måndag 30 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 8

Vasilij Ivantjuk letade förgäves vinstvarianter. Det slutade illa. Foto: paris2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
Åttonde ronden bjöd på ovanligt många avgörande partier. Ett av de mest dramatiska var Etienne Bacrots mot Ruslan Ponomariov. Fransmannen fick som svart upp en drömställning i Benoni och förvaltade den väl. Mer av arbetsseger var det över Alexander Gristjuks triumf (som vit) mot Anish Giri. Sasha hade uppenbarligen hämtat sig efter gårdagens debacle, och detsamma kan sägas om Fabiano Caruana som, även han med vit, övertygande pressade ner Boris Gelfand. Det märkligaste av de utslagsgivande partierna spelades dock mellan Vasilij Ivantjuk och Hikaru Nakamura. Vasilij stod bättre större delen av partiet, men så missade han en trolig vinstfortsättning, började grubbla och överskred till slut sin tid (påpekas kan att detta skedde innan rätten till tilläggstid trädde i kraft). Efter partiet var han närmast otröstlig och det tog fem tio minuter innan Alina L'Ami lyckades locka till presskonferens. Väl där kastade han sig genast in i en diskussion mellan Sergei Tiviakov och vinnaren Hikaru Nakamura och försökte påvisa vinst i något som Nakamura demonstrerade var klar remi. Men Vasilij gav sig inte utan sökte sig bakåt bland partidragen, och plötsligt fann han vad han var ute efter:

Vasilij Ivantjuk - Hikaru Nakamura
Vit drar


42.Ld2?!
I eftersnacket kom Ivantjuk till slut på vad det var han hade missat. Eller som han sa: "Jag såg alltihop, jag förstår inte varför jag inte drog det!" Han talade om 42.Td6! med fortsättningen 42...Db7 43.Lb6! Sxb6 (Efter 43...Lf8? vinner 44.Txg6+! fxg6 45.Sd6+ som Ivantjuk var snabb att påpeka.) 44.Txb6 Dc7 45.Ta6 h5 46.Sd6 Tf8 47.Dd5

Analys

47...Tb8 48.Tc6 Dd7 49.Sc4 Dxd5 50.exd5 Td8 51.d6 och enligt Vasilij är det "teknisk vinst för vit".
42...Ta8 43.Db1 h5 44.Td6 Da4 45.Db7 Ta7 46.Dd5 Kh7 47.Dxf7 Sf6 48.Sb6


48...Da3!?
En överraskning för Ivantjuk ...
49.Lc1
... och han verkade först bestört när Nakamura frankt förklarade att 49.Sc4! “is a perfect draw", för att därpå nicka energiskt bifall.
49...Txf7 50.Lxa3 Sg4 51.f4 exf4 52.gxf4 Txf4 53.Td7 Tf2+ 54.Kg3 Kg8 55.Sc4


och i klar remiställning överskred Ivantjuks tiden (0–1). Det var Nakamuras första vinst någonsin mot Ivantjuk i ett långparti. Han hade nog önskat att den hade kommit på annat sätt.

Rond 8
Vasilij Ivantjuk – Hikaru Nakamura 0-1
Ruslan Ponomariov – Etienne Bacrot 0-1
Wang Hao – Leinier Dominguez remi
Laurent Fressinet – Jevgenij Tomasjevskij remi
Alexander Gristjuk – Anish Giri 1-0
Fabiano Caruana – Boris Gelfand 1-0

Partierna genomspelbara.

Ställning efter rond 8:
1) Hikaru Nakamura 5,5; 2-3) Fabiano Caruana, Boris Gelfand 5; 4) Etienne Bacrot 4,5; 5-7) Jevgenij Tomasjevskij, Alexander Gristjuk, Leinier Dominguez 4; 8-11) Wang Hao, Laurent Fressinet, Vasilij Ivantjuk, Ruslan Ponomariov 3,5; 12) Anish Giri 1 poäng.

Rond 9 (onsdag kl 15 – imorgon är det vilodag)
Leinier Dominguez – Laurent Fressinet
Etienne Bacron – Wang Hao
Hikaru Nakamura – Ruslan Ponomariov
Boris Gelfand – Vasilij Ivantjuk
Anish Giri – Fabiano Caruana
Jevgenij Tomasjevskij – Alexander Gristjuk

söndag 29 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 7

Hikaru Nakamura fick idag en enkel väg till vinst. Foto: paris2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
Nerverna tycks spela både Fabiano Caruana och Alexander Gristjuk elaka spratt. Den senare visade ingenting av sin oftast så fruktade precision i tidsnödsbataljen med Boris Gelfand och blev regelrätt utspelad, den förre begick mot Hikaru Nakamura ett fel som man sällan ser i dessa sammanhang. Ett feldrag i spelöppnings övergång till mittspel och partiet var i princip över.

