fredag 31 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 4

Hans Tikkanen var ende vinnaren i svensklagen i fjärde ronden. Foto: Calle Erlandsson

Match mot Förenade Arabemiraten och ett juniormöte på första bordet, Nils Grandelius mot Salem Abdulrahman, rankade nia respektive tia i sommarens junior-VM. De spelade inte mot varandra i Aten och i slutändan var Nils 1,5 poäng bättre än Salem. Artonårige Salem kom i rubrikerna för ett par månader sedan i ett trist sammanhang. Han och hans resesällskap Al Marzooqi besökte Peter Leko i ungerska staden Szeged för två veckors träning inför JVM. Efter ett restaurangbesök överfölls de båda av tre civilklädda poliser från immigrationsmyndigheten. Al Marzooqi misshandlades svårt medan Salem lyckades fly till hotellet. Väl där kunde han inte gärna ringa polisen, som ju angripit dem, utan fick söka hjälp hos Leko, som kom till undsättning och tillkallade ambulans. Al Marzooqi klarade livhanken och ”utredning” pågår.

Det fanns förhoppningar att schacket skulle få ett rejält genomslag i Förenade Arabemiraten efter OS i Dubai 1986, men det blev inte så mycket med det. Det finns bara två spelare över 2400 på rankinglistan och Salem är den ende stormästaren. I december förra året var Maradona i Dubai där han deltog i en kampanj för att popularisera inte fotboll men schackspelet. Chessbase rapporterade. Någon som tror att det ger bättre resultat än OS i Dubai?

Det här var en match som skulle vinnas men det började illa. Som svart i en sicilianare offrade Axel Smith kvalitet på c3, men resultatet av det var nedslående. Ibrahim Khoori kontrade och vann. Hans Tikkanen såg till att det blev utjämnat:

Noaman Omar – Hans Tikkanen
Vit drar


Efter 22.Lxf7 Kxh6 23.d5 Ld7 24.h5 återstår för svart att lösa problemet med utvecklingen av damflygeln. Ömsesidiga chanser. Omar ville ha mer.
22.d5? Lxd5!
Tack för bonden, den var god.
23.Lxf7
23.Lxd5 Td7 är inte bättre.
23...Lxf7 24.Le3 Sc6


Svarts damflygel är nästan färdigutvecklad och hans pjäser börjar sprudla av aktivitet. Vit är förlorad.
25.Td1 Sd4! 26.Lxd4 Td8 27.Ke2 cxd4 28.Kd3 Lb3 29.Ta1 Le6 30.f3 Lf5+ 31.Kc4 a5 32.g4 Lc2


Röda mattan är utrullad för d-bonden.
33.h5 d3 34.hxg6+ Kxg6 35.uppg.

Då var det 1-1 och både Nils och Pontus Carlsson hade initiativet i sina partier. Nils hade kvalitet för bonde, men motståndaren höll jämvikten med sitt starka löparpar. Salem hade en a7-bonde som sparkapital. Den bara stod där till synes ofarlig men oslagbar. Nils fortsatte att manövrera runt och plötsligt började a-bonden att avancera. Där började åtminstone jag bli orolig för att Nils skulle driva sina vinstförsök för långt. När Nils så beslöt sig för att ställa sitt torn på a8 bakom fribonden så var det ett grovt fel som Salem genast utnyttjade och vann. Under tiden hade Pontus initiativ runnit ut i sanden. Remi och förlust med 1,5-2,5. Så var det ju inte tänkt ...

Sverige – Förenade Arabemiraten 1,5-2,5
Nils Grandelius – Salem Abdulrahman 0-1
Hans Tikkanen – Noaman Omar 1-0
Pontus Carlsson – Abdalla Faisal remi
Axel Smith – Ibrahim Khoori 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

Vid OS i Chanty-Mansijsk för två år sedan vann Ukraina i öppen klass och Ryssland i damklassen. Efter fyra ronder i Istanbul är det dessa båda lag i topp i respektive grupp. Jag vägrar berätta på vilken plats Sverige ligger i öppen klass (länk till resultatservice finns under Aktuella turneringar i d.o.h.) men kan avslöja att det kommer att se mycket bättre ut efter morgondagens storseger mot Andorra.

Hört talas om Batkhuyag Munguntuul förut? Stamgästerna här på bloggen har säkert gjort det. Hon mötte Pia Cramling två gånger i fjol och vann både i GP-turneringen i Doha och i Europacupen i Rogaska Slatina. Där fick Inna Agrest en rejäl utmaning. Det uppstod ett damslutspel där Inna var bonde under. Det var förmodligen remi men det var ett slutspel av den typ som är svårt att hålla i praktiskt spel. Inna gick så småningom fel och förlorade. De övriga förlusterna är inte mycket att säga om. Viktoria Johansson var mycket illa ute i ett skede men lyckades ordna en halv poäng. Fortsättning följer i schweizerhissen.

Sverige – Mongoliet 0,5-3,5
Inna Agrest – Batkhuyag Munguntuul 0-1
Viktoria Johansson – Tuvshintugs Batchimeg remi
Christin Andersson – Dulamsuren Yanjindulam 0-1
Angelina Fransson – Sengeravdan Otgonjargal 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

I morgon kommer damlaget att besegra Paraguay.

