tisdag 30 juni 2015

Ilmar Raud Memorial i Viljandi

Estlands bronslag från OS i Buenos Aires 1939.

Ibland får jag tips om svenskar som spelar i utlandet, men i regel får jag själv lägga tid på att finna dem. Tipsa mig gärna. Mitt senaste detektivarbete har gett resultat: jag fann Erik Blomqvist i den lilla staden Viljandi i södra Estland, och Ralf Åkesson i Maribor, Sloveniens befolkningsmässigt näst största stad.

Erik Blomqvist deltar i Ilmar Raud Memorial, en öppen turnering med åtta stormästare bland de 63 deltagarna. Ilmar Raud spelade med i det estniska lag som tog bronsmedaljer vid OS i Buenos Aires 1939, en estnisk schackhjälte. Paul Keres satt på första bordet, Raud på andra. Raud föddes i Viljandi 1913 och dog i Buenos Aires två år efter OS bara tjugoåtta år gammal. Han var en av många OS-deltagare som på grund av krigsutbrottet stannade kvar i Argentina.

I fjol vann vitryssen Aleksej Aleksandrov minnesturneringen och den här gången är han topprankad. Erik är femterankad. Första ronden spelades igår och de högre rankade vann på vartenda bord! Erik besegrade estniskan Tuuli Vahtra.

Erik Blomqvist – Tuuli Vahtra 
Svart drar


18...Lh6
Vid första anblicken ser det kanske ut som ett starkt drag, för hur räddar vit löparen på e3? Det fanns en snygg lösning på det problemet.
19.Dxh6! Txh6 20.Lf4


Ouch, damen saknar fält och efter 20...Dxf4 21.Sxf4 är vits kontroll över e-linjen en avgörande faktor, till exempel 21...Sxd4 22.Tfe1 Td6 23.c3 med pjäsvinst, eller 21...Lf7 22.Tce1 Te8 23.c3 b6 24.Sce6 Lxe6 25.Txe6 Txe6 26.Sxe6 Kd7 27.Sg7 varpå f-bonden faller och sedan sitter vit med två förbundna fribönder. Vahtra såg en möjlighet att rädda damen, men priset ...
20...Sxd4 21.Sxd4 Db6 22.Lxh6


För damen har vit torn, två lätta pjäser och initiativet. Det är kört.
22...Ld7 23.Lg5 Tg8
23...Te8 24.Tce1 Sg6 25.Lxf5 är lika hopplöst.
24.Lxe7 Dg6 25.Tf2 Dh6 26.Te1 Dxh3 27.Sxd7 Dg3
Eller 27...Kxd7 28.Lxf5+.


28.Lxf5 uppg.

Det är dubbelrond idag och i skrivande stund pågår rond 2. Det är direktsändning och länkarna finns på plats under Direktsändningar och Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Ralf Åkesson är sjunderankad i Maribor och han har haft det motigt. Det började olyckligt med förlust mot en lågrankad spelare i första ronden och i sjätte ronden igår blev det en ny nolla. Även där bjuds det på direktsändning.

måndag 29 juni 2015

Från Stavanger till Dortmund

Vlastimil Hort gör det symboliska förstadraget i andra rondens parti i Dortmund mellan Hou Yifan och Vladimir Kramnik. Foto: sparkassen-chess-meeting.de

Fabiano Caruana hade inte tid med prisutdelning och avslutningsmiddag efter Grand Chess Tour-turneringen i Stavanger. Han fick skynda vidare till den traditionella Dortmund-turneringen, där han tog hem förstapriset i fjol. Ibland kan man förundras över de professionella stormästarnas hektiska program på alla nivåer.

I Stavanger skojade man om Caruanas svårigheter när motståndarna spelade Najdorfvarianten i Sicilianskt. I Dortmund fick han Najdorf emot sig i första rondens möte med Wesley So. Najdorf vann. En olycklig start för Caruana, som väl ändå måste vara en smula trött efter Stavanger.

