onsdag 30 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 9

Nionde ronden pågår. Foto: shamkirchess.az

Magnus Carlsen hade en pytteliten fördel mot Tejmur Radjabov och vi förstod att nu skulle han tömma ställningen på möjligheter. Efter 101 drag och sex och en halv timmes spel fann han sig i remin. Fabiano Caruana tog chansen att komma ifatt med ännu en vinst. De delar ledningen och det är så raffinerat att de möts i sista ronden. Skulle det finalpartiet sluta remi så förklaras tydligen Carlsen som turneringsvinnare - särskiljningsbestämmelserna är inte solklara.

Dagens fråga: varför gav Sjachrijar Mamedjarov upp i den här ställningen?

Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov
Slutställningen efter 56.Tee7



Efter 56...Txc3+ 57.Kb2 Tc5! (garderar profylaktiskt löparen) 58.Txb7+ Kc8 59.Ta7 Kb8 60.Tae7 Td5 61.Te8+ Td8 62.Txd8+ Lxd8

analys

visar visserligen Nalimovs slutspelsbas att vit vinner, men det kräver sannerligen god teknik. 63.Tf8? Kc7 64.a5 Lg5 är exempelvis remi. Mamedjarov har haft en dålig turnering och orkade nog inte ge sig ut på en upptäcktsfärd. Det är möjligt att han missade möjligheten 57...Tc5!.

Rond 9
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 1-0
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen remi 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen inför sista ronden:
Carlsen och Caruana 5,5; Radjabov, Karjakin och Nakamura 4,5; Mamedjarov 2,5 poäng.

Rond 10 (onsdag klockan 10.30)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Hikaru Nakamura – Tejmur Radjabov 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin

Magnus har nog hämtat styrka i att Real Madrid besegrade Bayern München på bortaplan med hela 4–0. Nu vinkar ett förstapris på 30 000 euro.

* * * * *

Michael Wiedenkeller vann mot Renato Frick från Liechtenstein i näst sista ronden. Foto: larnaca2014.fide.com

I zonturneringen på Cypern har Michael Wiedenkeller kommit ifatt Oscar de la Riva. Nu delar de ledningen tillsammans med Igor Efimov på 8 poäng. I slutronden spelar Michael mot färingen Olaf Berg. Om det handlar om särskiljning i slutändan ligger Michael mycket bra till.

måndag 28 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 8

Fabiano Caruana ligger en halv poäng efter Magnus Carlsen. Foto: shamkirchess.az

Sergej Karjakin är remikung i Shamkir med idel remier. Magnus Carlsen kunde inte stoppa den sviten. Han var inställd på att göra ett riskfritt vinstförsök, men som han förklarade på presskonferensen var det Karjakin som spelade utan risk.

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Vit drar



Magnus första tanke var att spela 16.Sd4. I efteranalysen pekade Karjakin på svaret 16...Sd2 och menade att 17.Te1 kunde besvaras med 17...Txd4. Det är möjligt att jag missuppfattade situationen men jag fick intrycket att Karjakin var en liten smula överraskad när Carlsen la in 18.Te3 och efter 18...Df1+ 19.Dxf1 Sxf1 20.Lxd4 är det fullständig utjämning. Vi får en liknande ställning efter 16...Txd4 17.Lxd4 Sd2 18.Lb2 Dxf1+ 19.Dxf1 Sxf1 20.Kxf1 Td8. Skillnaden är att löparen då står på b2 i stället för på e3.

I partiet följde i stället 16.Te1 och balansen rubbades aldrig.

sin blogg skriver Magnus bland annat: ”The rest day with the exciting football cup was just what I needed.”

Det var de andra två paren som fick ta huvudansvaret för underhållningen denna dag.

Rond 8
Sjachrijar Mamedjarov – Hikaru Nakamura 0-1 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin remi 
Fabiano Caruana – Tejmur Radjabov 1-0

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter åtta ronder:
Carlsen 5; Caruana 4,5; Radjabov, Karjakin och Nakamura 4; Mamedjarov 2,5 poäng.

Rond 9 (tisdag klockan 12)
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura

* * * * * 

Michael Wiedenkeller besegrade cyprioten Antonis Antoniou i åttonde ronden i Larnaca. Foto: larnaca2014.fide.com

I nionde ronden i zonturneringen på Cypern hade Michael Wiedenkeller ett klart fördelaktigt slutspel mot Oscar de la Riva. Vinst där och Michael hade övertagit förstaplatsen med två ronder kvar, men Andorraspelaren lyckades slingra sig ur greppet och forcera fram remi. Det innebär att Oscar de la Riva fortfarande leder en halv poäng före Michael. Det blir svårt att rucka på den ordningen.

söndag 27 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 7

Magnus Carlsen är tillbaka i förarsätet. Foto: shamkirchess.az

De två första ronderna i andra halvlek i Shamkir har haft samma resultat med omvända färger som de två inledande i första halvlek. Det innebär att Magnus Carlsen åter besegrade Hikaru Nakamura, som tycks ha utvecklat ett Carlsenkomplex. Amerikanen har nu 0–10 (och 15 remier) i de inbördes mötena i långpartierna. Den här gången spelade Nakamura upp en fördelaktig ställning, men det hjälpte alltså inte.