* * * * *

Uppsnappat i OS

* Laguppställningarna lämnas för första gången via en sekretesskyddad länk på internet senast fem timmar före rondstart. Det är möjligt att göra ändringar i laguppställningen fram till det klockslaget.

* Anledningen till att Humpy Koneru inte spelar med i indiska damlaget är att hennes pappa Ashok inte fick följa med på förbundets bekostnad. Anledningen till att Vishy Anand inte är med i herrlaget är att han inte har lust att vara med i OS. Hans sekundant Peter Heine Nielsen är för övrigt kapten för det tyska laget i öppen klass.

Peter Heine Nielsen. Foto: Calle Erlandsson

* Eugene Torre och Lajos Portisch har båda varit med i tjugo OS. Torre fanns med i Filippinernas laguppställning den här gången och skulle ha slagit rekord med tjugoen starter. Men hans mor dog några dagar före den planerade avfärden till Istanbul och han stannade hemma.

torsdag 30 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 3

Sverige mot Kroatien, Zdenko Kozul och Pontus Carlsson närmast kameran. Foto: Calle Erlandsson

Det var alldeles säkert en god idé att flytta upp tredjerankade Nils Grandelius till första bordet i det här OS-laget. Han kan ge de tuffa grabbarna en match. I dag mot Kroatien fick han reda ut en del problem på kungsflygeln mot Ivan Saric men gjorde det med bravur och kontrade. Han tog över initiativet men mer än remi räckte det inte till. Utmärkt så.

Emanuel Berg la in ett till synes lovande pjäsoffer i mittspelet, men Mladen Palac försvarade sig väl och kunde avvärja offensiven och ta hem hela poängen. När dessa båda partier var avklarade återstod det där Hans Tikkanen hade en väldigt komplicerad ställning medan Pontus Carlsson såg ut att vinna. Oavgjort verkade inom möjligheternas gräns. Men så gick Hans vilse i komplikationerna.

Hans Tikkanen – Hrvoje Stevic
Vit drar


Hans spelade 48.Df5 och dukade så småningom under. Här fanns 48.Dxh6! Dxh6 49.Sxd5 följt av 50.e7 med kompensation för damen. Pontus såg i alla fall till att förlusten reducerades till 1,5-2,5.

Pontus Carlsson – Zdenko Kozul
Vit drar


Här faller 30.Dxb4? (30.Txb4?? Tc1+ med matt) på 30...Tc1+ 31.Se1 Dxb4.
30.g4!
Nu däremot är b4-bonden fallfärdig. Kozul söker sin räddning i komplikationer.
30...Sg3!?
En skenbart finurlig lösning. 31.fxg3?? faller på 31...Dxg3+, till exempel 32.Kf1 Tc1+ 33.Ke2 Te1+!.
31.Te6!!


Ett mycket starkt mellandrag. Damen måste ju behålla kontakten med g3, men det finns ett pris för det.
31...Df4
Efter 31...Dc7 32.Kg2 visar det sig att springaren helt enkelt är fångad. Efter partidraget fungerar inte fångsten eftersom svart slår av på g4.
32.Te7+! Kh6 33.De3!


Springaren kommer aldrig ut från g3 med livet i behåll.
33...Se2+ 34.Dxe2 hxg4 35.hxg4 Dxg4+ 36.Kh2 Df4+ 37.Kg2 Dg4+ 38.Kh2 Df4+ 39.Kh3
Pontus behövde tjäna in lite tid. I det här läget var tidsnöden det största orosmomentet, men det är ju å andra sidan ett normaltillstånd för Pontus.
39...g5 40.Sh2 Df5+ 41.Sg4+ Kg6 42.De4


När damerna försvinner är risken för remischackar i stort sett eliminerad.
42...Dxe4 43.Txe4 f5 44.Te6+
Här hängde direktsändningen på OS-hemsidan upp sig, men innan jag hade hunnit inventera mitt svordomsförråd – endast de bästa är bra nog i sådana här sammanhang – fick jag den briljanta idén att gå över till alternativ 2, Chessbomb. Annars fungerade faktiskt direktsändningen på OS-hemsidan betydligt bättre i dag jämfört med tidigare ronder.
44...Kh7 45.Sf6+ Kg7 46.Txb6 Tc2 47.Sh5+ Kf7 48.Txb4 Txf2 49.a5 Kg6


50.a6!
Han undgår sista fällan: 50.Sg3?? g4+. Kozul hinner ändå inte slå springaren.
50...Tf1 51.Sg3
Nu fungerar det däremot utmärkt.
51...g4+ 52.Kh4


52...uppg.
Till exempel 52...Ta1 53.Tb6+ och slag på f5.

Sverige – Kroatien 1,5-2,5
Nils Grandelius – Ivan Saric remi
Hans Tikkanen – Hrvoje Stevic 0-1
Emanuel Berg – Mladen Palac 0-1
Pontus Carlsson – Zdenko Kozul 1-0

De fyra partierna genomspelbara.