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana
Vit drar


14.hxg6 hxg6??
Sällan ser man ett så avgörande fel så tidigt i ett parti mellan två superstormästare. Caruana hade efteråt ingen bra förklaring, men det verkade som om han inte i tid insåg vilket fruktansvärt tryck vit kan etablera på h-linjen.
15.Lxd4


15...Dxd4
Möjligen var 15...Lxd4 planerat, men det stupar ju kapitalt på 16.Dh6.
16.De1 Dxd1+
Ett försök att röra till det hela.


17.Sxd1!
Efter 17.Dxd1?? Txd1+ 18.Kxd1 Lxc3 19.bxc3 Le6 20.a3 Lb3+ hade rollerna varit ombytta.
17...Sa4 18.b3 Sc5 19.e5 a5 20.f4


och i denna totalt förlorade ställning kämpade Caruana vidare i 14 drag till. Kommentatorn Sergei Tiviakov tyckte att det var "amatörmässigt" (1–0).

Rond 7
Vasilij Ivantjuk – Ruslan Ponomariov remi
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1-0
Boris Gelfand – Alexander Gristjuk 1-0
Anish Giri – Laurent Fressinet remi
Jevgenij Tomasjevskij – Wang Hao remi
Leinier Dominguez – Etienne Bacrot remi

Partierna genomspelbara.

Ställning efter sju ronder:
1) Boris Gelfand 5; 2) Hikaru Nakamura 4,5; 3) Fabiano Nakamura 4; 4-8) Jevgenij Tomasjevskij, Etienne Bacrot, Leinier Dominguez, Vasilij Ivantjuk, Ruslan Ponomariov 3,5; 9-11) Alexander Gristjuk, Wang Hao, Laurent Fressinet 3; 12) Anish Giri 2 poäng.

Rond 8 (måndag kl 15)
Vasilij Ivantjuk – Hikaru Nakamura
Ruslan Ponomariov – Etienne Bacrot
Wang Hao – Leinier Dominguez
Laurent Fressinet – Jevgenij Tomasjevskij
Alexander Gristjuk – Giri Anish
Fabiano Caruana – Boris Gelfand

* * * * *

Dagens Allehanda: I Västerås Open segrade Normunds Miezis en halv poäng före Jurij Solodovnitjenko. Av de sex svenska deltagarna i ungdoms-EM i Budva var David Bit-Narva ensam vinnare i första ronden. Tre av svenskarna i Oslo International fick chansen att utmana stormästare. Om Jan Lundin var ute efter komplikationer mot Simen Agdestein, så fick han åtminstone det önskemålet uppfyllt.

Simen Agdestein – Jan Lundin
Vit drar


Efter 10.Sxf7! var det full rulle och det blev Simen som drog det längsta strået. Eric Vaarala förlorade mot Eduardas Rozentalis. Mats Persson pressade indiske stormästaren Baskaran Adhiban men fick nöja sig med remi.

I damernas GP-turnering i Tasjkent är det dubbelt Indien i topp inför morgondagens slutrond: Humpy Koneru leder en poäng före Harika Dronavalli. Partierna genomspelbara.

Länkar till partierna/direktsändningen och resultat (Aktuella turneringar) finns naturligtvis i den oumbärliga högerspalten.

lördag 28 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 6

Fabiano Caruana måste sluta som ensam etta i Paris för att säkra en plats i nästa års kandidatturnering. Efter sex ronder är han i delad ledning. Foto: paris2013.fide.com

Vasilij Ivantjuk är en gåta. Ibland spelar han som en gud, ibland uppträder han förvirrat, som i dagens rond i Paris.

Fabiano Caruana – Vasilij Ivanchuk
Svart drar


På presskonferensen förklarade Ivantjuk att han övervägde att spela det förnuftiga 16...f6, ”men plötsligt fattade min hand tag i löparen och satte den på d7!” Det lät som om han var beredd att idiotförklara sin hand. Tydligen blev det någon miss i sambandscentralen i hans geniförklarade skalle. Spökligt.

Sedan blev det lite besvärligt för Ivantjuk och i denna ställning med svart i draget kom nästa överraskning:


Ivantjuk gav upp! Caruana menade att vit nog står på vinst, men att det krävs god teknik för att bärga vinsten. Han hade förväntat sig att Ivantjuk skulle fortsätta och tvinga honom att försöka finna den rätta vägen.