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen
Vit drar



Nakamura: ”Jag har en känsla av att här nånstans måste vit stå på vinst, men jag kunde inte finna de rätta dragen. Att förlora den här ställningen är rent ut sagt bara patetiskt.”

Efter 26.Sxh5 Sxh5 27.Sxd3 cxd3 28.a5 Tb8 29.Lxh5 Ld7 30.Dxd3 Dxb2 31.f6!

Analys

31...De5 (Enda draget. 31...gxf6? 32.Dg3+ och Dxd6. 31...g6 32.De3! Kh7 33.Tac1 Tbc8 34.Lxg6+! fxg6 35.Txc8 Txc8 36.Da7 Kh6 37.f7 och vit vinner.) 32.fxg7 Kxg7 33.Dd1 har vit klar fördel. 33...Dxe4? faller på 34.Ta3 med avgörande angrepp.

I stället följde 26.Sxd3 Sxd3 27.De3 Tb7 28.Sxh5 Dh6! 29.Dxh6 gxh6 och Carlsen hade rett ut det värsta. Sedan vände partiet.

Rond 7
Tejmur Radjabov – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana remi 
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0-1

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter sju ronder:
Carlsen 4,5; Radjabov 4; Caruana och Karjakin 3,5; Nakamura 3; Mamedjarov 2,5 poäng.

Rond 8 (måndag klockan 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Hikaru Nakamura 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Fabiano Caruana – Tejmur Radjabov

* * * * * 

I zonturneringen på Cypern knappade Michael Wiedenkeller in en halv poäng på ledaren Oscar de la Riva. Med fyra ronder kvar leder Andorraspelaren en halv poäng före Michael. Det är dubbelrond imorgon och de båda möts i kvällsronden med Michael bakom de svarta pjäserna.

lördag 26 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 6

I går ägnade sig Magnus Carlsen bland annat åt fotboll. Foto: shamkirchess.az

Magnus Carlsen inledde andra hälften av Gasjimov Memorial som han inledde den första: med vinst mot Sjachrijar Mamedjarov. Carlsen försvarade sig med Nimzoindiskt: 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Dc2 d5 5.Sf3 dxc4 6.Lg5 b5 7.a4 c6 8.g3 Lb7 9.Lg2 Sbd7 10.0-0 Db6 11.e4 a6 12.Tfd1 h6 13.Le3 0-0


Här följde 14.d5? c5 och Mamedjarov hade inte kompensation för den offrade bonden. På presskonferensen efteråt påpekade Carlsen att Mamedjarov kunde ha spelat 14.e5 Sd5 15.Lxh6! gxh6 16.Dd2 ”med trolig remi”. Av minspelet att döma hade Mamedjarov inte reflekterat över den möjligheten.

analys

Några möjligheter:
a) 16...Lxc3 17.Dxh6 och svart måste parera hotet Sg5. Efter 17...f6 kan vit ta ut remischackarna, och andra försök är farligast för svart.
b) 16...Sxc3 17.Dxh6 Se4 18.Sg5 Sxg5 19.Dxg5+ med remischackar.
c) 16...Kg7 17.Sxd5 Lxd2 18.Sxb6 Sxb6 19.Sxd2 och det lutar åt remi.

Övriga två partier slutade med delad poäng efter intressanta förlopp.

Rond 6
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen 0-1 
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura remi 
Tejmur Radjabov – Sergej Karjakin remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter sex ronder:
Carlsen och Radjabov 3,5; Caruana, Karjakin och Nakamura 3; Mamedjarov 2 poäng.

Rond 7 (söndag klockan 12)
Tejmur Radjabov – Sjachrijar Mamedjarov
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen


Magnus Carlsen blev skyttekung i fotbollsturneringen. Här sätter han en straffspark. Foto: shamkirchess.az

Schackspelarlaget segrade. Henrik Carlsen höjer vinnarpokalen. Foto: shamkirchess.az

fredag 25 april 2014

Ingemar Johansson är död

Foto: Manne Sandström

Min vän Ingemar är död. Vi har under årens lopp regelbundet stämt av livets vindlande färder och jag har förstått att han var mycket illa däran. Läkarna förklarade för ett par månader sedan att hans tid var utmätt, hjärtproblemen förvärrades.

Vid något tillfälle frågade jag Ingemar om jag kunde skriva innan vi kom i kontakt med varann i början på 1970-talet. Han försäkrade att det kunde jag, men i mitt skrivande finns en tid före och efter Ingemars entré i mitt liv. Han väckte mitt intresse för det skrivna ordet på allvar och var min stora inspirationskälla. När min läromästare kom till Malmö vid den tiden var det alltid upptåg, äventyr, fest.