Vladimir Kramnik är stamgäst i Dortmund och har vunnit turneringen tio gånger. Men även han fick en olycklig start:

Vladimir Kramnik – Arkadij Naiditsch 
Svart drar


24...Sd3!! 25.Td1
25.Dxd3 faller på 25...Txf3!, till exempel 26.Db1 De3+ 27.Kh1 Dxc1+ 28.Dxc1 Tf1+ med matt.
25...Sb4 26.Txb7 Sxa2 27.d6
Vits enda hopp: d-bonden.
27...Sb4 28.Tb5 Sc6 29.d7 h6 30.Tbd5 Td8 31.Dc3 Sd4 32.Kh1 Th4 33.Dc7 Kh7 34.h3


34...Sxf3 och vit hade inte kompensation för pjäsen. Det blev tvärstopp för d-bonden. Naiditsch vann. Hela partiet.

Ställningen efter två ronder:
Liviu-Dieter Nisipeanu 2; Vladimir Kramnik, Wesley So, Arkadij Naiditsch, Jan Nepomnjasjtjij och Georg Meier 1; Fabiano Caruana och Hou Yifan 0,5 poäng.

Arrangörerna gör det inte lätt för sig när de anger spelarnas nationalitet på namnskyltarna. Caruana har ju ”skrivit på” för USA, men på namnskylten anges Italien. Det handlar nog om att Fide inte är klar med formaliteterna. Wesley So har som bekant lämnat Filippinerna för USA, medan Naiditsch har gått från Tyskland till Azerbajdzjan. Naiditsch är för övrigt uppväxt i Dortmund och det jublades i åskådarleden när han nitton år gammal vann turneringen 2005. Till det kommer att Liviu-Dieter Nisipeanu har lämnat Rumänien för Tyskland. Det kan se annorlunda ut i nästa vecka ... (Hm, undrar om Palau saknar en reserv till nästa OS.)

* * * * *

Under många år var det svårt att finna SM-arrangörer, men det tycks ha ljusnat betydligt på den fronten. Problemen med att finna arrangör till Nordiska Mästerskapet tycks emellertid bestå. Nu har Nordiska Schackförbundet gett upp när det gäller NM 2015. Man siktar i stället in sig på ett NM 2016. Det är lätt att säga att det krävs ett nytt koncept, svårare att säga hur det ska se ut i en hårdnande konkurrens.

För egen del tycker jag att det är ledsamt att det nordiska samarbetet går på flämtande sparlåga. När min tidskrift Schacknytt var som störst kom en tredjedel av prenumeranterna från övriga Norden. Numera gläds jag åt att ungefär var tionde bloggbesökare och var tionde köpare av ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kommer från Danmark.

Vad gäller NM handlar det kanske lika mycket om lämpligt koncept som om marknadsföring. Vad gäller marknadsföring av schackturneringar bör den inte handla om överord utan om utförlig information om exempelvis resor och boende och att detta förmedlas i lämpliga kanaler. Så vitt jag vet kostar det ingenting att få med internationella turneringar i Fides turneringskalender och hos Chess results. Det är grunden. Som tidskriftsredaktör fick jag inte sällan erfara att turneringsarrangörer var dumsnåla. En helsidesannons i Schacknytt betalade sig om den lockade ett par extra deltagare. Ändå avstod arrangörer. Här skulle jag vilja föra fram GP-turneringen Cellavision Chess Cup i Lund som ett utmärkt exempel på hur det bör skötas. De har bland annat en helsidesannons i senaste numret i danska Skakbladet. Jag är fullständigt övertygad om att den annonsen kommer att betala sig. Detta är en ny turnering – min gissning: den kommer att samla omkring 200 deltagare. Alltmedan NM riskerar att tyna bort i brist på näring.

söndag 28 juni 2015

Vismaturneringen – femte dagen

Vismaturneringen genomfördes i utmärkta lokaler på Elite Stadshotellet i Växjö. Foto: Lars O A Hedlund

En av de främsta målsättningarna med Vismaturneringen är att ge spelare rimliga chanser till inteckningar i de internationella titlarna. Det lyckades i fyra fall den här gången. En god utdelning. 

I GM-gruppen segrade Krasimir Rusev och Daniel Fernandez på 6,5 poäng. Med det resultatet tog Fernandez en GM-inteckning med en halv poängs marginal. Rasmus Svane lyckades också klara GM-normen på 6 poäng. Den unge tysken delade tredjeplatsen med de topprankade Jurij Solodovnitjenko och Emanuel Berg. För Emanuel blev det summa arton partier på tio dagar. Som Emanuel påpekade genomförde Tiger Hillarp Persson samma program, Svein Johannessens minnesturnering och sedan Vismaturneringen, förra året. Det låter som en härdningsprocess av det mer avancerade slaget.