Svenska damlaget i dagens match med Inna Agrest närmast kameran. Foto: Calle Erlandsson

Christin Andersson spelade med i samtliga elva ronder i förra OS, men nu finns nyfödde sonen Martin med och pockar på uppmärksamhet. Pappa Sune Berg Hansen spelar med i danska laget. Hon stod över i dag när Panama svarade för motståndet. Vägen till 4-0 var inte spikrak men det är den ju sällan.

För damlaget gäller det att ta sig ur schweizerhissen – omväxlande hög- och lågrankade lag – på rätt sätt. Det handlar om att göra ett bra resultat mot högre rankade Mongoliet i morgon. Det kan gå.

Sverige – Panama 4-0
Inna Agrest – Raisa Barria 1-0
Viktoria Johansson – Yaribeth Gonzalez 1-0
Emilia Horn – Betty Arosemena 1-0
Angelina Fransson – Alba Munoz 1-0

De fyra partierna genomspelbara.

* * * * *

Uppsnappat om OS:

* Litauen kom utan Edward (Eduardas) Rozentalis, som har flyttat till Kanada.

* Kaffe, te och vatten i spellokalen brukar OS-arrangörerna bjuda på. Så är det inte i Istanbul. John Donaldson, lagkapten för USA, har varje rond med sig en stor termos med kaffe till sina spelare.

Lagkapten Stellan Brynell – utan termos. Foto: Calle Erlandsson

Lars Schandorff och Jakob Vang Glud – efter kaffet. Foto: Calle Erlandsson

* Lars Schandorff berättar en kaféhistoria på Dansk Skak Unions hemsida: ”Annars är ju OS en fantastisk show med världsstjärnor och i det närmaste nybörjare i samma spellokal. Före ronden var jag ute i kaféet med Glud för att få lite java. Bredvid satt ryssen Gristjuk. En afrikan fick syn på den berömde angreppsspelaren och frågade om han kunde få ett foto av sig själv och Gristjuk tillsammans. Det fick han naturligtvis gärna. Afrikanen fick han som satt sidan om Gristjuk att ta bilden och gick sedan leende sin väg. Jag tror inte han var medveten om att det var den tidigare världsmästaren Kramnik som han fick att sköta kameran.”

* En kalmuckisk turist undrade om Calle Erlandsson kunde tänka sig att ställa upp på en bild tillsammans med honom, eller hur det nu var. Jurgen Stigter höll i kameran:


* En skräll i andra ronden: Vasilij Ivantjuk förlorade mot Mohamad Al-Modiahki, Qatar. Här är partiet kommenterat av Daniel King. Efter partiet satt Ivantjuk länge kvar vid brädet, förtvivlad och otröstlig. Idag spelade han en solid remi med Boris Gelfand.

Vasilij Ivantjuk. Foto: Calle Erlandsson

* Som tidigare nämnts kunde Bermuda bara ställa upp med två spelare i första ronden. Övriga tre hade visumproblem. Det löste sig efter en natt på flygplatsen till andra ronden. Det bör innebära att det traditionella Bermudapartyt före första fridagen blir av. Värre är det med Anish Giri, som har problem med sitt pass. Han saknas verkligen i det holländska laget, som började med att vinna med endast 2,5-1,5 mot Malaysia för att sedan förlora med samma siffror mot Venezuela och Georgien.

onsdag 29 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 2

Sverige mot Serbien med Grandelius-Ivanisevic närmast kameran. Foto: Calle Erlandsson

I direktsändningen på OS-hemsidan finns besvärande många irritationsmoment: Två springare kan plötsligt föröka sig och bli tre. Jag håller inte för otroligt att vi även kommer att få uppleva en tvillingfödsel på något av brädena. Övriga pjäser tycks ha samma fortplantningsmekanism. Ibland dyker det till synes slumpvis upp ett annat parti än det man vill följa. Dessutom tycks det vara så att man själv måste uppdatera, det sker inte automatiskt. Det är ganska påfrestande. Himmelskt om arrangörerna kan fixa det hela till kommande ronder. Men så länge de svenska lagen är hyfsat med finns lyckligtvis möjlighet att följa deras partier på Chessbomb (alternativ 2).

I fredags hade den serbiska regeringens minister för ungdom och idrott en mottagning i Belgrad för de båda lag som skulle i väg och representera Serbien i Istanbul. Kanske hade ministern själv velat vara med om det bara funnits möjlighet till det. Hennes namn är Alisa Maric. Hon har den kvinnliga stormästartiteln och har varit med i tio OS, senast i Dresden 2008. Maric hade varit självskriven i serbiska damlaget om tid och lust funnits.