Första gången jag fick ett brev från Ingemar – det var ett artikelbidrag till Schacknytt – skrev han under pseudonymen Simpson Cahoot. Det visade sig också vara namnet på en travhäst på Åby. Sedan blev det en lång rad artiklar under namnet Sixten Johansson. Han ville inte bli förväxlad med boxaren från samma stad, det vill säga Göteborg. Ett tag var han Sixten Ingemar Johansson innan han tog bort Sixten. När jag på senare år behövde hjälp med bloggen var det i regel han som ryckte in.

Ingemar blev min rådgivare i livets alla frågor, det var den enda människa som jag anförtrodde allt. Det känns som om en familjemedlem har gått bort. Sorgen.

På det som skulle bli hans dödsbädd fick Ingemar frågan om det fanns något som hängde över honom. Svaret: ”Korrekturläsningen av Lasses bokmanus.” Det är okej, Ingemar, det är okej.

Michael Wiedenkeller i zonturnering

Michael Wiedenkeller besegrade Igor Efimov i gårdagens rond. Foto: larnaca2014.fide.com

Förr i tiden bestod VM-cykeln av zonturneringar följda av interzonturnering och kandidatmatcher. Det var ett översiktligt system. Det blev emellertid med tiden svårt att finna turneringsarrangörer och en nackdel var att det var tre långa år mellan VM-matcherna.

Det arrangeras fortfarande en och annan zonturnering som ingår i ett svåröverskådligt system. Det pågår en zonturnering för zon 1:10 i Larnaca, Cypern, och det är första gången denna delzon bestående av små förbund arrangerar en sådan turnering. Här finns tolv deltagare från Andorra, Cypern (2), Färöarna, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg (2), Malta, Monaco och San Marino.

Det som gör det intressant ur svensk synvinkel är att Michael Wiedenkeller, svensk medborgare som här representerar Luxemburg, finns med. Han är andrerankad efter GM Oscar de la Villa, Andorra. I fjol kom Michael på sjätte plats i SM-gruppen, nu kämpar han om en förstaplats som ger en kvalificeringsplats till världscupen 2015. Det är oklart för mig i vilken kvalificeringsturnering Larnacaettan hamnar, men jag misstänker att det handlar om Europamästerskapet med omkostnader betalda av Fide. Någon som vet? Möjligen avslöjas hemligheten i detta dokument.

Michaels möjligheter att vinna zonturneringen minskades när han förlorade mot en av Cyperns två representanter i andra ronden. Det kompenserades delvis med en seger mot GM Igor Efimov i fjärde ronden.

Michael Wiedenkeller – Igor Efimov
Slaviskt (D 11)
1.d4 c6 2.c4 d5 3.Sf3 Sf6 4.e3 Lg4 5.Db3 Db6 6.Sc3 Lxf3 7.gxf3 e6 8.e4 Dxb3 9.axb3 Lb4 10.e5 Sg8 11.Ta4 Le7 12.Tg1 g6 13.b4 Sd7 14.c5 f6 15.f4 Sh6 16.b5 Sf5 17.bxc6 bxc6 18.Ld3


18...Sxd4!? 19.Txd4 fxe5 20.fxe5 Sxe5 21.Le2 Lxc5
Svart har alltså fått tre bönder för pjäsen.
22.Tf4 Tb8 23.h4 Ke7 24.h5 Thf8 25.Sa4 Lb4+ 26.Kf1 c5 27.hxg6 hxg6 28.Tg5 Kd6 29.Th4


29...Tb7?!
Vit har gjort sig beredd att peta bort springaren och hugga in på g6. Bästa sättet att ta farväl av bonden är 29...Sf3 30.Lxf3 Txf3 med spel på f-linjen. Då är 31.Txg6? mindre lyckat på grund av 31...Taf8 och vit tvingas lägga energi på att gardera f2-bonden alltmedan svart kan mobilisera vad han har.
30.f4 Sc6 31.Txg6 Se7 32.Tg5 Sf5 33.Th3 La5 34.Kg2 Ld8 35.Tg4 c4?


36.b3!
Vit hotar både att slå på c4 och att spela La3+. Det är ett avgörande dubbelhot.
36...cxb3 37.La3+ Kc6 38.Tc3+ Kd7 39.Sc5+ uppg.

Efter fyra ronder är det de la Riva i topp med 3,5 poäng. Som framgår av turneringstabellen har Michael 2,5 poäng.

Det är dubbelrond idag med direktsändning. Nödvändiga länkar för att följa turneringen finns i den oumbärliga högerspalten.

torsdag 24 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 5

Tejmur Radjabov besegrade Magnus Carlsen. Foto: shamkirchess.az

I mitt sista nummer som redaktör för TfS (nummer 4/2008) skrev jag bland annat en artikel om en ovanlig variant i Kungsindiskt, den med 5.Sge2 och 6.Sg3. Tanken var väl att jag kanske kunde intressera en och annan klubbspelare att pröva receptet. Jeneivarianten förekommer mycket sällan i stormästarkretsar, så självklart blev jag mycket överraskad när jag såg att Magnus Carlsen spelade den mot Tejmur Radjabov i dagens rond: 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Sge2 0-0 6.Sg3 e5 7.d5 a5 8.Le2 Sa6 9.h4 h5 10.Lg5


Här bestraffas schablondraget 10...Sc5 med vinstdraget 11.Lxh5!!. Det berättade jag om i artikeln (där bonden står på a6 i stället för på a5, en skillnad som inte förändrar något i grunden). Radjabov är en av världens främsta experter på Kungsindiskt och undviker sådana tricks.
10...De8 11.Dd2 Sc5 12.0-0-0?!
Carlsen var mycket kritisk till det draget i efteranalysen och förklarade att han borde ha förhindrat Sg4 med 12.f3 följt av Sf1, lång rockad och g2-g4. Då har vit initiativet (så varianten är fortfarande spelbar). Efter 12...Sg4 13.Lxg4 Lxg4 14.f3 Ld7 var det utjämnat.