Ivantjuk var inte alls inne på den linjen. Han började tala om gårdagens förlust mot Alexander Gristjuk och missarna i det partiet. Han var mycket missnöjd med sin insats i dessa båda partier, och menade att efter världscupen i Tromsö (där han eliminerades av Vladimir Kramnik) så borde han ha ställt upp i någon turnering mot amatörer bara för att få tillbaka känslan av att vinna. Sergei Tiviakov föreslog med ett leende att Ivantjuk kunde be arrangörerna i Paris att arrangera en blixtturnering på vilodagen (tisdag) för att ordna den saken. Ivantjuk log inte, han hade fullt upp med att idiotförklara sig själv.

Dagens övriga partier slutade med delad poäng.

Rond 6
Ruslan Ponomariov – Leinier Dominguez remi
Etienne Bacrot – Jevgenij Tomasjevskij remi
Wang Hao – Anish Giri remi
Laurent Fressinet – Boris Gelfand remi
Alexander Gristjuk – Hikaru Nakamura remi
Fabiano Caruana – Vasilij Ivantjuk 1-0

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sex ronder:
Caruana och Gelfand 4; Nakamura 3,5; Ivantjuk, Tomasjevskij, Dominguez, Ponomariov, Bacrot och Gristjuk 3; Fressinet och Wang Hao 2,5; Giri 1,5 poäng.

Rond 7 (söndag kl 15)
Vasilij Ivantjuk – Ruslan Ponomariov
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana
Boris Gelfand – Alexander Gristjuk
Anish Giri – Laurent Fressinet
Jevgenij Tomasjevskij – Wang Hao
Leinier Dominguez – Etienne Bacrot

* * * * *

Västerås Open och Lilla Västerås Open har samlat sammanlagt 269 deltagare. Foto: André Nilsson

Inför morgondagens två avslutande ronder i Västerås Open har vi en stormästartrio i topp: Tiger Hillarp-Persson, Normunds Miezis och Jurij Solodovnitjenko på 5,5 poäng (av 6).

I gårdagens snabbschackpartier var det upplagt för överraskningar, som denna:

Erik Blomqvist – Andreas Landgren
Svart drar


24...Dxa2
Japp, svaghet på första raden.
25.Tf1 Dxb2 26.Dd7 De2


27.Le3?
Det skymmer den svarta damens sikt mot tornet på e8, men det är inte några problem att återknyta kontakten. 27.h3 var nödvändigt.
27...Txe3! 28.h3
28.fxe3 Dxe3+ och vi ser konturerna av den välkända kvävmatten.
28...Te7 29.Dd8+ Te8 30.Dxa5 De5


31.uppg.
Det hotar ju matt eller dambyte, vilket är ungefär lika illa.

GP-turneringen i Paris - rond 5

Har Alexander Gristjuk börjat spurta? Foto: paris2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
Femte rondens mest tilltalande parti var i mina ögon Alexander Gristjuks demolering av Vasilij Ivantjuk. Jag kom under partiet faktiskt att tänka på "Black Snake Blues" med Victoria Spivey, hur märkligt det än kan tyckas. Sashas avslutande manöver är verkligen ormlik ...

Vasilij Ivantjuk - Alexander Gristjuk
Vit drar


23.0-0?!
Rockaden skänker inte vit något större skydd. Han kunde i stället ha försökt slinka undan med tornet kvar på h-linjen, t.ex. 23.Kf1!? Dd7 24.Db2 Tab8 25.Kg1 Sd5 26.Th3 o.s.v.
23... Tg8 24.b5 Tc8 25.cxb6 Dxb6 26.a5 Db7


27.bxc6
Ett bättre försök var nog 27.Tc5 cxb5 28.Txf5 Tg7 29.Kh1 Dd7, även om svart också då har fördel.
27...Txc6 28.Txc6 Dxc6 29.Tc1 Da6!
Den svarta ormen formerar sig ... "Black snake in my house" ...
30.Tc5


30...Lc4!
... och gör sig redo att hugga.
31.Sc3 Lf1 ...
"Black snake everywhere".


32.uppg.

Rond 5
Fabiano Caruana – Ruslan Ponomariov remi
Vasilij Ivantjuk – Alexander Gristjuk 0-1
Hikaru Nakamura – Laurent Fressinet remi
Boris Gelfand – Wang Hao remi
Anish Giri – Etienne Bacrot 0-1
Jevgenij Tomasjevskij – Leinier Dominguez remi

Partierna genomspelbara.

Ställning efter fem ronder:
1) Gelfand 3,5: 2-4) Nakamura, Caruana, Ivantjuk 3; 5-9) Gristjuk, Tomasjevskij, Bacrot, Ponomariov, Dominguez 2,5; 10-11) Wang Hao, Fressinet 2; 12) Giri 1 poäng.

