måndag 30 april 2012

Fides nya rankinglista

Sverigeettan Evgenij Agrest. Foto: Calle Erlandsson

Fide har presenterat listor med de rankingtal som gäller från den 1 maj. Här är svensktoppen:

1. Evgenij Agrest 2614
2. Emanuel Berg 2587
3. Tiger Hillarp Persson 2578
4. Slavko Cicak 2572
5. Ulf Andersson 2571
6. Hans Tikkanen 2566
7. Jonny Hector 2560
8. Nils Grandelius 2556
9. Pontus Carlsson 2531
10. Stellan Brynell 2489

Länkar till svensktoppen och världstoppen.

söndag 29 april 2012

Festivalen i Fagernes

Jurij Solodovnitjenko spelade svart mot Kjetil Stokke i dagens rond i Fagernes. Foto: Bjørn Berg Johansen

Idag spelades andra ronden i öppna Norgemästerskapet, en turnering som även går under namnet Arnold Eikrems minnesturnering med anledning av att det är 80 år sedan färgstarke schackvännen Arnold Eikrem (1932-1996) föddes. Topprankade ukrainske stormästaren Jurij Solodovnitjenko tog sin andra vinst, men det var inte en övertygande etta:

Kjetil Stokke - Jurij Solodovnitjenko
Vit drar


Kjetil Stokke skulle göra sitt sista drag före tidskontrollen vid 40:e draget, då det väntade en timme för resten av partiet. Han satsade på att ta bort möjligheten att spela Sxg3 och spelade 40.Lxe4?. Efter mothugget 40...Dh4! var det bara att ge upp. Spelet mot g3 är avgörande, till exempel 41.Kg1 Dxg3+ 42.Kf1 Txe4 o.s.v.

Stokke kunde ha spelat 40.Dxd5! med fördel för vit. Det visar sig då att trycket mot f7 är väger tyngre än motspelet mot g3.

Axel Smith har 2 poäng och spelar mot Solodovnitjenko i rond 3. Ellinor Frisk har 1,5 poäng efter att ha spelat remi med ryske stormästaren Ramil Hasangatin idag. I måndagens morgonrond möter hon IM Eirik Gullaksen. Eric Vaarla står på 1 poäng.

* * * * *

Vänskapsmatchen mellan Levon Aronian och Vladimir Kramnik slutade alltså 3-3. Aronian var tacksam över att ha fått chansen att för första gången på många år pröva 1.e4 i långpartier. Frånsett hans vinst i första partiet och vulkanutbrottet i tredje partiet, där han förlorade, blev det fyra kampremier.