I mittspelet gick Carlsen på alltför hårt. Han menade att han länge överskattade sin ställning och det stod honom dyrt. Det blev andra förlusten i följd. Carlsen förklarade att han saknar energi och det var uppenbart att han var tacksam för att det är spelfritt imorgon. En välbehövlig vilodag. Rond 6 på lördag.

Fabiano Caruana, som ju delade ledningen med Carlsen, förlorade också. Han tog inte tillvara på sina remichanser i slutspelet mot Sjachrijar Mamedjarov. Hikaru Nakamura mot Sergej Karjakin slutade remi.

Rond 5
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana 1-0 
Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov 0-1 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter fem ronder:
Radjabov 3; Caruana, Carlsen, Karjakin och Nakamura 2,5; Mamedjarov 2 poäng.

Halvvägs är det alltså bara en poäng mellan ettan och sexan.

Rond 6 (lördag klockan 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen 
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radjabov – Sergej Karjakin

* * * * *

Pia Cramling avancerade några placeringar andra dagen i Chanty-Mansijsk. Foto: wwrbc2014.fide.com

Efter tio ronder av femton i damernas snabbschack-VM ligger Kateryna Lagno, Alexandra Kosteniuk och Antoaneta Stefanova i topp på 7 poäng. Pia Cramling är på sextonde plats med 5,5 poäng. Turneringstabell.

Gratulationer på födelsedagen

Pia Cramling uppvaktades i Chanty-Mansijsk. Foto: wwrbc2014.fide.com

Igår fyllde Pia Cramling år och vad kan väl vara mer passande än att roa sig i ett VM på födelsedagen. Det var första dagen av tre i damernas snabbschack-VM, som arrangeras en vilodag efter damernas GP-turnering i samma stad. Många av deltagarna från GP-turneringen – dock inte den turneringens vinnare Hou Yifan – har förlängt sin vistelse i Chanty-Mansijsk. Efter snabschack-VM följer damernas blixt-VM lördag-måndag.

Efter första dagens fem ronder leder ryskan Tatiana Kosintseva på 4,5 poäng. Pia ligger i mittfältet bland de 34 deltagarna efter en vinst, en förlust (mot Kosintseva) och tre remier. Turneringstabell.

onsdag 23 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 4

Fabiano Caruana stoppade världsmästaren. Foto: shamkirchess.az

De senaste dagarna har det twittrats mycket om att Magnus Carlsen har varit förlustfri i nästan ett år, och om hur många poäng han behöver för att nå över det magiska 2900-strecket i Shamkir. Det har varit segerrusiga twittrare. Jag tror väl inte att det har nästlat sig in i världsmästarens egna tankebanor på något menligt sätt. Idag bröts hur som helst sviten. Det är sådant som får mig att minnas när Anatolij Karpov förlorade sitt första parti som världsmästare. Jag påminner gärna om det: det var när han förlorade mot Ulf Andersson i Milano 1975.

Igår undvek Sergej Karjakin att spela 1.e4 mot Carlsen för han ville inte veta vad Carlsen hade på gång i Berlinförsvaret i Spanskt. Idag ställde Fabiano Caruana frågan och det var Carlsen som avvek från tidigare kända stigar. Caruana kunde vara nöjd med öppningen och hans fördel blev klar när Carlsen tappade en bonde:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Svart drar


Efter 24...c6 har vit fördel efter både 25.Sc7 och 25.Sxe7, men det är åtminstone materiell jämvikt. Efter bara tolv sekunders betänketid spelade Carlsen istället 24...Kc8? och sedan fick han kämpa i redig motvind efter 25.Sxc7!. Poängen är att 25...Kxc7 faller på 26.e6+ Kc6 27.Txd7 och matthotet på c7 avgör.

Carlsen var naturligtvis mycket besviken och förklarade att han hade känt sig oinspirerad hela dagen. När han fick frågan om han tänkte koppla av genom att se matchen mellan hans favoritlag Real Madrid och Bayern München, beklagade han sig över ännu en oinspirerad fotbollsfråga. Jag tror inte att Real Madrids seger med 1-0 skänkte mycket tröst denna olycksaliga dag.

Rond 4
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura remi 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1-0

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter fyra ronder:
Caruana och Carlsen 2,5; Karjakin, Radjabov och Nakamura 2; Mamedjarov 1 poäng.