I IM-turnering A säkrade Philip Lindgren sin andra IM-inteckning med remi i näst sista ronden. Han vann gruppen på 7 poäng. Den första inteckningen tog Philip i Vismaturneringen i fjol. Närmast för hans del väntar – och då talar vi schack – Mästarelitgruppen i Sunne.

Inför sista dagen stod Peter Golubka på sagolika sju av sju i IM-turnering B, men en förlust i näst sista ronden satte stopp för det perfekta resultatet. Det blev remi i sista ronden mot Tommy Andersson, men där missade ukrainaren en snygg vinst:

Tommy Andersson – Peter Golubka
Svart drar


Tornet på b8 står säkert eftersom vit inte kan spela Lxb8 och därigenom tillåta Ld4+ med matt i några drag. Men bonden på d6 hänger i alla fall.

Golubka spelade 28...Le5 och partiet utmynnade så småningom i remi. Det fanns en möjlighet att mobilisera svarts alla pjäser i angreppet med 28...Kh8! med idén Tg8. Då är vit försvarslös, till exempel 29.Dxd6 Tg8 (med hotet Ld4 matt) 30.Kf2 Le5 med damvinst eller Tg2 matt.

Golubka hade säkrat förstaplatsen redan efter lördagen, och i den gruppen gjorde även Johan-Sebastian Christansen ett anmärkningsvärt resultat. Efter tre nollor vann norrmannen sex partier i rad. Det gav honom andrapriset och en IM-inteckning.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B

* * * * *

Efter två ronder i Dortmund leder överraskande Liviu-Dieter Nisipeanu på 2 poäng. Mer om det imorgon.

Vismaturneringen – fjärde dagen

Jurij Solodovnitjenko är på delad förstaplats. Foto: Lars O A Hedlund

Efter två remier den fjärde speldagen i Växjö fick Emanuel Berg - ”Nej, jag är inte trött.” - sällskap på förstaplatsen av Jurij Solodovnitjenko, Krasimir Rusev och Daniel Fernandez. Den senare behöver avsluta med 1 poäng på söndagens två avslutande ronder för att klara GM-normen, medan Rasmus Svane behöver 1,5 poäng för att nå det målet.

I IM-turneringarna finns det tre spelare som behöver vinna båda sina partier för att klara IM-normen: Anders Livner, Henri Pohjala och Johan-Sebastian Christiansen. I IM-turnering B har ukrainaren Peter Golubka redan säkrat förstapriset efter sju raka vinster.

Uppdatering: I näst sista ronden i IM-turnering A ordnade Philip Lindgren den remi han behövde för att säkra sin andra IM-inteckning. I samma rond säkrade Fernandez en GM-inteckning.

I följande ställning från IM-turnering A såg det ut som om Carl Cederstam Barsk konstruerade ett självmattsproblem i sjunde ronden:

Carl Cederstam Barsk – Nikolaj Milchev 
Vit drar



Efter 72.Da4 kan svarts kung få svårt att slingra sig undan alla schackar. I stället följde 72.Kg4?? Dc8+ 73.uppg. Det är fullbordat efter 73.Kh4 g5 matt. Som sagt, det är ett hektiskt program och upplagt för tokiga beslut. Jo, det är bilösligt med Dc3-e1xg3 matt.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B

fredag 26 juni 2015

Vismaturneringen – tredje dagen

Philip Lindgren leder IM-turnering A efter fem raka vinster. Foto: Lars O A Hedlund

Emanuel Berg ligger i topp även efter tredje dagen i Växjö. Efter förlust mot Krasimir Rusev kom han tillbaka med en säker vinst mot Daniel Fernandez. Engelsmannen var ett okänt kort när han kom till Växjö, men nu har grannen Stellan satt en etikett på honom: ”Han är en svindlare.” Men sådana tricks gick han definitivt bet på mot Emanuel, som leder Vismaturneringen efter fem ronder på 4 poäng.

