc7 62.Kf3 Kd4 63.Kf4 Se6+ 64.Kf3 Kd3 med dragtvång.
61...Sg7
En av världens bästa blockadspringare.
62.e5 Kd5 63.Kf4


63...Kd4
Det här slutspelet bygger mycket på dragtvång.
64.e6 Kd5 65.e7 Ke6 66.Ke4 Kxe7 67.Ke5 Ke8 68.Kd5 Kd7


69.uppg.
Till exempel 69.Ke5 Ke7 70.Kd5 Sf5 71.Ke5 Sxh4 och det är bäddat för h-bonden.

Hikaru Nakamura på sin Facebook efter att ha vunnit matchen mot Michael Adams:
Another match is in the books, as I found a way to defeat the long time British #1, Michael Adams in the 4th round of the Fide World Cup. 
There are many experiences I can share about Michael, but I will never forget watching him defeat Nick De Firmian in a spectacular Marshall Gambit in New York City in 1996. As a young kid who had just started playing chess, I found the game to be truly fascinating. There is something surreal about playing against people whom you once idolized. 
While Michael might not be as strong as he once was, he still possesses a fantastic style and positional awareness which makes him a formidable competitor along with some of the older generation like Anand, Gelfand and Ivanchuk. 
For now, it is time to relax and enjoy another rest day after nearly two weeks here in Baku, Azerbaijan. 
Fjärde omgången:
Veselin Topalov – Peter Svidler 0–1, remi, 0,5–1,5
Ding Liren – Wei Yi 1–0, 0–1, särspel
Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek remi, remi, särspel
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi, 0–1, 0,5–1,5
Hikaru Nakamura – Michael Adams 1–0, remi, 1,5–0,5
Pavel Eljanov – Dmitrij Jakovenko remi, remi, särspel
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 0–1, remi, 0,5–1,5
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin remi, remi, särspel

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Världscupen – Fjärde omgången, första partiet

Wei Yi förlorade första partiet mot Ding Liren. Foto: bakuworldcup2015.com

Sjachrijar Mamedjarov är på hemmaplan i Baku och han fick en applåd från åskådarna när han hade besegrat Fabiano Caruana i första partiet i fjärde omgången. Men rondens mest publikvänliga parti var det mellan kineserna Ding Liren och Wei Yi.

Ding Liren – Wei Yi 
Vit drar



Det finns inte någon säker reträttväg för vits springare och tornet är hotat. Ding Liren fann lösningen på det problemet.
29.Sd6+! cxd6 30.Txh7
Det är h-bonden som räddar vit.



30...g5
I kommentatorstudion gav Ding Liren varianten 30...f5 31.Tg7 Txg7 32.hxg7 Se7 33.Txg6 Ld5 34.Txd6 Lg8 och menade att det nog är remi.
31.Te4 Tg6 32.Te6 g4
Ding Liren menade att 32...Kd8 33.Txd6+ Ke8 är okej för svart.
33.Txd6



33...Sxb4?!
I tidsnöd faller Wei Yi för frestelsen att norpa bonden, men det ger vit tid att aktivera tornet på d6. Efter 33...Kb8 34.Th8+ Kc7 35.h7 Th6 tycks svart ha läget under kontroll

analys

till exempel 36.Txc6+!? Kxc6 37.Tc8+ Kb5 38.h8D Txh8 39.Txh8 Kxb4 och svart bör ha kompensation för kvaliteten.
34.Th8+ Kc7



35.Td4 Sd5?
Det förlorar snabbt. 35...a5! är bästa chansen, till exempel 36.h7 Th6 37.Txg4 Kb6 38.Tg7 Th2 39.Thg8 Txf2+ 40.Ke3 Th2 41.h8D Txh8 42.Txh8 och vits fördel kan vara svår att omsätta. I partifortsättningen behöver vit inte släppa f2-bonden.
36.h7 Th6 37.Txg4 Se7 38.Tg7 Kd7 39.Tf8



39...uppg.