Rond 5 (torsdag klockan 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin

tisdag 22 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 3

Magnus Carlsen och Sergej Karjakin på presskonferensen efter partiet. Foto: shamkirchess.az

Sergej Karjakin hade preppat i fem timmar inför dagens möte med Magnus Carlsen, men han hade inte analyserat 6...Sh5. Det kom som en överraskning. Karjakin fick improvisera och det gick inte särskilt bra. Carlsen ryckte åt sig initiativet och många trodde nog att han skulle ta sin tredje vinst. På sin blogg berättar Magnus bland annat om dagens parti:
The hotel spa in the cellar turned out to be very good. It helped me relax after the round. Today Nakamura won quite convincingly as white against Mamedyarov. By this time, I had already enjoyed a comfortable edge as black against Karjakin for some time. He went for the f3 Nimzowitch variation, and I managed to sidestep his preparation with an early Nh5. He burned lots of time on the clock. Soon I was slightly better, and the advantage seemed to grow. I may have played inaccurately before the first time control, but anyhow the prospects looked good. He defended very well in the time trouble, and afterwards I probably went wrong with Kf7. Nf4 first would have been a better try. Having put pressure on him for more than 4 hours I’m a little disappointed with the draw.
Remin mellan Tejmur Radjabov och Fabiano Caruana var inte tillnärmelsevis lika spännande. Hikaru Nakamura kom tillbaka starkt efter gårdagens förlust och blev dagens ende vinnare.

Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar


26.Lh5! Th7 27.De4 Tc8
Eller 27...f5 28.exf6 Txb7 29.Dxe6 Dc8 30.Dd6+ Kg8 31.Dg3+ Kh7 32.Dxh4 d3 33.De4+ Kh8 34.f7 och vit vinner.
28.Dxh7 Dxe1+ 29.Kh2 Dxe5+ 30.g3 Tc7 31.Tb8+ Ke7 32.Dxf7+ Kd6 33.Df8+ Kd5
och svart gav upp.

Rond 3
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 1-0 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Tejmur Radjabov – Fabiano Caruana remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter tre ronder:
Carlsen 2,5; Karjakin, Caruana, Radjabov och Nakamura 1,5; Mamedjarov 0,5 poäng.

Rond 4 (onsdag klockan 12)
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov 
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

måndag 21 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 2

Magnus Carlsen fick en bekväm ställning. Foto: chess-news.ru

Det väckte en del uppseende i schackvärlden när Hikaru Nakamura kaxigt förklarade att han förmodligen var det främsta hotet mot Magnus Carlsen, och han gjorde en strängt taget mindre smickrande koppling mellan världsmästaren och Sauron från Tolkiens sagovärld. Först i ett twitter: ”Starting to realize that I am the only person who is going to be able to stop Sauron in the context of chess history” och sedan i New in chess. Magnus log. Faktum är ju att Nakamura aldrig har besegrat Carlsen i ett långparti. Med dagens vinst har Magnus sammanlagt sex vinster och fem remier mot Hikaru.

Nakamura förklarade att han drabbades av en hallucination i dagens parti:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 
Svart drar


Nakamura trodde att han skulle ha haft goda remichanser efter avslag på d4. I stället följde 33...Sb6? 34.Txc6 Sd8 (34...Sxa4 35.d5 är bra för vit, och 34...exd4 35.Lf4! ska vi bara inte tala om) 35.Tg6 med klar fördel för vit. Den typen av fördelar släpper Carlsen aldrig. Nakamuras hallucination bestod i att han trodde att vits torn skulle fastna på kungsflygeln.

Även i denna rond slutade övriga två partier med remier. Det är rätt uppenbart vem som tagit huvudansvar för underhållningen så här långt.

Rond 2 i full gång. Foto: shamkirchess.az

Rond 2
Sjachrijar Mamedjarov – Tejmur Radjabov remi 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1-0

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter två ronder:
Carlsen 2; Karjakin, Caruana och Radjabov 1; Nakamura och Mamedjarov 0,5 poäng.

Rond 3 (tisdag kl 12)
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Tejmur Radjabov – Fabiano Caruana

Ett tips: om du väljer direktsändningen på turneringens hemsida (alternativ 1) så får du automatiskt videokommentarer av Genna Sosonko och Viorel Iordachescu. Om du klickar på den högra brittiska flaggan får du i stället kommentarer av Peter Svidler och Jan Gustafsson.

* * * * *

Normunds Miezis segrade i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

Schack kan som bekant vara ett oerhört grymt spel. Fråga bara Tiger Hillarp Persson. Sista ronden i Påskturneringen i Norrköping manövrerade han ut Normunds Miezis och var på väg att ta över förstaplatsen. Så kom olyckorna slag i slag. Efter att ha klarat av tidsnöden med bravur tappade han huvudet och serverade sin bästa bonde på en silverbricka:

Tiger Hillarp Persson – Normunds Miezis 
Vit drar


Efter 45.Sf3 hade vits dam varit välkommen tillbaka till kungsflygeln. Det är avgörande fördel för vit. I stället följde 45.f5? Te5 och slag på f5. Tiger lyckades ta sig samman och spelade upp en ny vinstställning, men då var det lite knepigare att finna den bästa vägen:


Här vinner 54.g5! med idén g5-g6. Poängen är att 54...Dxe6 faller på 55.Tf8+. Men det här var alltså Miezis turnering och efter hand spelade Tiger först bort sin fördel varpå han överskred remigränsen och slutligen förlorade på tid i något som var otäckt likt en förlustställning. Eländes elände.