Serbien var Sveriges motståndare i dagens rond i öppen klass. Även om serberna var högre rankade på alla bord, så kändes det som om det kunde bli en jämn match. Det började med att Emanuel Berg spelade remi med Milos Perunovic efter en skarp variant i Franskt. Remi före trettionde draget är inte tillåtet såvida det inte som i det här fallet rör sig om dragupprepning. Nikola Sedlak offrade kvalitet för bonde mot Axel Smith och i det skedet såg det inte ut som om serbens fyra bönder mot tre på kungsflygeln skulle komma att spela en avgörande roll så småningom. Sedlak ryckte åt sig initiativet och hans fördel förstorades efter hand tills Axel tillät en mattsättning. Hans Tikkanen pressade Robert Markus men det slutade remi. I det läget återstod Nils Grandelius fördelaktiga tornslutspel.

Ivan Ivanisevic – Nils Grandelius
Svart drar


37...Tf8!
Vits bönder tvingas ta ställning.
38.d7 Td8 39.f5 b4 40.Ke3 Txd7


41.Txd7
Tornslutspelet är hopplöst så att han söker sin räddning i bondeslutspelet. Det är vunnet för svart men kräver lite mer beräkningar.
41...Kxd7 42.Kd2 a5 43.Kc2 a4


44.a3
Eller 44.Kb2 a3+ 45.Kc2 Kd6 46.Kb1 b3 47.axb3 cxb3 48.Ka1 Kc5 49.Kb1 Kc4 50.f6 Kc3 51.f7 a2+ 52.Ka1 Kc2 53.f8D b2+ med matt.
44...bxa3 45.Kc3 Kd6 46.Kc2 Kc6 47.Kc3 Kc5 48.Kc2 a2 49.Kb2 c3+ 50.Kxa2


50...Kc6
Dags för en triangelmanöver för att komma i rätt fas.
51.Ka3 Kd6 52.Ka2 Kc5 53.Ka3 Kc4 54.f6 c2 55.Kb2 Kd3 56.f7 a3+ 57.Kb3 c1D 58.f8D


58...Db2+ 59.Ka4 a2 60.Df3+ Kd4 61.Dd1+ Ke3 62.Dg1+ Df2 63.Dg5+ Kd3 64.uppg.


På 64.Dd8+ eller 64.Dxe5 följer 64...Dd4+.

Snyggt jobbat!

Sverige – Serbien 2-2
Nils Grandelius – Ivan Ivanisevic 1-0
Hans Tikkanen – Robert Markus remi
Emanuel Berg – Milos Perunovic remi
Axel Smith – Nikola Sedlak 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

Kanske kan man tala om önskelottning för damlaget, för visst måste det vara speciellt att sitta på främsta bordet och möta guldfavoriten Kina. Ingenting att förlora, bara att kämpa på. Världsmästarinnan Hou Yifan har haft ett hektiskt program det senaste året och har stått över i de två inledande ronderna, men de övriga fyra går inte av för hackor. Det var skönt att se Inna Agrests friska satsning mot stormästaren Xue Zhao. ”Det är skönare att lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge.” Det kämpades men till slut blev det som professor Elo hade förutsett.

Sverige – Kina 0-4
Inna Agrest – Xue Zhao 0-1
Viktoria Johansson – Wenjun Ju
Christin Andersson – Qian Huang 0-1
Emilia Horn – Yixin Ding 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

tisdag 28 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 1

Alexander Gristjuk, Ryssland och Jose Munoz, Dominikanska republiken i väntan på startsignalen. Och den dröjde. Foto: chessolympiadistanbul.com

De är nolltolerans för sen ankomst vid OS i Istanbul. Det är dock inte nolltolerans för arrangörerna. Första ronden blev 22 minuter försenad. På landslagsbloggen talas det om kaos och på OS-hemsidan ber arrangörerna genom kontroversielle Ali Nihat Yazici om ursäkt för dagens alla missar.

I öppen klass lottades Sverige mot Estland, som är i Istanbul med ett anmärkningsvärt svagt lag. Man anar en konflikt i förbundet (som har ansökt om att få arrangera OS i Tallin 2016). Jag har tidigare berättat om mitt samtal med Jaan Ehlvest i den långsamma hissen på Hotel Riga. Han har flyttat tillbaka till Estland efter ett antal år i USA men är i Istanbul som coach för Lettland. Att estländska schackförbundet har haft problem med att samla ett representativt OS-lag förstår man när man studerar Estlands laguppställning i öppen klass. Högst rankad är fjärdebordsspelaren Roman Ezov, elo 2185. Han är rankad 29:a i Estland. Ezov verkar för övrigt inte vara en klippa att luta sig mot.

Roman Ezov – Axel Smith
Sicilianskt (B 42)
1.e4 c5 2.Sf3 e6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 a6 5.Ld3 g6 6.O-O Lg7 7.Sb3 Se7 8.c4 O-O 9.Sc3 Sbc6 10.f4 d5 11.De2 Sd4 12.Sxd4 Lxd4+


13.Le3?? Lxe3+ 14.Dxe3 d4 15.uppg.

Sedan vann Nils Grandelius övertygande. Pontus Carlsson fann en snygg vändning som ledde till ett vunnet slutspel och Emanuel Berg fick chansen att avsluta elegant:

Mark Lapidus – Emanuel Berg
Svart drar


28...Sxf5! 29.Df2
29.exf5 faller på 29...Txh2!, till exempel 30.Dg3 (30.Kxh2 Dh4+ med matt) 30...Th1+ 31.Kf2 Dxf4+ 32.Ke3 Th3.