I kommentatorrummet fick Linus Johansson bannor av klubbkamraten Stellan och Nils Grandelius för att han utan att vara i tidsnöd spelade alltför snabbt och slarvade bort vinsten mot Axel Smith. Det var i rond 4. Efter att ha missat några enklare vinstvägar försatte Linus sista vinstchansen i den här ställningen:

Linus Johansson – Axel Smith 
Vit drar


I partiet följde 36.Lf3? Te7 37.Txd2 Txa7 och vits merbonde räckte inte för att vinna partiet. Remi. Kommentatorerna rekommenderade 36.Lc2 med poängen att löparen tar fältet h7 för kungen med hot på åttonde raden: 36...Ta8 37.Txd2 Kf8 38.Td6 och vit vinner,


till exempel 38...Sc8 39.Td8+ Ke7 40.Txc8 Txc8 41.Le4.

Aryan Tari, Jonathan Westerberg och Linus Johansson kom nog till Växjö med förhoppningen att kunna ordna en GM-inteckning, men för dem ligger GM-normen utom räckhåll efter dagens spel.

Det finns två fullpoängare i de tre grupperna efter fem ronder: Philip Lindgren i IM-turnering A och Peter Golubka i IM-turnering B.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B

Vismaturneringen – andra dagen

Daniel Fernandez ordnade damvinsten i andra försöket. Foto: Lars O A Hedlund

I Grau-du-Roi manövrerade han ut Anish Giri, i Växjö satte han bort damen. Det var i andra ronden i Vismaturneringen som Jurij Solodovnitjenko råkade ut för den malören.

Daniel Fernandez – Jurij Solodovnitjenko 
Svart drar



44...Dxh4?
I hastigheten – det ges inte något tidstillägg efter fyrtio drag – missade Solodovnitjenko att h4-bonden är dödskallemärkt. 44...Ke6 är objektivt sett enda chansen.
45.Dd3+?
Efter 45.Dd7+ Kf4 46.Df7+ Kg5 47.De7+ ryker svarts dam.
45...e4?
Fernandez får en andra chans och nu tar han den.
46.Dd5+



46...Kf4 47.Dxe4+ Kg5 48.De7+ uppg.

Emanuel Berg har god fysik – det finns säkert joggingdojor på rummet – och det krävs i det hinderlopp som han håller på med. Än så länge visar han inte några trötthetstecken. Det har blivit tre vinster så här långt och den poängskörden är han ensam om. Idag möter han Krasimir Rusev och Daniel Fernandez (som ligger tvåa på 2,5 poäng).

Resultat och tabell

torsdag 25 juni 2015

Norway Chess – rond 9

I biktbåset i Stavanger förklarade Magnus Carlsen att hans 4...f6 var helt galet. Det började alltså galet mot Jon Ludvig Hammer och sedan blev det bara värre. Sekundant Hammer besegrade världsmästare Carlsen. Jag drar mig till minnes att när Hammer vann kvalificeringsturneringen i Oslo sa han något om att han mest av allt såg fram emot att få möta Magnus Carlsen i Stavanger. Förväntningarna måste ha övergått i ett glädjerus. Det här kommer att skapa feta rubriker i norska massmedier.

I kommentatorrummet förklarade Hammer att han verkligen försökte behärska sig och inte framför kameran släppa ut all den glädje han kände. Han pekade på en ställning där Carlsen missat något väsentligt, ett nog så talande exempel på att detta inte var Carlsens turnering:

Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen 
Vit drar



Enligt Hammer hade Carlsen missat det spelade 25.Ld4, som hotar både Sh6 matt och Lxa7. Efter exempelvis 25.Lc3? h5 är det fördel för svart. Det följde:
25...Txd4
Kvalitetsoffret är det enda rimliga försöket att hålla liv i partiet.
26.Sxd4 Lxa2 27.b3!?



27...Td8?!
Här verkar 27...c5 vara ett bättre försök, till exempel 28.Tf2 cxd4 29.Txc8+ Sxc8 30.Txa2 Sf4.
28.Se6 Td2? 29.Tc3 Te2



30.Sf4
Bra nog. 30.Tf6 med idén Tcf3 med matthot på f8 är ännu hårdare.
30...Tb2 31.Sxg6 hxg6 32.Txc7 Txb3 33.Td1 Sc6 34.Tdd7



34...uppg.

Veselin Topalov spelade en supersolid variant som vit mot Vishy Anand i finalpartiet, det var nästan som en forcerad remi från första draget. Med den remin säkrade Topalov förstapriset, medan Anand fick andrapriset efter särskiljning.

