söndag 27 september 2015

Världscupen – Semifinaler, första partiet

Peter Svidler vann första semifinalpartiet mot Anish Giri. Foto: bakuworldcup2015.com

Peter Svidler är en remi från en plats i kandidatturneringen dit de två finalisterna i Baku är direktkvalificerade, detta efter att ha besegrat Anish Giri i första semifinalpartiet. Efteråt förklarade Svidler att han hade förväntat sig 1.d4 och Grünfeldindiskt och att han inte hade preppat något mot det av Giri valda 1.e4. Det blev Zaitsevvarianten i Spanskt och Svidler försvarade sig väl medan Giri gick vilse i komplikationerna. Det var Giris första förlust på fyra månader. Då förlorade han mot Jurij Solodovnitjenko i franska ligan.

Sergej Karjakin pressades av Pavel Eljanov men lyckades hålla remi.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Semifinaler:
Peter Svidler – Anish Giri 1–0
Pavel Eljanov – Sergej Karjakin remi

* * * * *

Georg Meier segrade i Västerås Open. Foto: Lars O A Hedlund

Västerås Open, säsongens andra GP-turnering, slutade med att fem spelare delade förstaplatsen på 7 poäng efter de åtta ronderna. Efter särskiljning placerades de i följande ordning: Georg Meier, Emanuel Berg, Hans Tikkanen, Aryan Tari, Martin Lokander. Om det varit en korrturnering, där man numera har antalet vinstpartier högst på särskiljningslistan, hade Martin placerats på första plats med sju vinster. De övriga i kvintetten hade alla två remier på vägen mot målet. Lägg därtill att Martin vann mot två starka stormästare sista dagen:

Martin Lokander – Tiger Hillarp Persson
Svart drar

Efter 37...Df7 38.Dxd6 Txe1+ 39.Lxe1 är remi ett rimligt resultat, men i tidsnöden ...
37...Kh6? 38.Lxf4+ Kh5 39.Kh2 Tb2
Eller 39...Txe1 40.g4+ Kh4 41.Dd8+ med matt.

40.Te5+!! uppg.
Till exempel 40...dxe5 41.Dxe5+ Kh4 42.Lg3+ Dxg3+ 43.Dxg3+ Kh5 44.h4 med matt.

Erik Blomqvist – Martin Lokander
Svart drar

43...Txf4+! 44.Kg2
Efter 44.gxf4 Dxf4+ 45.Ke1 Dxe3+ är det matt på gång.
44...Tf3 45.Th7+ Kc8 46.Txf3 exf3+ 47.Kf1 Dxg3 48.Lxa6+ Kb8 49.Dh2

49...f4!
Spiken i kistan.
50.Th3 Dg2+ 51.uppg.

Nästa turnering i Svenskt Grand Prix: Björkstadsschacket i Umeå 30 oktober–1 november.