29...g3! 30.hxg3 Lxe4 31.Lf3 Lxf3 32.Dxf3 Th3


33.uppg.

Sverige – Estland 4-0
Nils Grandelius – Pavel Vorobjov 1-0
Emanuel Berg – Mark Lapidus 1-0
Pontus Carlsson – Sander Kukk 1-0
Axel Smith – Roman Ezov 1-0

De fyra partierna genomspelbara.

I damklassen öppnade Sverige mot Barbados vars kvartett kanske lärt ett och annat av Bengt Hammar. Hans engagemang på Barbados berättade han om här på bloggen i denna intervju. Det var dock svårt att spåra influenser från Bengt i deras spel i den här matchen, och han är för övrigt inte med i Istanbul.

Sverige – Barbados 4-0
Viktoria Johansson – Corrine Howard 1-0
Christin Andersson – Katrina Blackman 1-0
Emilia Horn – Sheena Ramsay 1-0
Angelina Fransson – Donna Murray 1-0

De fyra partierna genomspelbara.

Bland övriga resultat kan man exempelvis notera att Michael Wiedenkeller, som representerar Luxemburg, förlorade mot världsfyran Tejmur Radjabov. Sånt händer. Och Ryssland tappade en halva mot Dominikanska republiken. Det var Jevgenij Tomasjevskij som fick nöja sig med remi. Norge vann med 4-0 mot Bermuda som ställde upp med två spelare. De andra två fastnade på flygplatsen i brist på visum. Som sagt, kaos.

Michael Wiedenkeller har signerat protokollet. Foto: Chess TV

måndag 27 augusti 2012

Istanbul och Köpenhamn

Klart för OS i Istanbul. Foto: chessolympiadistanbul.com

OS i Istanbul och Copenhagen Cooking. Det här blir en bra vecka. Du kan räkna med dagliga rapporter från Istanbul här på bloggen. Och dessutom får du naturligtvis de bästa länkarna för att följa festen där borta. Första ronden i morgon klockan 14. Återstår att se hur många partier som direktsänds. Det kommer att bli videosändningar på OS-hemsidan. Calle Erlandsson och hans kamera är på plats. Jo, det här kommer att bli bra.

Två önskedrömmar har jag. Den ena är att besegra en stormästare. Den andra är att någon gång få slå mig ner vid ett bord på Noma, ”världens bästa restaurang”. Vi får se hur pass realistiska mina önskedrömmar är. Nu har Noma ställt upp i Copenhagen Cooking med ”gastronomiske stjerneoplevelser til spotpris”, men för det första är åldersgränsen då max tjugo år och för det andra såldes platserna snabbt slut. Jag övervägde för en tiondels sekund att förfalska mitt leg och skaffa rastaflätor. Tveksamt om det hade funkat. Nu kommer jag hur som helst att åka över till Köpenhamn och avnjuta något. I det 83-sidiga programmet såg jag förresten något som jag inte hade förväntat mig: bland alla programpunkter finns ”Malmøfestivalen”. Jaha. Jag har tydligen redan besökt Copenhagen Cooking.

söndag 26 augusti 2012

Nikolaj Pusjkov till slut

Det blev en särskiljningshistoria i veteran-EM i Kaunas. Foto: Bjørn Berg Johansen

I sista ronden i Kaunas kastades Nils-Åke Malmdin in i komplikationer mot Viktor Kuprejtjik. I slutfasen växlade det mellan hopp och förtvivlan, men till slut var det stormästaren som tog hem hela poängen. När protokollen var signerade fanns det säkert guldförhoppningar hos Kuprejtjik.

Inför slutronden var som bekant Valentin Bogdanov i ensam ledning, men han fick överge tanken på EM-titeln efter en avslutande nolla:

Jevgenij Mochalov – Valentin Bogdanov
Svart drar


22...f5 hade framtvingat ett avbyte på c5 varefter Bogdanov kunde ha hållit drömmen vid liv.
22...h5? 23.Td7!
Aj! Det hotar 23.Txb7 med poängen att tornet inte kan slås av damen på grund av avdragsschacken. Samtidigt hotar avslag på c5 jämte inkassering på b7. Bogdanov valde att offra damen, men kompensationen var otillräcklig.
23...Sxd7 24.Lxb6 Sxb6 25.Sf6+ Kh8 26.Lxb7 Tc7 27.Le4 Sd7 28.Dg5 Sxf6 29.Dxf6+ Kg8 30.a4 Lxe2 31.Ld5 Ld3 32.c4 Kh7?
Ett grovt fel i en förlorad ställning.


33.Dd8 uppg.

I slutändan blev det tre spelare i topp på 7 poäng. Vid särskiljningen gällde i första hand prestationsrankingen. Där visade det sig att Nikolaj Pusjkov hade 2507 mot Viktor Kuprejtjiks 2506. Jevgenij Mochalov fick nöja sig med bronsmedaljen med 2467.