Fjärde omgången:
Veselin Topalov – Peter Svidler 0–1 
Ding Liren – Wei Yi 1–0 
Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek remi 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Hikaru Nakamura – Michael Adams 1–0 
Pavel Eljanov – Dmitrij Jakovenko remi 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 0–1 
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin remi

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

* * * * *

I Bundesliga rond 2 vann SC Hansa Dortmund med 6,5–1,5 mot Norderstedt och Emanuel Berg vann åter sitt parti.

lördag 19 september 2015

Världscupen – Tredje omgången, särspel

Dmitrij Andrejkin slog ut Vladimir Kramnik i särspelet. Foto: bakuworldcup2015.com

I världscupfinalen i Tromsø 2013 vann Vladimir Kramnik mot Dmitrij Andrejkin. I Baku fick Andrejkin revansch, efter remi i första särspelspartiet vann han det andra. Ett av de sju särspelen gick hela vägen till ett harmageddonparti och där vann Hikaru Nakamura mot Jan Nepomniachtchi. Quang Liem Le komponerade en hjälpmatt i andra särspelspartiet mot Wesley So:

Quang Liem Le – Wesley So 
Vit drar



30.Kf4? h5 31.Tc2? h4
Det hotar 32...g5 matt och vit tvingas offra springaren för att förhindra det. Men det skjuter bara upp det oundvikliga slutet.


32.Sc5 Txc5 33.Txc5 bxc5 34.g5 Sh7 35.Kg4 f5+ 36.gxf6+ Kxf6 37.Kxh4 Kf5



38.uppg.

Fjärde omgången:
Veselin Topalov – Peter Svidler 
Ding Liren – Wei Yi 
Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 
Hikaru Nakamura – Michael Adams 
Pavel Eljanov – Dmitrij Jakovenko 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

* * * * *

I Bundesliga rond 1 vann SC Hansa Dortmund med 5,5–2,5 mot Hamburger SK och Emanuel Berg bidrog till segern med vinst mot Sipke Ernst.

fredag 18 september 2015

Världscupen – Tredje omgången, andra partiet

Pavel Eljanov har vunnit sina tre matcher med 2–0 och har därigenom fått fritt var tredje dag. Foto: bakuworldcup2015.com

Bland de spelare som är klara för fjärde omgången efter långpartierna i tredje omgången finns två kineser: sextonåriga stjärnskottet Wei Yi och världssjuan Ding Liren. Och de möter varann i nästa omgång. En spännande uppgörelse. Wei Yi behärskade bäst komplikationerna mot Alexander Aresjtjenko.

Wei Yi – Alexander Aresjtjenko 
Vit drar


Hur ska vit bemöta hotet mot c3? Wei Yi fann det bästa sättet.
18.De3 Lxc3 19.Sxe6!


19...De5?
Det var nödvändigt att syna: 19...fxe6! 20.Dxe6+ Kd8 21.De7+ Kc7 22.Dd6+ Kd8 och i stället för remischackar kan vit försöka med 23.f7, men efter 23...Lg7 24.f8D+ Txf8 25.Txf8+ Lxf8 26.Dxf8+ Kc7 27.Dd6+ Kd8 måste vit ändå nöja sig med evig schack.
20.Sc7+ Kf8 21.Dxe5 Lxe5 22.Sxa8 Sxf6 23.Sb6


Aresjtjenko hade inte tillräcklig kompensation för kvaliteten och förlorade. Sju av de sexton matcherna gick till särspel.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

* * * * *

Igår lunchade jag med grannen Stellan, som är i gång igen efter den långlånga hemresan från Chanty-Mansijsk. Den här veckoändan skulle han till Tyskland för att spela med i första ronden i Bundesliga för Rostock, vilket ger mig en påminnelse om att direktsändningslänken till Bundesliga ska på plats i den oumbärliga högerspalten.

Tack för lyckönskningsmejlen inför veteranernas snabbschack-SM här i Arboga! Det ska bli skoj att spela lite schack igen och jag har noll förväntningar på resultatet. ”Capablancas lärobok i schack” finns inte med i mitt bagage vilket kanske säger något om ambitionsnivån. Det ska tydligen bli direktsändning även härifrån.