Hammers målsättning var att ta 3 poäng vilket han också lyckades med. Ingen hade väl räknat med att han skulle ha Carlsen bara en halv poäng framför sig. Jag är övertygad om att vi får se en helt annan Carlsen i Saint Louis, nästa turnering i Grand Chess Tour.

Rond 9
Maxime Vachier-Lagrave – Alexander Grisjtjuk remi 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 0-1 
Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen 1-0 
Veselin Topalov – Vishy Anand remi 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Slutställningen:
Veselin Topalov 6,5; Vishy Anand och Hikaru Nakamura 6; Anish Giri 5,5; Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave 4; Magnus Carlsen och Alexander Grisjtjuk 3,5; Levon Aronian och Jon Ludvig Hammer 3 poäng.

* * * * *

Det har blivit mycket häng framför datorskärmen på sistone. Jag skyller på Norway Chess. När en nördkänsla smyger sig på gäller det att sätta in motåtgärder. Dagens schackprogram: slutrond i Stavanger och dubbelrond i Växjö. Jag öppnade köksfönstret, kände en sommarbris, packade väskan och flydde till Köpenhamn. Det är trots allt den tid på året när man bör vara ute så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att få sommarkänsla framför en dator. I väskan fanns det som vanligt ett kollegieblock och två pennor samt pärmen med Olas översättning av ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” till engelska. Vid korrekturläsning kunde jag förr ringa Ingemar och be om råd, men han svarar inte längre. Saknar Ingemar.

Framme vid Skuespilhuset fick jag lust att ta båtbussen 993 till andra sidan vattnet. Dagens lunch: pulled pork med chili (bilden) från en matbod på Papirøen. Till det en flaska Thor Classic. Inget glas, jag ville smälta in. Och det finns ställen där långbord och bänkar passar (se bilden nedan), som på Papirøen. Noma ligger förresten ett stenkast därifrån och även där äter man mest utan bestick.

Efter rekreation i storstaden blev det dags att återvända hem. Öresundstågen över bron går var tjugonde minut, så det finns inte någon anledning att fördjupa sig i turlistor. Det var dags att uppdatera sig kring händelserna i Stavanger och Växjö. Tillbaka till schackgruvan i jakt på guldklimpar efter en behaglig sommardos.

Uteserveringen på Papirøen med Skuespilhuset på andra sidan hamninloppet. Foto: LG

Vismaturneringen – första dagen

Emanuel Berg i efteranalys med Stellan Brynell i kommentatorrummet. Foto: Lars O A Hedlund

Efter att ha spelat nio ronder på fem dagar i Oslo väntar samma schema för Emanuel Berg i Växjö. Det kommer att bli arton partier på tio dagar utan någon vilodag emellan. Risk för en överdos schack? Han fick i alla fall en bra start i Vismaturneringen med vinst mot Bjørn Møller Ochsner, som gav sig på en förgiftad bonde på d5. Det startade en avveckling där vits dam och merbonde var starkare än svarts två torn.

Topprankade Jurij Solodovnitjenko fick en ganska enkel resa mot Krasimir Rusev. Man kan förvänta sig en strid om förstaplatsen i första hand mellan Solodovnitjenko och Berg – om den senare står distansen ut.

Schacknationen Norge knyter stora förhoppningar till Aryan Tari, och visst såg det bra ut för honom i partiet mot Jonathan Westerberg.

Jonathan Westerberg – Aryan Tari 
Svart drar


Ska tornet slå på a2 eller c2? Båda möjligheterna verkar lovande. Men vänta lite, om han slår på c2 finns väl en springargaffel på a3 ...
20...Txc2 21.Sa3


21...Tc1!
Ah, 22.Sxc4 faller ju på 22...Te1+ med matt. Tari fick klar fördel i partifortsättningen men lyckades inte förädla den, Jonathan räddade en halv poäng.

Resultat och tabell

Norway Chess – rond 8

”Nu vill jag bara att det ska ta slut”, var Magnus Carlsens slutord när han lämnade kommentatorrummet. Han hade vunnit mot Levon Aronian men tyckte inte att partiet var något att hurra för: ”Ett ganska dåligt parti från början till slut.” Vinsten kunde inte muntra upp honom. Partianalysen var halvhjärtad och kort. ”Jag vet att han hade Db8.”

Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Vit drar


36.Tc2?
Carlsen berättade att han hade planerat att spela 36.Sh4, men när han såg 36...Dxf2 37.Sxf5 exf5 38.Dxf5+ Tg6 drabbades han av ”panik”. I den varianten kan vit förstärka med 37.Tg3 med bevarad fördel.
36...Da1?
Det var här Aronian missade det starka 36...Db8!, till exempel 39.g3 (39.g4 Sg6! 40.gxf5 exf5! och varhelst vit placerar damen går den förlorad efter en avdragsschack.) 39...Sd5 och svart tar över initiativet. Även 36...Db4 är bättre än partidraget.
37.g4 Df1


Aronian hade överskattat matthotet på g2.
38.Se1
Det finns inte någon rimlig fortsättning på det svarta angreppet. Inte 38.Sh4? Td1 39.Tg3 Te1 och svart vinner.
38...Sh5 39.gxf5 exf5


40.Dc4
Det framtvingar dambyte. Inte 40.Dxf5+?? Tg6.
40...uppg.

Veselin Topalov tappade fart med förlust mot Anish Giri, och Vishy Anand tog chansen att knappa in på Topalovs ledning med vinst mot Jon Ludvig Hammer. Nu leder Topalov en halv poäng före Anand och de möts passande nog i sista ronden. Någon av dem plockar hem förstapriset på 75 000 dollar.

Rond 8
Alexander Grisjtjuk – Fabiano Caruana remi 
Anish Giri – Veselin Topalov 1-0 
Vishy Anand – Jon Ludvig Hammer 1-0 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter åtta ronder:
Veselin Topalov 6; Vishy Anand 5,5; Anish Giri och Hikaru Nakamura 5; Magnus Carlsen, Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave 3,5; Levon Aronian och Alexander Grisjtjuk 3; Jon Ludvig Hammer 2 poäng.

Rond 9 (torsdag kl 16)
Maxime Vachier-Lagrave – Alexander Grisjtjuk 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 
Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen 
Veselin Topalov – Vishy Anand 
Fabiano Caruana – Anish Giri

tisdag 23 juni 2015

Norway Chess – rond 7

Idag gjorde Tiger Hillarp Persson avtryck i norskt schack. Han tog hem förstapriset i Svein Johannessens minnesturnering i Oslo en halv poäng före Jonny Hector, och det var från hans bok ”The Modern Tiger” som Anish Giri hämtade inspiration i Stavanger när han hade svart mot Jon Ludvig Hammer. Hammer: "Han trodde att han kunde spela vad som helst mot mig", men enligt Hammer hade Giri missat en viktig ingrediens i receptet och låg illa till efter öppningen. Hammer pressade men lyckades inte kliva över remibarriären.

När Veselin Topalov vann VM-turneringen i San Luis 2005 öppnade han med 6,5 poäng på de sju första ronderna. Han hade chansen att upprepa den noteringen i Stavanger, men efter remin mot Fabiano Caruana leder han på 6 poäng. Caruana hade förhoppningar om att kunna pressa ner Topalov i den här ställningen:

Veselin Topalov – Fabiano Caruana 
Vit drar




Caruana berättade att han hade analyserat 33.Kg2 De1 och tyckte om vad han upptäckte, men Topalov kom med ett drag som överraskade de flesta.
33.Lg2! h6
Efter 33...Dxf2 34.Dc1 h6 35.Dc7 Dxe3 36.b5 har vit tillräcklig kompensation för två bönder för att hålla jämvikten.
34.a5!
Topalov sköter det här som en värdig tätman. En aktivering av damen är utan vidare värd ytterligare en bonde.
34...Dxa5 35.Dc1 Db4




36.e4!
Ett tredje bondeoffer. Inte 36.Dc7? Dd6.
36...Dxd4
Eller 36...dxe4 37.d5 e5 38.Da1 Dd4 39.Se6+! fxe6 40.Dxa6 med lika spel.
37.exd5 e5



38.Se6+!
Innan vi såg draget utföras i partiet fick vi se Jan Gustafsson i kommentatorrummet visa den forcerade remin.
38...fxe6 39.Dc7+ Kf6 40.Dd8+ Kf7 41.Dd7+

 

41...Kf8
Inte 41...Se7?? 42.d6 och vit vinner.
42.Dd8+ Kf7 43.Dd7+ Kf8 44.Dd8+ remi

Alla partier i rond 7 slutade remi. Det var en av de mindre dramatiska dagarna i Norway Chess.