Slutställningen.

* * * * *

Det har varit en fin påsk med ett par höjdpunkter: utflykten till Österlen i fredags (tack, Calle) och MFF-Djurgården ikväll (tack, Bengt). Nu ser jag fram emot utesäsongen i Köpenhamn där jag börjar längta efter att få sätta punkt för bokprojektet på något av mina favoritkaféer. Det är det slutkapitlet om Bent Larsens första hustru Lizzie som ska kompletteras. Sedan återstår den grafiska formgivningen, något som jag kommer att ta mig an med stor lust.

söndag 20 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 1

Magnus Carlsen har sekundanten Peter Heine Nielsen vid sin sida i Shamkir. Foto: shamkirchess.az

Sjachrijar Mamedjarov placerade en imaginär spegel framför Magnus Carlsen. Det blev Cambridge Springs-varianten i Damgambit med Carlsen bakom de vita pjäserna. Ställningen efter tio drag hade han också mot Boris Gelfand i fjolårets kandidatturnering – med svart. På presskonferensen efteråt förklarade Carlsen att han inte hade fördjupat sig i föregående parti, så det blev till att klura ut en lämplig plan vid brädet. Det lyckades han med på ett utmärkt sätt, och i den här ställningen var det dags att sätta en elegant punkt:

Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar



37.Lxh6! Da1+
Eller 37...gxh6 38.Dxh6+ Kg8 39.Dg5+ Kf7 40.Dg6+ Ke7 41.De6 matt.
38.Kg2



38...Txf2+
Sista hoppet är att kunna trolla fram remischackar.
39.Kxf2 De1+ 40.Kg2 De4+ 41.Kh3 Dh1+ 42.Kg3 De1+ 43.Kf4 Ld2+ 44.Txd2 Dxd2+ 45.Kf5



45...gxh6
Eller 45...Dd3+ 46.Kg5 Dd2+ 47.Kg6 Dxh6+ 48.Kf7 Df4+ 49.Df5 och det är hög tid för svart att kasta in handduken.
46.De8+ Kg7 47.De7+ uppg.

Carlsen berättar om sin strategi i detta möte på sin blogg. Här ett ett stycke:
He is a highly gifted tactical player, and I tried to play positional chess without allowing messy tactics. Admittedly I was surprised in the opening. He does play 5… Nbd7 and the Cambridge Spring variation, but I was not really prepared for playing white in the line in which I was black against Gelfand in the Candidates last year. I deviated with 11.Be2 and in retrospect it turned out to be a good choice.
Övriga två partier slutade remi. Hikaru Nakamura klev ur en dragupprepning och det kunde ha stått honom dyrt. Fabiano Caruana missade vinsten i det här läget:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 
Svart drar



Caruana drog 54...Lxe4+ och missade i tidsnöd vinstdraget 54...Lh5+!, till exempel 55.g4 Dxh2 56.gxh5 Tf8+ 57.Kg4 Tf4 matt, eller 55.Kf2 Df6+ 56.Kg2 Tf8 57.Dc1 Df2+ 58.Kh1 Te8 59.Dg1 Dd2 60.De1 Lf3+ osv.

Rond 1
Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov 1-0 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana remi 
Sergej Karjakin – Tejmur Radjabov remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Rond 2 (måndag kl 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Tejmur Radjabov 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

* * * * *

En dålig dag för vår bostadsrättsförening. Vår revisor Stellan förlorade mot Kim Nygren i Påskturneringen i Norrköping efter att ha släppt greppet även mot Normunds Miezis i ronden dessförinnan (remi). Det är den enda remin som Miezis har släppt så här långt. Han leder en halv poäng före Tiger Hillarp Persson, Daniel Semcesen och Nygren inför morgondagens slutrond.

I Danmarksmästerskapet säkrade Allan Stig Rasmussen förstaplatsen med en snabb remi. Det är tredje gången han vinner mästerskapet.

* * * * *

Mänskor som tror att livet är en teoriduell.

lördag 19 april 2014

Lottat i Shamkir

Henrik och Magnus Carlsen får väganvisning i Shamkir. Foto: shamkirchess.az

Imorgon klockan 12 startar första ronden i Gasjimov Memorial i Shamkir, Azerbajdzjan. Det är lottat:

Rond 1 (söndag klockan 12)
Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 
Sergej Karjakin – Tejmur Radjabov

Video från invigningen.

* * * * *

I damernas GP-turnering i Chanty-Mansijsk vann Hou Yifan mot tvåan Olga Girya. Hou Yifan har två poängs ledning med två ronder kvar.

Ralf Åkesson var obesegrad i San Sebastian – tills dagens slutrond. Den förlusten gjorde att han halkade ner till femtonde plats. Spanjoren Renier Vazquez var ensam i topp på 7,5 poäng.