lördag 28 april 2012

Öppet brev från Tiger Hillarp Persson

Foto: Calle Erlandsson

Tiger Hillarp Persson kom inte med i sommarens SM-grupp, och känner det som om det var droppen som fick bägaren att rinna över. Han har däremot blivit uttagen till svenska landslaget i höstens OS i Istanbul, ett erbjudande som han med tanke på omständigheterna har tackat nej till. Tiger har valt att framföra sin kritik mot Sveriges Schackförbunds agerande i ett öppet brev för publicering på denna blogg.
Öppet brev till Sveriges Schackförbund 
Bakgrunden till detta brev är att jag, Tiger Hillarp, har tackat nej till att representera Sverige i OS i september år 2012. Detta har jag gjort i protest mot bakgrund av att Sveriges Schackförbund har nekat mig en plats i årets SM-grupp. Brevet lämnas till Lars Grahn för publicering på hans blogg.
Beslutet om att inte delta i OS smärtar mig; först och främst för att jag har sett fram emot att spela med i ett starkt lag som representerar svenskt elitschack där man skulle haft seriösa chanser till en framskjuten placering.
När jag blev uppringd av förbundskaptenen strax före påsk fick jag veta att mitt deltagande i SM förutsatte att två andra starka stormästare skulle tacka nej. Som förklaring till att jag inte fick en plats fick jag veta att det saknades startpengar till mig; att hotellet blivit för dyrt samt att budgeten var alltför snävt tilltagen. Konkret fattades 7 000 kr (förutsatt att den som fick platsen deltar utan startpengar).
Mitt svar på beskedet om att jag inte inbjöds att delta i SM blev att jag meddelade förbundet att jag förväntade mig att de skulle anordna en plats till mig på något sätt. Jag gjorde tydligt att jag annars kommer att uppleva det mycket olustigt att representera Sverige i OS. En vecka senare fick jag veta att jag inte kom med.
Jag har uttryckt att mina möjligheter att vara en del av svenskt elitschack bygger på att Sveriges Schackförbund tar vara på mig som en resurs mer kontinuerligt. Idag upplever jag att jag hanteras som en tillgång som man använder sig av när det passar.
Detta vill jag nu säga till er i Sveriges Schackförbund:
Jag har förstått att det inte handlar om en utan två platser i SM som har tillsatts med lägre rankade spelare än mig. I telefonsamtalen med mig framstod det som att det bara handlade om en plats. Så långt jag är informerad finns det tio platser i SM-gruppen; sex av dessa är på förhand uttagna till de tre bästa från förra årets SM, en juniormästare samt nummer 1 och 2 från förra årets mästarelit-grupp. Kvar blir fyra platser varav två nu erbjöds till de högst rankade stormästarna; två platser blev över som schackförbundet fördelade efter behag. Vad jag undrar är om den andra platsen av de sistnämnda två tillsatts innan ni hade en uppfattning om det totala läget? I så fall betyder detta att jag inte hörts i frågan och då undrar jag om det är ett medvetet val att dra ner på antalet stormästare i SM?
För mig är det obegripligt att ni inte vill satsa på era OS-representanter. Att spela SM innebär för mig en viktig förberedelse och en möjlig inkomst och därmed en arbetsavlastning i övrigt, inför OS. Det tycks mig också sända märkliga signaler att ni nationellt inte vill visa fram de spelare ni sedan önskar representerar svenskt schack i ett internationellt sammanhang.
I höstas skickade ni ett relativt svagt lag till lag-EM eftersom Evgenij Agrest, Emanuel Berg, Jonny Hector, Slavko Cicak och jag tackade nej. I det läget var jag tydlig med att jag inte hade något emot att ni skickade ett lag förutsatt att det inte gick ut över OS eller SM 2012. Här fick jag lugnande besked av förbundskaptenen. Det har jag nu lite svårt att smälta eftersom ni hävdar ekonomiska orsaker till att jag inte erbjuds deltagande i SM.
Som en sista utväg, om alla andra möjligheter uttömts, önskar jag att ni övervägt att lösa mitt deltagande i SM ekonomiskt genom sponsring. Om ni ansåg att sökandet av sponsorer var ett svårt eller omständligt alternativ hade jag kunnat komma med förslag på vart ni skulle vända er. Ni hade inte behövt dra ner på platser för stormästare och då hade ni kunnat satsa på alla de spelare ni önskar i ett eventuellt OS-lag.
Att leva som elitschackspelare i Sverige är minst sagt en utmaning. Möjligheterna att lägga ner tiden och kraften som krävs och samtidigt klara sin försörjning är mycket snäva. Jag har under min tid som Stormästare alltid ställt upp för svenskt schack. Jag gör mitt bästa för att ställa upp i media och försöker vara en ambassadör för schack i alla sammanhang; jag tackar aldrig nej till att analysera ett parti och tar sällan snabba remier. Då jag fått uppdrag av er i Sveriges schackförbund har jag varit medgörlig, accepterat relativt låg ersättning vid uppdrag, rest långa omvägar för att få ner kostnader till turneringar utomlands m.m.
I relation till ovanstående upplever jag att ni i förbundet, under de senaste sex åren, inte har bemött mig på ett värdigt sätt. Jag har vid några tillfällen bokats till turneringar som i sista stund avbokats. Detta har medfört att jag förlorat stora och viktiga inkomster och möjligheter att delta i andra turneringar då uttagningstiderna gått ut; till exempel var det till följd av förbundets agerande som jag inte fick möjlighet att delta i Täby Scandinavian Open 2007 (känd för att ha haft bilar som priser till de bästa Nordiska spelarna). Den gången bad jag om ekonomisk ersättning för den inställda Kinamatchen, men fick ett ”ledsen, men vi har inte råd” till svar. Jag erbjuds genomgående låga ekonomiska ersättningar (SM och OS är relativa undantag) och bokningarna sker med för kort varsel.
Ett exempel på ovanstående är att jag några dagar efter att jag har fått det slutgiltiga beskedet om att jag inte blir uttagen till SM får jag en inbjudan till ett ungdomsläger i juni:
”Hej Tiger, i sommar kommer vi åter försöka oss på en 'elitgrupp' vid sommarlägret i Halland. Vi bjuder in de kadetter som har minst 1700 i ranking. Max 10 deltagare. Lägret hålls 16-19/6. Är du intresserad? Ersättningen till elittränaren är 3.800 kronor. Jag är sent ute och behöver ett snabb svar!”
Vi gör en snabb överslagsräkning; fyra dagar, 3 800 kr = 950 kr om dagen före skatt. Lägret går över en helg och jag behöver minst två dagars förberedelser utöver de fyra lägerdagarna (vilket ger en ersättning på 630 kr före avdragen skatt!). Jag uppfattar inte detta som en ”elitgrupp” utan en ren potemkinkuliss; för ingen kompetent tränare med självrespekt kan acceptera det erbjudandet (om det inte medföljer andra fördelar som jag då aldrig har sett röken av …). Då inga kvalificerade tränare kan tacka ja till detta erbjudande ser jag inte detta som ett läger för att utveckla en elit. Det blir ett elitläger för att framstå som att man utvecklar en elit. Det är fjärde gången på fyra år som jag tackar nej till något liknande.
Så min slutliga fråga till er i Sveriges Schackförbund är: Vem ansvarar för att säkerställa att det finns en vuxen elit som fungerar som motivatörer, förebilder och tränare för framtidens schack?
Hälsningar
GM Tiger Hillarp Persson
P.S. Jag vill göra klart att min kritik på inget vis riktar sig mot de spelare som har accepterat platser i SM-gruppen.