Jag tycker att kommentatorerna i Stavanger och Saint Louis gör ett jättebra jobb; partianalyser och händelser vid sidan om brädet blandas på ett underhållande sätt. En del kommentatorer i andra turneringar väljer att inte använda sig av datoranalyser, men de i Stavanger och Saint Louis gör det på ett utmärkt sätt. De ”mänskliga” dragen, som ju ofta inte är de objektivt bästa, sätts i fokus. Det är viktigt. När ställningen blir komplicerad konsulterar man datorerna. Grannen Stellan verkar hålla med mig i dessa synpunkter och i morgon börjar han tjänstgöra som kommentator i Vismaturneringen i Växjö.

Rond 7
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi 
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Jon Ludvig Hammer – Anish Giri remi 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter sju ronder:
Veselin Topalov 6; Hikaru Nakamura och Vishy Anand 4,5; Anish Giri 4; Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 3; Alexander Grisjtjuk och Magnus Carlsen 2,5; Jon Ludvig Hammer 2 poäng.

Rond 8 (onsdag kl 16)
Alexander Grisjtjuk – Fabiano Caruana 
Anish Giri – Veselin Topalov 
Vishy Anand – Jon Ludvig Hammer 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave

Norway Chess – rond 6

Magnus Carlsen fick inte ut något av öppningen som vit mot Hikaru Nakamura. Utan större komplikationer blev det ett tornslutspel där Carlsen med fyra bönder mot tre på samma flygel hade mikroskopiska vinstchanser. Han försökte länge men fick efter 95 drag finna sig i att möjligheterna var uttömda och acceptera remi.

Veselin Topalov upprepar gång på gång att han inte har några speciella ambitioner och plockar poäng för fulla muggar. Den här gången var det Alexander Grisjtjuk som blev av med en pjäs utan kompensation. Med tre ronder kvar har Topalov 1,5 poängs marginal till Hikaru Nakamura och Vishy Anand.

Sjätte rondens verkliga publiknummer var Vishy Anands angreppsseger mot Maxime Vachier-Lagrave. Att löparoffret på h6 har spelats förut i nästan samma ställning (Navara–Grisjtjuk, Tromsø 2014) förringar inte partiets skönhetsvärde.

Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar



18...Tbd8?
Efter 18...Kh7 blir det åtminstone inte något offer på h6, och det var draget Anand hade förväntat sig.
19.Lxh6! gxh6 20.Dxh6 d5



21.g5! Dxg3 22.Td3!
Det kom som en uppenbarelse för Jan Gustafsson i kommentatorstudion. Det neutraliserar hotet Ld6 och försvårar den svarta damens arbete i försvaret.
22...Sh5
Gustafsson intresserade sig för 22...Sxe4, men efter 23.f6! Lxf6 24.Lxe4! (med matthot) 24...dxe4 25.Txg3 Lg7 26.Dh5 kom han fram till att löparparet inte kan kompensera damen.


23.g6!
Det var ännu inte läge att inkassera svarts dam.
23...fxg6 24.fxg6 Txf1+ 25.Lxf1



25...Sf6
Svart tvingas ge damen för att parera matthotet.
26.Txg3 dxe4 27.Le2 e3+ 28.Kg1 Lc5


Ett sista försök. Det hotar 29...Td1+ 30.Lxd1 e2+ 31.Kh2 exd1D och det är vit som blir matt.
29.Kf1 uppg.

Rond 6
Alexander Grisjtjuk – Veselin Topalov 0-1 
Fabiano Caruana – Jon Ludvig Hammer remi 
Anish Giri – Levon Aronian remi 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter sex ronder:
Veselin Topalov 5,5; Hikaru Nakamura och Vishy Anand 4; Anish Giri 3,5; Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 2,5; Alexander Grisjtjuk och Magnus Carlsen 2; Jon Ludvig Hammer 1,5 poäng.