Normunds Miezis är ensam om maximala 5 poäng i Påskturneringen i Norrköping. Grannen Stellan delar andraplatsen med Juan Bellon, Simon Rosberg och Thomas Ernst på 4,5 poäng.

I Danmarksmästerskapet har Allan Stig Rasmussen en poängs ledning före Skanörbon Sune Berg Hansen inför morgondagens slutrond.

fredag 18 april 2014

Påskturneringen i Norrköping

Juan Bellon besegrade Tom Rydström i tredje ronden. Foto: Frans Dahlstedt

Huvudgruppen i Påskturneringen i Norrköping har samlat 145 deltagare varav åtta stormästare. Efter första dagens två snabbpartier och ett långparti finns det elva spelare med 3 poäng. Den stora överraskningen i tredje ronden var topprankade Tiger Hillarp Perssons förlust mot Andreas Persson.

Patrick Drugge anslöt sig till fullpoängarna med en liten finess. Hur besvarar vit lämpligen hotet mot d3?

Patrick Drugge – Erik Hedman 
Vit drar


Det gäller att skymma sikten mot f6 för svarts dam och så blev det: 40.Le6! uppg. Efter 40...fxe6 41.Df6+ Kh7 42.Th2+ väntar matt.

* * * * *

I San Sebastian hade Ralf Åkesson initiativet mot Javier Moreno men fick nöja sig med remi. Inför morgondagens slutrond leder Reinier Vazquez på 7 poäng. Ralf har 6 poäng.

Gasjimov Memorial i Azerbajdzjan

Vugar Gasjimov, Wijk aan Zee 2012. Foto: Calle Erlandsson

Under torsdagen anlände deltagarna i Gasjimov Memorial till Azerbajdzjans huvudstad Baku för att vara med om en minneshögtid för den i januari avlidne Vugar Gasjimov (1986-2014). Sällskapet far sedan vidare till staden Shamkir där den dubelrondiga minnesturneringen genomförs med start på söndag. I huvudgruppen spelar:

Magnus Carlsen 2881
Fabiano Caruana 2783
Sergej Karjakin 2772
Hikaru Nakamura 2772
Sjachrijar Mamedjarov 2760
Tejmur Radjabov 2713

* * * * *

Det är något tilltalande med slutrapporten från Sibenik på Dansk Skak Unions hemsida.

Dagens vackraste ord: varmluftsfläktsbefriad.

onsdag 16 april 2014

Dagens vackraste drag

Uzbekistans Nafisa Muminova fick till det i Chanty-Mansijsk. Foto: khantymansiysk2014.fide.com

Urvalet är inte så stort men om det skulle bli tal om dagens vackraste drag så lägger jag min röst på Nafisa Muminovas avslutning i sjunde ronden i damernas GP-turnering i Chanty-Mansijsk.

Tuvshintugs Batchimeg – Nafisa Muminova 
Svart drar


24...Sg4!!
Den vackra poängen är 25.fxg4 Dxg3+! 26.hxg3 Th1 matt. Dessutom hänger det på både f3 och h2. Vit är försvarslös.
25.Dg5 Sxh2 26.f4 Sxf1 27.Txf1 Th1+ 28.Kf2 Th2+


29.uppg. 

Hou Yifan har 6 poäng av 7 möjliga och leder med en poängs marginal till Anna Muzychuk.

* * * * *

Efter sex ronder i San Sebastian leder spanjorerna Renier Vazquez och Javier Moreno på 5,5 poäng, en halv före bland andra Ralf Åkesson som vann idag. Ralf fick med vit en fribonde på c6 som höll nere motståndaren. Och Ralf satt med stor terrängfördel. Temat kändes välbekant.

tisdag 15 april 2014

Den fula grodan som inte sprack

Foto: Harmen Piekema, commons.wikimedia.org

På allmän begäran – en grov överdrift men den bjuder jag på – har Fritz och jag tittat närmare på ett av mina sex vinstpartier från Sibenik.

Lars Grahn – Hartmut Mai
Semi-Slaviskt (D 46)
1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.c4 c6 4.Sc3 e6 5.e3 Ld6 6.Ld3 Sbd7 7.0-0 0-0 8.b3 b6 9.e4?


Den här blundern har jag redan berättat om för några dagar sedan och betecknat det som mitt sämsta drag i Sibenik. Ställningen har uppkommit flera gånger förut och i ungefär hälften av fallen fann svart 9...Lb4!. Med kort betänketid ger datorn 10.e5 Lxc3 11.exf6 Lxa1 12.fxg7 Kxg7 13.cxd5 cxd5 14.Sg5!? vilket faktiskt inte ser så hemskt ut för vit som jag trodde vid min första ytliga kontakt med Fritz. Det ser ju ut som om vit har kompensation för tornet. Nu nöjer jag mig med att förse mitt nionde drag med bara ett frågetecken. Det visar sig besynnerligt nog att min klubbkamrat Linus Johansson i fjor gjorde precis samma fel i ett parti mot Tom Rydström, som även han bytte av på e4. Så låt oss kalla det en godartad Limhamnsgroda.
9...dxe4 10.Sxe4 Sxe4 11.Lxe4 Lb7 12.Dc2 Sf6 13.Lg5 h6 14.Lh4 Le7 15.Lxf6 Lxf6 16.Tad1 Dc7 17.De2 Tfe8 18.Tfe1 Tad8 19.Se5 Lxe5 20.dxe5
Bonden på e5 är ju indirekt garderad.
20...c5
Det hade varit bättre att neutralisera trycket på d-linjen med 20...Te7 med planen Ted7.
21.Lxb7 Dxb7 22.Td6!