fredag 27 april 2012

Åter remi i Zürich

Det står 2,5-2,5 mellan Kramnik och Aronian inför sista matchpartiet imorgon. Foto: chess-news.ru

Viktor Kortchnoi besökte matchen i Zürich och spelade fria partier med matchens sponsor Oleg Skvortsov. Kortchnoi gjorde som han brukar göra i sådana lägen. Till skillnad från många andra stormästare i samma läge gav han ingen pardon. Ingenting med att skänka bort någon remi. Sponsorn krossades.

I huvudmatchen mellan Levon Aronian och Vladimir Kramnik blev det åter remi. Det är oavgjort 2,5-2,5 inför sista matchpartiet. Förhoppningsvis blir det full kamp imorgon i denna vänskapsmatch.

* * * * *

Abramovic mot Markovic i Vrnjacka Banja. Foto: serbiachess.net

Om det är si och så med underhållningen på någon arena, så finns det som synes i direktsändningsavdelningen gott om alternativ. Jag kan rekommendera ett besök i Vrnjacka Banja. Där pågår serbiska mästerskapet och där har jag funnit ett fantastiskt partislut. Det här utspelades i tredje ronden:

Bosko Abramovic – Miroslav Markovic
Vit drar


Det finns ett indirekt hot mot e2 och vad ska vit göra mot det?
42.Db1
Svart får ta hänsyn till matthotet.
42...Sd3!!?
Ett fantasifullt motangrepp. Nu är det svart som hotar matt och det finns bara ett motdrag. Försöket 42...Td3 faller på 43.Sh5!, till exempel 43...Kf8 44.Ta2 De3 45.Sxf6 och vit har avvärjt motangreppet. Vit står på vinst.


43.Txf7+!! Kg8
Bästa försöket. Den alternativa förlusten är 43...Kxf7 44.Db3+ Kg7 45.Th7+! Kxh7 46.Df7+ Kh8 47.Sg6 matt.