Rond 7 (tisdag kl 16)
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Vishy Anand 
Jon Ludvig Hammer – Anish Giri 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana

* * * * *

Efter förlust mot Mark Hebden i näst sista ronden i Svein Johannessens minnesturnering i Oslo fick Tiger Hillarp Persson sällskap på förstaplatsen av just Hebden. De leder på 6,5 poäng inför slutronden som startade klockan 14.30.

måndag 22 juni 2015

Norway Chess – rond 5

Äntligen fick vi se Magnus Carlsen i kommentatorstudion, förbannelsen är bruten. Det var första vinsten för världsmästaren, men han var inte precis glädjestrålande. Motståndaren Alexander Grisjtjuk kom som vanligt i svår tidsnöd och nu fick han slita i en besvärlig ställning där han, som han påpekade i efteranalysen, inte kunde ägna sig åt en generalplan utan att var tvungen att ta ett drag i taget. I 40:e draget, sista draget i första dragserien, gjorde Grisjtjuk ett drag som gav Carlsen en enkel vinstväg.

Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 
Svart drar


Svart skulle kunna kämpa på med 40...f5 41.Dxe5 Dxh5, men det fanns inte tid för några djupare överväganden.
40...exf4? 41.Dxe8+ Lxe8


42.Lxf7
Det är lätt vinst för vit i löparslutspelet.
42...Lc6+ 43.Kf2 fxg3+ 44.Kxg3 Ld7 45.Lg6


45...uppg.

Det är säkert inte uppenbart för alla hur vit vinner det här, men Grisjtjuk tvivlade i alla fall inte på att Carlsen skulle klara av det. Vinstplanen inleds med att kungen går till c7 och hjälper fribonden. Då blir svart tvungen att offra löparen på d7. Svarts sista remichans är att gömma kungen i hörnet och hoppas på patt. Vit kan framtvinga denna ställning:


Efter 1.Lf7+ Kh8 (1...Kh7 2.Kf8 Kh8 3.Lg8!) 2.Kf8 Kh7 3.Lg6+ Kh8 4.Lf5 tvingas svart flytta g-bonden: 4...g5 5.hxg6 h5 6.g7 matt.

Norrmännen har varit generösa mot Veselin Topalov. I första ronden förlorade Carlsen som bekant på tid i en vinstställning, och nu skänkte Jon Ludvig Hammer bort en halv poäng i den här ställningen:

Jon Ludvig Hammer – Veselin Topalov 
Vit drar


Efter 74.f5 gxf5 75.Ke5 försvinner svarts sista bonde. Tröttheten slog till och i stället följde 74.Kc6? Ke6 75.uppg.

Veselin Topalov slog vakt om förstaplatsen i Norway Chess och andraplatsen i den dagsaktuella världsrankingen. Det senare är viktigt eftersom två av platserna i kandidatturneringen hänger på elotalet. Men när den frågan kom upp i samtalet i kommentatorstudion visade Topalov ett måttligt intresse för de chansen. Han förklarade att om han kvalificerade sig till kandidatturneringen var det inte självklart att han skulle ställa upp. Det skulle bero på var den spelas och vilka villkor som gäller. Han förklarade att spel i en sådan turnering kräver mycket omfattande förberedelser och att hans dåliga insats i den senaste kandidatturneringen satte djupa spår. Han har inte lust att ställa upp bara för sakens skull med ett kanske mediokert resultat som följd.

Rond 5
Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 1-0 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri remi 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 1-0 
Jon Ludvig Hammer – Veselin Topalov 0-1

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter fem ronder:
Veselin Topalov 4,5; Hikaru Nakamura 3,5; Anish Giri och Vishy Anand 3; Maxime Vachier-Lagrave 2,5; Fabiano Caruana, Alexander Grisjtjuk och Levon Aronian 2; Magnus Carlsen 1,5; Jon Ludvig Hammer 1 poäng.

Rond 6 (måndag kl 16)
Alexander Grisjtjuk – Veselin Topalov 
Fabiano Caruana – Jon Ludvig Hammer 
Anish Giri – Levon Aronian 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

* * * * *

När Jonny Hector framtvingade remi mot Tiger Hillarp Persson i Svein Johannessens minnesturnering var det med stil.

Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 
Svart drar


30...Tc2!?
Damen ska avlänkas från fältet f2.
31.Sxc2 Sxf2+ 32.Kh2 Sg4+ 33.Kh1
Nu kunde Jonny ha plockat ut dragupprepningen, men det kostar inte något att göra ett sista försök.
33...Df2


34.Txd7 Dxg3 35.Kg1 Df2+ 36.Kh1 Dxh4+ 37.Kg1 Df2+ 38.Kh1 remi

Efter fem ronder delar Tiger ledningen med dansken Martin Haubro på 4,5 poäng, en halv poäng före bland andra Jonny och Emanuel.