Nils-Åke Malmdin kom på 14:e plats med 6 poäng. Magnus Wahlbom och Gunnar Finnlaugsson kom på 21:a respektive 23:e plats med 5,5 poäng.

lördag 25 augusti 2012

Medaljchans för Malmdin

Nils-Åke Malmdin finns med i hetluften i Kaunas. Foto: Gunnar Finnlaugsson

Det känns lite ovant. I junior-VM var det Nils Grandelius som var med i medaljstriden i sista ronden. Nu är det Nils-Åke Malmdin som genom dagens vinst är med i tätstriden i veteran-EM. Ukrainaren Valentin Bogdanov leder en halv poäng före en klunga på åtta spelare och av dem ligger Malmdin tydligen sämst till i särskiljningen. Det innebär troligen att han inte kan vinna EM-titeln ens om han besegrar andrerankade Viktor Kuprejtjik i morgondagens slutrond. Men det bör finnas medaljchanser.

Inför dagens rond var som bekant Nikolaj Pusjkov i ledningen, men han gick på en mina.

Valentin Bogdanov - Nikolaj Pusjkov
Svart drar


Efter 26...Ke7? 27.Sc4 tvingades Pusjkov inse att löparen i praktiken var fångad. Det blev ett desperat kvalitetsoffer på c4 och rätt snabb undergång. Så kom det sig att Bogdanov tog över ledningen.

Jurij Balasjov finns med i förföljarklungan och det ska han vara glad för. Det här var slutställningen i dagens parti:

Jurij Balasjov – Jevgenij Mochalov
Svart drar


I direktsändningen visades ännu ett drag, nämligen 52...Sg6!, men det togs sedan tillbaka. Förmodligen var det så att när Mochalov hade accepterat remianbudet så föreslog någon av spelarna springardraget och utförde det på brädet. Om Mochalov hade avslagit remianbudet och spelat 52...Sg6! så hade han haft klar fördel. Det går inte att slå springaren för matt i två och 53...Se5 är på gång. Då är springaren överlägsen löparen.

Jag fick ett intressant tips av Johan Sigeman: 1.c4. När jag kom till Kastrup för att flyga till Riga så hänvisades jag till gate c4. Det var som ett tecken från skyn. Budskapet höll på att hamras in: c4, c4, c4. Och så dyker denna miniatyr upp bland dagens direktsända partier från Kaunas.

Algimantas Butnoriius – Boris Marjasin
Engelskt (A 35)
1.c4 c5 2.Sc3 Sc6 3.Sf3 Sf6 4.g3 g6 5.Lg2 d6 6.d4 cxd4 7.Sxd4 Ld7 8.0-0 Lg7 9.h3 Dc8


10.Kh2?
Det hade varit en god idé att först byta av på c6.
10...Sxd4! 11.uppg.
11.Dxd4 Sg4+ och ridåfall. Fast man ska väl inte låta sig avskräckas av sådant?

* * * * *

Igår kväll var jag på OS-middag på Operagrillen i Malmö. OS-laget hade dessförinnan haft ett träningspass i Svedala. Det är schackentusiasten Bengt Kvisth som har ordnat det hela, och du kan läsa mer om det på OS-lagets blogg (fast länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten). Fyrbarnspappan Emanuel Berg var inte med, han laddar upp sista helgen inför avresan till Istanbul med familjen. Axel Smith var inte heller med i Svedala för han var upptagen med en annan prepp, den inför dagens giftermål med Ellinor Frisk.

Calle Erlandsson hade ordnat en jättesvår OS-quiz för sällskapet och i den deltog en Axel Frisk. Det visade sig vara experimentverksamhet, Axel ville bara se hur det kändes och såg ut i skrift. I Istanbul uppträder dock Axel som Smith om jag förstått det hela rätt.

Det fanns ett demobräde på plats. Nils Grandelius visade sitt vilda parti mot Richard Rapport i junior-VM och sedan tog Stellan Brynell över. Han visade ett par varianter som man analyserat på träningslägret. Jag tänker inte avslöja vilka varianter det rör sig om eftersom det finns spelare i andra OS-lag som läser denna blogg. Det ska bli spännande att se om någon av de svenska spelarna får chansen att spela varianterna under OS. Och då får jag också möjlighet att avslöja att det rör sig om Svedalaanalyser.

fredag 24 augusti 2012

Nikolaj Pusjkov i topp

Nikolaj Pusjkov leder veteran-VM efter sju ronder. Foto: rostovchess.ru

Av de fem spelare som ingick i Rysslands guldlag vid veteranernas lag-EM i Rogaska Slatina i våras finns tre med även i individuella veteran-EM i Kaunas. En av dem, Nikolaj Pusjkov, är i ensam ledning på 6 poäng med två ronder kvar. Nils-Åke Malmdin har 5 poäng och dyker nog upp i morgondagens direktsändning. Magnus Wahlbom har 4,5 och Gunnar Finnlaugsson 4 poäng.

Efter att ha spelat igenom partiet mellan Boris Malisov och Boris Rositsan från gårdagens rond slogs jag av följande tanke: undrar om Malisov grät eller skrattade efter partiet. Det fanns väl inte några andra alternativ.