44.Th8+!! Kxf7
Eller 44...Kxh8 45.Dh1+ Kg8 46.Dh7 matt.
45.Db3+ Kg7


46.Th7+! uppg.
Det är matt i två.

torsdag 26 april 2012

Tiger Hillarp Persson kommenterar

Foto: Calle Erlandsson

Som jag nämnde igår tog Tiger Hillarp Persson hem förstapriset i Malakoff Open i Paris. Han var där delvis som huvudlärare för schacklinjen på norska toppidrottsgymnasiet vars hemsida innehåller några rapporter från turneringen. Här bjuder Tiger på ett kommenterat parti från Paris.

Tristan Calistri – Tiger Hillarp Persson
Moderna försvaret   (B 06)
Det var en dubbelrondsdag och jag hade inte fått så mycket som en minut att förbereda mig på mot min motståndare ...
1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Sc3 d6 4.f4 a6 5.Sf3 b5 6.Ld3 Sd7 7.e5 c5 8.Sg5 cxd4 9.e6 f5 10.Sd5 Sc5


11.Lxf5
En nyhet! 11.Sf7 Lxe6 12.Sxd8 Lxd5 13.0–0 Txd8 14.b4 och nu - vilket jag skriver i min bok - är det viktigt att undvika 14...Sa4? (14...Sxd3! 15.cxd3 Sh6! med oklart spel.) 15.c4! Sc3 16.Db3 Lf7 17.Ld2 med fördel för vit, som i partiet Gaponenko-Dussol, Le Port Marly 2009.
11...Sh6
Här gick jag en aning för mycket på känn. Bättre är 11...Lb7! 12.Sf7 (12.Sxh7 Txh7 13.Lxg6+ Kf8 14.Lxh7 Lxd5 15.Lxg8 Kxg8 16.f5 med liten fördel för svart.) 12...Db8! (Jag såg den varianten, men kände mig missmodig med den svarta damens placering på b8. Därför ratade jag varianten till förmån för 11...Sh6.) 13.Sxh8 (13.Sb6 gxf5 14.Dh5 Sf6 15.Sxd6+ Kd8 16.Sf7+ Kc7 17.Sxa8+ Dxa8 18.Dxf5 Kb6 med liten fördel för svart.) 13...Lxd5 14.Sxg6 hxg6 15.Lxg6+ Kf8 (Vits f-bonde gör ett utmärkt jobb med att försvara den svarta kungen.) 16.0–0 Db7 med liten fördel för svart.


12.Lg4!
Av någon anledning räknade jag bara på 12.Lh3, som är klart sämre eftersom löparen inte kan komma till diagonalen f3-a8.
12...0–0 13.0–0
Här tog jag mig en ordentlig funderare och bestämde mig för att jag skulle överleva f4-f5 i nästa drag (men jag var inte alldeles säker).
13...Ta7!?
Idén bakom detta är att e7-bonden övergarderas vilket ger mig möjlighet att spela Sxg4 följt av Tf5, utan att behöva oroa mig för Dh4 följt av Sg5-någonstans och sedan Sxe7+ ...
13...Lb7 14.Lf3 Tc8.


14.b4?!
14.f5 var det enda som oroade mig, till exempel 14...De8! (14...gxf5 15.Lf3! (15.Lxf5 Txf5 (i-mitt-huvud-variant gick 15...Sxf5 16.Dh5 Sh6 17.Sf7 Sxf7 18.exf7+ Kh8 här trodde jag att jag stod fint, eftersom jag inte såg 19.Sf4! gör att svart får inrikta sig på försvar med 19...Txf7 20.Dxf7 Dg8) 16.Txf5 Sxf5 17.Dh5 h6 18.Sf4 hxg5 19.Df7+ Kh8 och vit får nöja sig med remischackar.) 15...Sxe6 16.Sxe6 Lxe6 17.Lxh6 Lxh6 18.Dxd4 Dd7 19.Tae1 Lg7 20.Df2 Lxd5 21.Lxd5+ Kh8 med liten fördel för vit.) 15.fxg6 Txf1+ 16.Kxf1 Dxg6 17.Lh3 Lxe6 18.Sxe6 Sxe6 19.Kg1 Sf7 med oklart spel.
14...Sxg4
14...Lb7!? 15.Lf3 Sa4 16.c4 Lxd5 17.cxd5 Dc7 med liten fördel för svart.
15.Dxg4 Tf5 16.bxc5
16.Dh3 h6 17.Sf7 Df8 18.g4 Lxe6 19.gxf5 Lxf5 20.Df3 Le4 med fördel för svart.
16...dxc5 17.Dh3