Rond 6 (lördag kl 15)
Bacrot - Tomasjevskij
Wang Hao - Giri
Fressinet - Gelfand
Gristjuk - Nakamura
Caruana - Ivantjuk
Ponomariov - Dominguez

onsdag 25 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 4

Boris Gelfand är i delad ledning. Foto: paris2013.fide.com

Efter fyra ronder i Paris delas ledningen av GP-turneringens två äldsta spelare, Boris Gelfand och Vasilij Ivantjuk. Gubbar kan. Ivantjuks väg dit var vindlande:

Laurent Fressinet – Vasilij Ivanchuk
Vit drar


Efter 30.De2! är vit beredd att ta hand om h-linjen, till exempel 30...cxd4 31.Th1 Dg7 32.Sxd4 med dubbelhot mot e6 och g4. Vit står på vinst.
30.Dxh6? Sxh6 31.Sg5 Te7 32.Th1 Kg7 33.Th4 cxd4 34.Tch1 Th8 35.f4 Tc7 36.e6 f6 37.Sf3 Tc3 38.e7 Lc6 39.Sxd4 Ld7 40.Lb5 Lxb5 41.Sxb5 Te3


42.Sc7?
Enda sättet för vit att hålla fast vid fördelen är det smarta 42.f5! varpå svart måste undvika 42...gxf5? 43.Txh6 Txh6 44.Txh6 Kxh6 45.Sd6! och i stället sätta sitt hopp till 42...Te2+ 43.Kf3 Txe7, till exempel 44.Sd4 Sf7 45.fxg6 Sg5+ 46.Kf2 The8 47.Sf5+ Kxg6 48.Sxe7+ Txe7 med vissa remichanser.
42...Txe7 43.Sxd5 Te2+ 44.Kf3 Txa2


En scenförändring. Vits spel på h-linjen har kört fast och man kan börja räkna bönder.
45.Sc7 Tb2 46.Td1
Efter 46.Se6+ Kf7 47.Sd4 Td2 kan 48.Ke3 besvaras med 48...Txd4! 49.Kxd4 Sf5+.
46...Txb3+ 47.Kf2 Sf7 48.Se6+ Kg8 49.Tg4 Th6 50.Kg1 0–1
Vit saknar kompensation för de två bönderna.

Rond 4
Ruslan Ponomariov – Jevgenij Tomasjevskij remi
Leinier Dominguez – Anish Giri 1-0
Etienne Bacrot – Boris Gelfand remi
Wang Hao – Hikaru Nakamura remi
Laurent Fressinet – Vasilij Ivantjuk 0-1
Alexander Gristjuk – Fabiano Caruana remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter fyra ronder:
Gelfand och Ivantjuk 3; Nakamura och Caruana 2,5; Tomasjevskij, Dominguez och Ponomariov 2; Bacrot, Wang Hao, Gristjuk och Fressinet 1,5; Giri 1 poäng.

Rond 5 (fredag kl 15)
Fabiano Caruana – Ruslan Ponomariov
Vasilij Ivantjuk – Alexander Gristjuk
Hikaru Nakamura – Laurent Fressinet
Boris Gelfand – Wang Hao
Anish Giri – Etienne Bacrot
Jevgenij Tomasjevskij – Leinier Dominguez

Vilodag för de tolv i morgon.

* * * * *

I junior-VM förlorade Nils Grandelius åter. Nu får han ägna sig åt skadereglering i morgondagens slutrond. Axel Smith meddelar på schack.se att topprankade kinesen Yu Yangyi är klar juniorvärldsmästare redan före sista ronden.

Ett besök i matparadiset Noma


Det är inte lätt att få ett bord på Noma i Köpenhamn, världens näst bästa restaurang. När Noma, som står för nordisk mad, en dag i månaden på ett särskilt klockslag ger möjlighet att reservera bord för en månad längre fram så försöker tiotusentals matnjutare världen över att komma till. Efter ungefär tjugo minuter är alla platser för den månaden reserverade. Det är två föreställningar om dagen och de börjar klockan 12 och 18. Varje föreställning är på ungefär fyra timmar och menyn är inte känd för gästerna i förväg.

Bertil Pålsson hade lagt upp en strategi, en genomtänkt prepp, för att bemästra svårigheterna att bli insläppt i matparadiset. Efter bara ett par månaders väntan öppnade sig porten. I går var vi där och det var Bertil som bjöd mig på en oförglömlig upplevelse för alla sinnen. På bloggen har jag ju tidigare förklarat att det fanns två drömmar som jag så gärna skulle vilja ha uppfyllda. Den ena var ett besök på Noma, den andra att besegra en stormästare. Nu kan jag koncentrera mig på den andra drömmen.