Boris Malisov – Boris Rositsan
Vit drar


Här finns många vinstvägar. Enklast är väl 31.Lxd6 eller 31.Txg5+ Lxg5 32.Dxd6. Vill man vara mer originell kan man välja 31.Dxd6 Lxd6 32.Txg5+ eller 31.T3g2 med enkel vinst i båda fallen. Vit får bara inte frestas att göra … det som den stackars Malisov gjorde:
31.Dxe7?? Dxh2+! 32.uppg.
Japp, det blir matt. Och idag förlorade en sårad Malisov mot Jørgen Hvenekilde.

Om jag varit vitspelaren i det partiet hade det naturligtvis blivit tårdrypande jämmer på denna blogg, kanske en följetong i tre avsnitt.

torsdag 23 augusti 2012

Flyt och motflyt i Kaunas

Vladimir Ivanets och Nils-Åke Malmdin innan det hettade till. Vid brädet bredvid sitter Magnus Wahlbom och Janis Visockis. Foto: Bjørn Berg Johansen

Huvudregeln är denna: Om du tycker att du har spelat hyfsat genialt, så sök inte bekräftelse hos Fritz eller nån annan av dessa grymma, känslolösa viktigpettrar. Det gjorde Gunnar Finnlaugsson på hotellrummet i Kaunas efter andra rondens möte med Øystein Johnsen i veteran-EM. Han konsulterade glädjedödaren Rybka, som hånfullt presenterade sina rön i följande ställning:

Øystein Johnsen - Gunnar Finnlaugsson
Vit drar


Dags för ett nytt avsnitt i The Rybka Show. Vit vinner efter 24.Lxe4 dxe4 25.Sh5+!!

analysdiagram

Här finns exempelvis 25...gxh5 26.Dg3+ Kf6 27.Dg6+ Ke7 28.Dh7+ Kd6 29.Sf7+ och vit vinner, eller 25...Kg8 26.Dg3 Tc7 27.Dxg6+ Lg7 28.Te1 följt av Te3 och tornet mobiliseras i det avgörande angreppet.

Partifortsättningen blev i stället: 24.Sxe4 dxe4 25.Dg3 Df6 26.Le2 Kh7 27.h4 Le7 28.h5 gxh5 29.Sd7 Df7 30.Se5 h4 31.Dh3 Df6 32.Tg1 Sb6 33.Kh2 Tg8 34.g4 hxg3+ 35.Txg3 Txg3 36.Dxg3 Tg8 37.Dh3 Sd5 38.Ld2 e3 39.Tg1 Txg1 40.Kxg1 exd2 41.uppg.

Nu finns det otvetydiga tecken på att Gunnar har ett magiskt flyt. Se bara vad som hände två ronder senare:

Seppo Lyly – Gunnar Finnlaugsson
Vit drar


Vit står på vinst och det är kört efter 29.Se5!, till exempel 29...Te7 30.Df5 Txe5 31.Txe5 fxe5

analysdiagram

32.Tg6+ Kh7 33.Txg5+ Kh8 34.Df8+ Kh7 35.Dg8 matt.

I stället följde: 29.Tb6 Da8 30.Dd6 Dc8 remi

På bloggen har jag visat flera exempel på hur jag har spelat upp vinstställningar och missat mattsättningar. Jag har funnit en olycksbroder i Kaunas. Han är ryss och heter Vladimir Ivanets. Här en partiställning från rond 3:

Boris Marjasin – Vladimir Ivanets
Svart drar


Okej, det här är kanske inte lätt att räkna på, men svart vinner genom att offra löparen, till exempel 57...a4 58.Kxd5 a3 59.h4 Kb3 60.h5 a2 61.h6 a1D 62.h7 Df6 o.s.v.

I partiet fick Marjasin det tempo han behövde för att rädda en halv poäng: 57...Lg8 58.Se4 Kb3 59.Kd4 Kb4 60.Sc3 Le6 61.h4 Lf7 62.Kd3 Kb3 63.Kd2 Lg6 64.Sb5 a4 65.Kc1 Ld3 66.h5 remi


Efter 66...Lxb5 67.Kb1 skulle ju svart behöva en svartfältslöpare. Nästa dag:

Vladimir Ivanets – Nils-Åke Malmdin
Vit drar


Här finns det vackra 42.Sxd7 Lxd7 43.Tf7!! Kxf7 44.Dxh7+ Kf8 45.Dh8+ Kf7 46.Se5 matt.