Det här är snudd på en vinstställning. Om svart inte byter av så tar vit hand om d-linjen och sitter därutöver med stor terrängfördel.
22...Txd6 23.exd6 Td8
Det som svart kan hoppas på i sina drömmar är att han kan omringa fribonden med dam, torn och kung. Men då skulle han lämna kungsflygeln vind för våg, och det skulle vits dam säkert utnyttja. Återstår då för svart att försöka kontrollera den irriterande fribonden, som inte ensam klarar av att avgöra partiet.
24.Td1 Dc6 25.De5


En härlig centralisering. Strategin går nu ut på att framkalla svagheter hos svart på båda flyglar. Svart saknar motspel. Jag njöt i fulla drag.
25...Dd7 26.f4 Te8 27.a3 a5 28.Td3 f6 29.De4!
Min första tanke var att spela 29.De3 med idén b3-b4 med indirekt sikte på b6, som har blivit en liten svaghet. Men då tyckte jag inte om svaret 29...e5 och plötsligt har svarts torn fått chansen att vara med. Det tilltalade mig inte alls.
29...e5 30.f5


Sådärja, ordning och reda.
30...Td8
Jag hade tänkt besvara 30...a4 med 31.b4. Jag tror inte att det är mycket bevänt med svarts fribonde efter 31...cxb4 32.axb4, men det är hans bästa chans. Motspelsmöjligheten a5-a4 fanns kvar men utnyttjades aldrig. Jag är tacksam för det.
31.Dd5+
Här vill Fritz blockera damflygeln med 31.a4 och koncentrera spelet till kungsflygeln. Jag är bara människa och ville hålla möjligheter öppna på båda flyglar.
31...Kf8
Det kunde vara en god idé försöka gömma kungen på h7, men han ville ha med den i bekämpandet av fribonden.
32.g4 Te8 33.De4
Jag ville inte se ett torn på e5.
33...Td8 34.Kf2
Allmän aktivering.
34...Dc8 35.h4 Da8 36.Ke3 Ke8 37.g5


37...Dxe4+
Det underlättar min uppgift. Nu kan kungen överta damens roll som understödjare av d-bonden. Det visar sig att svarts kung kunde ha spelat en viktig roll i bekämpandet av fribonden efter 37...hxg5 38.hxg5 Kd7!, men efter 39.Dg4 Dh1 40.Td1 Dh2 41.gxf6 Df4+ 42.Dxf4 exf4+ 43.Kxf4 gxf6 44.Te1 tror jag att vit har bra vinstchanser i tornslutspelet.
38.Kxe4 hxg5
På lite sikt kan svart inte hålla kungsflygeln stängd, men han borde i princip inte hjälpa till att öppna den. 38...Kd7 39.Kd5 e4 40.Tg3! är lite segare men egentligen lika hopplöst.
39.hxg5 Kd7 40.gxf6 gxf6 41.Kd5


Svart tål inte en tornschack på sjunde raden men kan inte förhindra en sådan.
41...Tf8 42.Tg3 Tf7 43.Tg6


Visst är det härligt med dragtvång? Lägg därtill att solen sken och jag kunde börja koppla av så smått. På 43...e4 följer 44.Tg4.
43...Tf8 44.Tg7+ Kd8 45.Kc6 Kc8 46.Tc7+ Kb8 47.Te7 Td8 48.d7


48...uppg.

Hm, en eftertanke. Man borde kanske ge Fritz ett par dygn på sig att analysera konsekvenserna av 9.e4, och om det visar sig att tornoffret mot förmodan är genialt så kunde man ha det till synes dumma bondedraget som ett hemligt vapen. Då skulle man också kunna repetera spelad förtvivlan framför spegeln med tanke på den scen som man skulle kunna ställa till med efter 9.e4!!. Ett övertygande skådespel skulle kunna hjälpa motståndaren att finna 9...Lb4??. Dessa frågetecken och utropstecken baseras alltså på den osäkra förutsättningen att tornoffret är ytterst subtilt. Jag ser en sagorubrik växa fram: ”Den fula grodan som blev genial”. Och minns detta inlägg. Bäst att sluta här.

* * * * *

Pontus Carlsson förlorade i sista ronden i Dubai Open mot Andrei Istratescu – i tidsnöden förvandlades en fördelaktig ställning till en ruin – och är nog inte nöjd med sin turnering. Det är däremot säkert fransmannen Edouard Romain som tog hem förstapriset med 8 poäng av 9 möjliga.