Det var tjugo serveringar och ofta var det kocken själv som kom ut och presenterade sitt mästerverk. Till de två första serveringarna – det känns inte rätt att tala om rätter eftersom det rör sig om små mästerverk som inte finns där primärt för en mättnadskänsla – serverades det champagne. Sedan avlöste vinerna varandra och glasen tilläts inte stå tomma. Vi fick veta hur vinet hade producerats och av vem. Det sparades inte på informationen, och det var en enastående precision i tillredningen och upplägget hela vägen. Den ena smaksensationen avlöste den andra. Serveringspersonalen och kockarna uppträdde mer som värdar än som något annat. Det var avslappnat, inget uppsträckt, man kände sig välkommen.

Hur serverar man ett rökt vaktelägg? När vi öppnade det större serveringsägget så fanns det lilla vaktelägget där på en bädd av fin halm. Det steg upp rök från en glöd som inte var synlig. Var det verkligen rökningsprocessen som ännu pågick när vi öppnade det större ägget? Överraskningarna avlöste varandra. Jag uppfattade inte riktigt vad kocken hade gjort med myrorna men de slank ner utan problem. Spröd mossa från Norrland som hade förvällts, torkats och friterats lätt. Över det ett karljohanspuder. Osannolika kombinationer, makalös kreativitet, magiskt. Räkorna kom från Limfjorden, men varifrån piggvaren kom la jag inte på minnet. Saltört från någon strandäng. Tillredda granskott med ett omtänksamt påpekande att grankvisten var där bara som dekoration. Så fortsatte det timme efter timme och visst infann sig även mättnaden mot slutet.

Som sagt, en oförglömlig upplevelse.

* * * * *

Jan Løfberg har haft sitt Bent Larsen-projekt på gång i decennier. Han måste ha fått frågan om när första delen förväntas vara klar ett otal gånger. ”Det är klart när det är klart”, har varit svaret de senaste åren. Nu har Jan preciserat utgivningen av LARSEN, Bind I 1935-1965. Manuset har levererats till en grafiker som ska förvandla det till en bok på drygt tusen sidor. Verket förväntas ligga klart i mitten av december. Det berättar Jan mer om på Løfbergs Forlags facebook-sida. Där kommer uppdateringar av processen.

Det ska bli skoj att åka över Sundet till de Larsenkvällar som planeras:
”I øjeblikket planlægger Løfbergs Forlag flere større Larsen-aftener, hvor det både vil være muligt at høre om den store mester - med mad og drikke - samt få signeret LARSEN, Bind I 1935-1965. Ved hvert arrangement vil en kendt dansk skakspiller fortælle om sin personlige Larsen-vinkel. Tid og sted vil blive videreformidlet i løbet af en måneds tid. Såfremt interessen er stor nok, vil arrangementerne fortsætte ind i 2014.”
Det ligger nära till hands att komma med en rapport om det egna bokprojektet: Spasskij-Larsen, Malmö 1968. Peter Heine Nielsen har kommenterat matchpartierna på ett alldeles utmärkt sätt och jag har nu även fått slutgiltiga kompletteringar från honom. De tar jag hand om så snart Korrschack nummer 3 har kommit i väg till tryckeriet. Sedan återstår bara en sista korrekturläsning av boken. Avslutet är nära.

I fjol kom Aron Nimzowitsch – On the Road to Chess Mastery, 1886-1924 (McFarland & Co) av Per Skjoldager och Jørn Erik Nielsen. Det känns besvärande att jag ännu inte har kommit med en recension. Min ursäkt låter kanske lite konstlad, men så här ligger det till: Det här är en bok som jag önskar läsa från pärm till pärm innan jag kommer med ett utförligare omdöme, och jag har inte gått i mål än. Författarnas research väcker min beundran, de har bokstavligen gått i Nimzos fotspår; i Riga, i Danmark och på andra ställen. Det är kritisk källgranskning, de demonterar anekdoterna och analyserar konflikterna. Jag stoppar där innan det här börjar likna en recension och återkommer till ämnet i ett senare inlägg.

tisdag 24 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 3

Hikaru Nakamura plockade fram en specialvariant. Foto: paris2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
GP-turneringens tredje rond bjöd på flera utslagsgivande partier. Fabiano Caruana blandade sig för första gången i tätstriden genom att besegra Laurent Fressinet i ett högst logiskt parti. “Kanske kunde jag ha försvarat mig bättre”, sa fransmannen på presskonferensen, “men det är ingenting att säga om att jag förlorade.” Desto mer ologisk var Vasilij Ivantjuks vinst över Wang Hao. Han misshandlade en variant i Franskt, men så blev Wang Hao övermodig och slarvade bort ett klart övertag. Den ensamme kommentatorn Sergei Tiviakov, som är alldeles utmärkt, förklarade instruktivt bärande teman i det partiet. Han bistår också Alina L'Ami vid presskonferenserna och de båda placerar sig ganska högt upp i kommentatorstoppen.