Jag tackade Bosse Larsson

Bosse Larsson på väg in med bollen i famnen för att göra en symbolisk avspark på Malmö nya stadion den 13 april 2009. Foto: wikimedia.commons

Vid halv elva idag såg jag Bosse Larsson ett par meter framför mig i kön framför en av kassorna i COOP vid Värnhemstorget i Malmö. Han skulle till att betala när jag upptäckte honom. Sedan såg jag att han hade köpt bland annat ett par färdigrätter, ett sexpack öl och färdigskivat franskbröd. Kung Bosse har nog enkla matvanor. När det var min tur att betala berättade jag för kassörskan vem det var som hon just hade expedierat. Oklart om hon visste vem det var men när jag hade förklarat det tyckte hon att jag borde rusa ut och kontakta honom. Det kändes alltför stort.

När jag kom ut såg jag honom i en busskö. Jag klev fram, la all blygsel åt sidan, tog honom i hand och tackade något gråtmild för alla högtidsstunder på Malmö gamla stadion. ”Ja, ja, tack”, sa han på sin trygga malmöitiska och log. Det var nog tur att bussen då rullade in på hållplatsen för jag hade inte mycket mer att säga. Jag har repeterat den här scenen för mig själv i flera år och nu är det gjort.

Avsparken.

torsdag 17 september 2015

Världscupen – Tredje omgången, första partiet

Alexander Grisjtjuk dabbade sig i tidsnöden. Foto: bakuworldcup2015.com

Alexander Grisjtjuk är ofta i tidsnöd och för det mesta klarar han den delen på ett bra sätt, men i längden är det kostsamt. Idag förvandlades hans vinstställning mot Pavel Eljanov till något som katten släpat in. Grisjtjuk har slitit hårt för att komma till tredje omgången och nu tvingas han i bästa fall till ett tredje särspel. Det var i den här ställningen som han skulle fatta ett svårt beslut i brinnande tidsnöd.

Alexander Gristjuk – Pavel Eljanov 
Vit drar


Här gäller det att i en hast bedöma den vita kungens säkerhetsläge. Finns det tid att rycka fram med a-bonden? Med några minuter mer på uret hade Grisjtjuk funnit 38.a7! Dg1 och svart hotar matt i två, men 39.Df5! Dg2+ 40.Kh4 Dxh2+ 41.Dh3 och det är promoveringsdags på a8.
38.Kh4? Db4?
Efter 38...e3 39.Dxf3 exf2 40.Txf2 Txa6 är remi ett rimligt resultat.


Nu fick Grisjtjuk en ny chans och det är åter 39.Df5! med bindning av tornet som är nyckeldraget, till exempel 39...Dxb3 (39...De7+ 40.Kh5) 40.Ta5 Dc3 41.Kh5! och så vidare.
39.Kh3? Tg5!
En avgörande aktivering av tornet. Nu är vits kung verkligen i trångmål.
40.Df7 Dc5 41.g4 Dc1 42.a7


42...h5!
Med hotet 43...Df1+ 44.Kh4 Txg4+ 45.Kxh5 Dh3 matt.
43.Dxh5+
Lite segare är 43.Dg8+ Kxg8 44.a8D+ Kh7 45.Dxe4+ Kh6 46.De3.
43...Txh5+ 44.gxh5 Dc8+
Svart hinner blockera a-bonden.
45.Kg3 Da8 46.Ta6


Svarts vinstplan består nu i att avancera med kungen. Vägen till sjätte raden går via b7.
46...Kg8 47.b4 Kf8 48.Kf4 Ke7 49.Ke3 Kd7 50.Kd4 Kc7 51.Ke3 Kb7 52.Ta5 Kb6 53.Ta3 Kc6 54.Ta5 Kd6


55.Kd4
Eller 55.Ta3 Ke5 56.Ta5 Dd5! med matt och det gäller även efter 57.Txb5 Dxb5. Det blir ett liknande partislut.
55...Dd5+ 56.Ke3
På 56.Kc3 följer 56...Dc4+ varpå svart kan slå på b4 med schack.
56...Ke5 57.uppg.

Dagens övriga tre vinnare: Fabiano Caruana (mot Anton Kovalyov), Sjachrijar Mamedjarov (mot S P Sethuraman) och Sergej Karjakin (mot Yu Yangyi). Inga överraskningar där. 

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.