Nu tycks Ivanets inte ha nåt flyt i den här turneringen och partiet fortsatte i stället:
42.h4 Tf6 43.Sxf6+ exf6 44.Sd3?
Vit står fortfarande på vinst efter 44.Sxd7, till exempel 44...Dxd7 45.Txf6 eller 44...Lxd7 45.Lxg6!.
44...Dd6 45.Te1 Sf8 46.a5 Ld7 47.Dd2 Dc7 48.Ta1 Lf5 49.a6 Ta7 50.Sf2 De5 51.Ta2 Lc8 52.Sd3 Dd4+ 53.Df2 Dxf2+ 54.Kxf2 Txa6 55.Txa6 Lxa6 56.Sxc5 Lxc4 57.d6 Kf7 58.Ke3 Ld5 59.Le4 La2 60.Kd4 Se6+ 61.Sxe6 Kxe6 62.Kc5 Kd7 63.Lc6+ Kd8 64.g3 h6 remi

Efter fem ronder leder Jurij Baslasjov och Nikolaj Pusjkov på 4,5 poäng. Nils-Åke Malmdin har 3,5, Magnus Wahlbom 3 och Gunnar Finnlaugsson 2,5 poäng. I dag spelar Nils-Åke mot GM Yair Kraidman vilket får mig att minnas ett parti från underbara Lido Adriano 2011 där jag inte gjorde bort mig.

onsdag 22 augusti 2012

Spasskij visar vägen

Spasskij med sin Volvo 164.

LARS FALK:
Moskva har fler lyxbilar än någon annan modern storstad. Trängseln är enorm, men som svensk letar man förgäves efter Volvo. Ryska affärsmän vill ha mer glansfulla och prestigefyllda bilmärken, men annat var det för fyrtio år sedan.

Medan Fischer krossade Taimanov, Larsen och Petrosjan på sin väg mot VM laddade Spasskij upp med en liten turnering i Göteborg 1971. Han fick kritik för sitt beslut, i synnerhet som han bara blev trea efter Ulf Andersson och Vlastimil Hort, men frågan är varför han kommit dit. Som förberedelse för mötet med Fischer kan turneringen närmast jämföras med Aljechins deltagande i Örebro 1935 inför matchen mot Euwe.

Förmodligen hade Spasskij annat i sinnet. Sovjetiska idrottsmän förväntades vid den här tiden leverera sina prispengar och övriga inkomster till staten. De fick ersättning i form av kuponger, som kunde användas i vissa valutabutiker, inte lika fina som de berjozkor som var reserverade för utlänningar, men förmånliga ändå.

Den här gången överraskade Spasskij myndigheterna med att resa hem till Moskva i en Volvo. Han var förmodligen ensam om att köra en Volvo 164 på Moskvas breda och på den tiden framkomliga gator, men frågan är hur han fick bilen. Var det ett honorar som Spasskij fick för att ställa upp i Göteborg eller sparade han ihop till den på annat sätt?

Dessa funderingar väcktes av ett inlägg på nätet av den ryske idrottspsykologen Valerij Krylov, ”Boris Spasskijs bästa förberedelse”. Krylov hyllar Spasskij som den förste sovjetiska idrottsman som vägrade lämna ifrån sig sina prispengar VM-matchen 1972. Krylov berättar hur tjänstemännen tidigare brukat hantera sådana fall. Den store gymnasten Michail Voronin kallades efter olympiaden i Mexiko 1968 upp på Goskomsport tillsammans med sin fru Zinaida. Där fick de veta att det var ”passande” att lämna ifrån sig halva den summa som utlovats till alla som tog medalj. Michail Voronin hade tagit sju medaljer, varav två guld, och hans fru vann fyra, men de måste genast pruta på sina krav.

Det var bara alltför vanligt att sovjetiska tränare lade beslag på idrottsmännens traktamenten som ersättning för att de över huvud taget fick följa med utomlands. Framstående idrottsmän lärde sig förstås att tumma på systemet, men det gällde att välja rätt tillfälle. Mark Taimanov har själv berättat att efter den katastrofala förlusten med 6-0 mot Fischer 1970 var han naiv nog att ta med sig sitt dollartraktamente genom tullen. Myndigheterna var inte villiga att se mellan fingrarna den här gången och Taimanov drabbades av ett reseförbud som varade flera år.

Som världsmästare stod Spasskij givetvis över sådana restriktioner. Schackförbundet fick vackert finna sig i att han kom till Moskva i en vit Volvo men utan pengar. Krylov skriver att Spasskij fattade beslutet att behålla prispengarna från VM-matchen innan han for till Reykjavik 1972. Han kallar det Spasskijs bästa förberedelse, men är förmodligen okunnig om att världsmästaren redan prövat systemet tidigare.

Spasskij råkade i onåd efter förlusten mot Fischer, men det innebar inte att han förlorade sina privilegier. Nomenklaturan såg redan då till att förmånerna gällde även dem som inte längre kunde bidra till systemets framgång. Det var ett första tecken på den nedgång som drabbade Sovjetunionen under 1970-talet och satte så djupa spår i ekonomin. Ett år efter VM-matchen mot Fischer besökte jag Spasskij i hans nya lägenhet i ett område reserverat för framstående personer i Moskva. Sovjetiska myndigheter hade svårt att anpassa sig till de snabba förändringarna ute i världen och gjorde många missbedömningar. Bland annat drog man i gång en kampanj för Angela Davis som Spasskij förväntades skriva på. Han vägrade med den korrekta motiveringen att han inte visste något om amerikansk rättskipning. Angela Davies betackade sig snart för allt stöd från Sovjetunionen och Spasskij anmärkte giftigt: ”Jag visste hela tiden vad hon gick för!”