Två partier var kanske mer spännande än de övriga ikväll. Det gäller dels Boris Gelfands vinst över Leinier Dominguez, vilken – dock helt rättvist – tillkom efter mycken möda och stort besvär, dels partiet mellan Hikaru Nakamura, som plockade fram en specialvariant, och Etienne Bacrot, som möjligen blev så bortkollrad att han tidigt i partiet gjorde ett grovt fel.

Hikaru Nakamura - Etienne Bacrot
Damgambit (D 31)
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Le7 4.cxd5 exd5 5.Lf4 c6 6.e3 Lf5 7.g4 Le6 8.h4 Sd7 9.Lg3


9...Sgf6!?
I den enda kända föregångaren, Nakamura-Aronian, Tal Memorial 2011, följde 9...Sb6 10.f3 Ld6 11.Lxd6 Dxd6 12.Dc2 Se7 13.Ld3 h5 14.g5 0-0-0 med liten fördel för vit.
10.f3 Sb6 11.Ld3 Sc4 12.De2


12...c5?
Efteråt ville inte Bacrot säga om detta drag var förberett eller bara ett misstag. Hur som helst ser 12...0-0!? förnuftigare ut, t.ex. 13.Sh3 Te8 14.Sf4 Ld6.
13.Lxc4 dxc4


14.d5!
Vederläggningen.
14...Sxd5!?
Bästa försöket. På t.ex. 14...Ld7 följer 15.d6 Lf8 16.0-0-0 med vinstställning.
15.0-0-0 Da5 16.Sxd5 Lxd5 17.Txd5 Dxa2


För pjäsen har Bacrot angrepp och två bönder.
18.Dc2
På presskonferensen ansåg Nakamura att 18.e4 0-0 19.g5 mer eller mindre vinner direkt.
18...c3
Håller liv i angreppet genom ett fördolt hot mot Td5.
19.b3 Da1+ 20.Db1 Da6


21.Th2!?
Ett utomordentligt försvarsdrag. Om nu 21...Df1+ så helt enkelt 22.Td1.
21...0-0 22.Ta2 Db5?!
Nakamura tyckte att 22...Db6!? hade varit en hårdare nöt att knäcka, t.ex. 23.Se2 Tad8 24.Sxc3 c4 "och det finns lite chanser för svart."
23.Se2 Tfd8


24.Txd8+
"Också här fanns möjligheten e3-e4" - Nakamura.
24...Txd8 25.Le1 c4 26.Sxc3 Db6 27.De4 cxb3 28.Td2 Txd2 29.Lxd2 Lf8 30.Dd5 Db4 31.Db5 Da3+ 32.Kb1


32...a6?
Bacrot begår ett avgörande misstag i tidsnöden. Långt segare var 32...b6!?, t.ex. 33.e4 Dd6 34.Dd5 Db4 35.e5 Da3 36.h5 h6 37.f4 och vit bör avgöra.
33.Dxb7 Dd6 34.Dd5 Dh2 35.h5


35...uppg.

Ställning efter rond 3:
1) Boris Gelfand 2,5; 2-3) Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana 2; 4-6) Jevgenij Tomasjevskij, Laurent Fressinet, Ruslan Ponomariov 1,5: 7-12) Leinier Dominguez, Wang Hao, Anish Giri, Etienne Bacrot, Alexander Gristjuk 1 poäng.

Partierna genomspelbara.

Rond 4 (onsdag kl 15)
Wang Hao – Hikaru Nakamura
Laurent Fressinet – Vasilij Ivantjuk
Alexander Gristjuk – Fabiano Caruana
Ruslan Ponomariov – Jevgenij Tomasjevskij
Leinier Dominguez – Anish Giri
Etienne Bacrot – Boris Gelfand

måndag 23 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 2

Laurent Fressinet – dagens vinnare i Paris. Foto: paris2013.fide.com

Världsfyran Alexander Gristjuk måste som sagt vinna GP-turneringen i Paris för att vara säker på en plats i nästa års kandidatturnering. Det kommer inte att gå som en dans. Han var den ende förloraren i dagens rond:

Laurent Fressinet – Alexander Gristjuk
Vit drar


Vi ser en hyfsad springare mot en dålig löpare. Till att börja med skickar Fressinet fram en murbräcka.
39.a5! bxa5 40.bxa6 Lxa6 41.Txa5 Lc8 42.Ta8 Tfe8?
42...Tf1 eventuellt följt av Tef7 är enda chansen att skapa motspel.


43.Kd3!
Springaren ska kunna flytta utan att svart tillåts schacka på e4.
43...Te5 44.Sb5! uppg.
På 44...Txe4 följer 45.Sxd6! Te3+ 46.Kd4 med lätt vinst.

Rond 2
Jevgenij Tomasjevskij – Boris Gelfand remi
Ruslan Ponomariov – Anish Giri remi
Leinier Dominguez – Hikaru Nakamura remi
Etienne Bacrot – Vasilij Ivantjuk remi
Wang Hao – Fabiano Caruana remi
Laurent Fressinet – Alexander Gristjuk 1-0

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter rond 2:
Gelfand och Fressinet 1,5; Ivantjuk, Bacrot, Tomasjevskij, Ponomariov, Dominguez, Nakamura, Wang Hao och Caruana 1; Gristjuk och Giri 0,5 poäng.

Rond 3 (tisdag kl 15)
Alexander Gristjuk – Ruslan Ponomariov
Fabiano Caruana – Laurent Fressinet
Vasilij Ivantjuk – Wang Hao
Hikaru Nakamura – Etienne Bacrot
Boris Gelfand – Leinier Dominguez
Anish Giri – Jevgenij Tomasjevskij

* * * * *

Ett trevligt intermezzo från dagens rond i junior-VM:

Nils Grandelius – Vjatjeslav Lozjnikov
Svart drar


Efter 22...Lxg2 23.Lxg5 Lf6 kan svart kämpa på i motvinden, men Lozjnikov tyckte sig se en bättre möjlighet. I stället för att genast byta ner kastade han in ett mellandrag, ett matthot.
22...Dxa2?
23.Dxh8 faller på 23...Da1+ med matt, och efter 23.Lxg5 Da1+ 24.Kd2 Da2+ 25.Ke3 Lxg2 har svart lyckats skapa motspel. Svart reder då ut problemen hyfsat trots att två lätta pjäser hänger. Det blir mycket värre när alla tre lätta pjäserna hänger – och matthotet samtidigt pareras.
23.f3! uppg.

Efter tio (av tretton) ronder delas ledningen av Yu Yangyi och Alexander Ipatov på 8,5 poäng. Nils har 6 poäng, och Axel Smith skriver mer om det på schack.se.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Det blev inte någon efteranalys med Bois-tränaren Jörgen Pettersson i kväll och kanske lika bra det. Landskrona Bois - Assyriska 0-4.

Och i morgon ska en dröm förverkligas. Noma, jag är på väg.

söndag 22 september 2013

GP-turneringen i Paris – rond 1

Från invigningen: Boris Gelfand och Jevgenij Tomasjevskij, där bakom Anish Giri och Fabiano Caruana. Foto: paris2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
Årets sista Grand Prix-turnering inleddes i Paris idag. Som vanligt deltar tolv superstormästare, även om några av dem är nykomlingar och ersättare för andra som har dragit sig ur evenemanget. Det gäller Jevgenij Tomasjevskij, Laurent Fressinet och Leinier Dominguez. Enligt den speciella poängberäkning som gäller så har faktiskt bara två av deltagarna chans att kvalificera sig till kandidatturneringen 2014. Det är Alexander Gristjuk och Fabiano Caruana som i den slutliga sammanräkningen har chans att passera Sjachrijar Mamedjarov. Två spelare går vidare och åt ledaren Veselin Topalov finns inget att göra.

Rondens resultatsammanställning ser tämligen fridsam ut, men det var ordentlig kamp i samtliga partier med ett undantag. Speciellt rekommenderas en genomspelning av de heltokiga uppgörelserna Alexander Gristjuk–Wang Hao respektive Hikaru Nakamura–Jevgenij Tomasjevskij.

Här har vi dock bara möjlighet att endast visa dagens enda avgörande parti, det mellan Boris Gelfand och Anish Giri – en slavisk historia där Giri i mittspelets början offrade kvalitet, dock utan att någon gång riktigt få grepp om Gelfand. Det kritiska läget uppstod strax före tidskontrollen.

Boris Gelfand - Anish Giri
Svart drar


33...Kh7?!
Ett drag som kritiserades på presskonferensen. I stället förordades 33...g5!?, t.ex. 34.Tc1 g6!? "och det är svårt för mig att bryta igenom" - Gelfand.
34.Tc1
Tornet söker fritt spelrum.
34...Dd6 35.Tb1 Lb4 36.Tc1 Lc3 37.Tb1 Lb4


38.f4!? Sd7
Eller 38...Sxd3 39.Kxd3 f5 40.Tb3 fxe4+ 41.Kxe4 med tydlig fördel för vit.
39.Tc1 Lc3
I tidsnöden finner Giri inte det starkaste: 39...Sc5!?, t.ex. 40.Kf3 f5 med vissa chanser.
40.Tb1 Lb4 41.h4 e5 42.Dd5


42...exf4?!
Ren desperation. Alternativet var långsam garrottering efter 42...De7, t.ex. 43.h5 g5 44.Lb5 d3+ 45.Kf3 Sf6 46.Dxe5 g4+ 47.Kg2 Da7 48.Df5+.
43.Dxd6 Lxd6 44.gxf4 Lxf4 45.Tb5 Se5 46.Txa5 f6 47.a4 g5 48.hxg5 fxg5 49.Tb5 g4


50.a5 g3 51.a6 Sxd3 52.Kxd3 g2 53.Tb1 uppg.

Partierna genomspelbara.

Morgondagens möten:
Ponomariov – Giri
Tomasjevskij – Gelfand
Dominguez – Nakamura
Bacrot – Ivantjuk
Wang Hao – Caruana
Fressinet – Gristjuk

lördag 21 september 2013

Baku Open

Emil Sutovsky och Irina Krush i Baku. Foto: Chess-news.ru

Det får bli en kombinationsövning från pågående Baku Open, där det finns spelare från arton nationer men ingen från Norden. Tjuvtitta inte på lösningen längre ner.

Denis Tjismatullin – Azer Mirzojev
Vit drar


En partiställning från gårdagens rond 2. Efter dagens rond 3 är det två stormästare från Azerbajdzjan, Nidjat Mamedov och Vugar Rasulov, i topp på 3 poäng.

I diagramställningen fick vi se ett lysande springarpar: 37.Se7+ Kf8 38.Sfxg6+ hxg6 39.Sxg6+ uppg. Det är matt på gång.

* * * * *

Kvällen tillbringades i Sandviks loge på Malmö Arena: Skånederby Redhawks-Rögle med över 9 000 åskådare i hallen. Det är en publiksiffra som många elitserieklubbar säkert avundas. Det blev 4-3 till Malmö – jag hade tippat 3-3 – och väl inte hockey i elitserieklass. Be mig inte att rabbla upp laguppställningarna, jag är inte tillräckligt initierad nu för tiden. Jag minns när Sven Tumba spelade för Malmö FF på isbanan utomhus mittemot gamla idrottsplatsen i Malmö, men det är ju några år sedan. Efter det har jag inte hängt med i svängarna. Fotboll känns som en mera naturlig aktivitet för en person med båda fötterna i skånska myllan.

Sidan om mig satt Rossi Eterovic, tidigare sommarproffs i MFF och nu assisterande tränare i Landskrona Bois, och det roade mig mycket att diskutera fotboll med honom. Jag kommer att se Bois spela mot Assyriska på måndag och om Landskrona vinner så har han lovat mig att jag får träffa huvudtränaren Jörgen Pettersson. Inte så att jag tänker återuppta min fotbollskarriär efter mitt framträdande i Grönby IF i division 7 södra, södra, på 1960-talet, men fotbollsstrategi intresserar mig fortfarande. Bengt Kvisth har för länge sedan försett mig med en Bois-halsduk och jag tänker blåsa dammet av den. Lite halvhjärtat engagemang kan vara på sin plats. Till den bär jag förmodligen min Eric Persson-keps. (Mitt hjärta är och kommer alltid att vara ljusblått.)

fredag 20 september 2013

Hou Yifan återtog VM-titeln

Hou Yifan krossade Anna Usjenina. Foto: taizhou2013.fide.com

VM-matchen i Taizhou skulle gå över maximalt tio långpartier. Det räckte med sju. Hou Yifan besegrade Anna Usjenina med 5,5-1,5 och återtog VM-titeln. Partierna genomspelbara.

I damklassen spelas en VM-match vartannat år och åren däremellan arrangeras VM-turneringar (cupsystem, minimatcher). Nästa år är det alltså åter dags för en slumpbetonad cupturnering. I Chanty-Mansijsk 2012 lyckades Usjenina erövra VM-titeln, och då slogs Hou Yifan ut i andra omgången av Monika Socko. Enligt reglerna ska världsmästarinnan vara med från första omgången i cupturneringarna. Hou Yifan vet följaktligen vad som gäller om hon tänker försvara VM-titeln nästa år.

* * * * *

Uppskjuten födelsedagsmiddag i kväll med döttrarna och deras killar. Några levande humrar strök med till förrätten liksom gösar från Ringsjön till huvudrätten. På tisdag vankas det en ny högtidsstund, middag på Noma i Köpenhamn, världens näst bästa restaurang. Kockarna på Noma får anstränga sig för att slå kvällens festmåltid.

Bland presenterna fanns en keps. Jag förknippar nog en sådan huvudbonad med urgamla gubbar, men enligt mina kära döttrar är det helt moderiktigt med keps även bland yngre mänskor. Hm. Jag tog på den när jag gick hem i mörkret. Vi får se hur det blir i morgon när det avslöjande ljuset återvänder.