Här började jag få ont om tid och glömde helt av att jag hade bestämt mig att offra kvalitet på g5 om han gick med damen till h3 (jag hade bestämt mig för att 17.Dh4 var "nödvändigt" och tappade liksom bort det faktum att han trots allt inte spelade det).
17...h6?
Efter 17...Txg5 18.fxg5 Dxd5 19.Dg3 hade jag planerat 19...Tb7, men ännu starkare är 19...d3! 20.Df2 Df5! 21.De3 Ld4 med fördel för svart.
18.g4!
Det hade jag sett fem drag tidigare, men nu var jag liksom helt omedveten om det ...
18...Tf8 19.Sf7 Dxd5 20.f5


20...Txf7
Detta är enda draget nu. Efter 20...Lb7 kan vit helt lugnt spela 21.Lxh6 med avgörande fördel.
21.exf7+ Dxf7 22.Lxh6 gxf5 23.g5?
Glädjande nog var min motståndare i tidsnöd.
23...Dg6
23...e5! 24.Lxg7 Dxg7 25.Tf2 e4 26.Taf1 Tf7 27.Dg3 e3 28.Tf3 Df8! med fördel för svart.
24.Lxg7 Dxg5+ 25.Kf2


25...De3+
Här fortsatte jag att spela snabbt. Jag ägnade inte många sekunder åt att bedöma och till sist rata 25...Dd2+ 26.Kg1 Kxg7 27.Tf3 då det tycktes mig att vad som helst kan hända. 27...Dh6 28.Tg3+ Kh7 29.Dg2 e6 30.Te1.
26.Dxe3 dxe3+ 27.Kxe3 Kxg7 28.Tad1
Nu är ställningen tämligen balanserad; min centraliserade kung och bättre bondestruktur uppvägs av vits sololirare på h-linjen.
28...Le6 29.Kf4 Kf6 30.Td8 Lxa2 31.Te1 e6
31...a5 32.Te5 e6 33.Txc5 Lc4 34.Tf8+ Ke7 35.Tcc8.
32.Tf8+ Ke7 33.Txf5 Kd6 34.Tf8 Ld5 35.h4 Th7 36.Kg5 Tg7+ 37.Kf6 Tg2 38.h5 Tf2+
På 38...Txc2 följer 39.h6.
39.Kg7 Tg2+ 40.Kf6 Tf2+ 41.Kg7 Tg2+ remi

* * * * *

När hemsidor/bloggar inte är uppdaterade på över ett år, så tar jag bort länkarna alltmedan andra länkar tillkommer. Senast i raden är den till Jasmin Bejtovics blogg – den finns under Andra schacklänkar i d.o.h. Det senaste inlägget på hans blogg är en intervju med Nils Grandelius. Kolla gärna.

onsdag 25 april 2012

Berlinförsvaret och remi

Aronian och Kramnik - det är en vänskaplig match med många leenden. Foto: chess-news.ru

Det slog inte precis gnistor om fjärde matchpartiet i Zürich. Vladimir Kramnik försvarade sig åter med Berlinförsvaret i Spanskt och Levon Aronian hade inte förberett något som kunde förhindra remin. I och med att partiet varade i mindre än tre timmar bjöds publiken på ett snabbparti där resultatet inte räknas in i slutresultatet. Det är en specialregel för den här matchen. Där blev det publikknipande spel och Aronian vann. Båda partierna kan spelas igenom via direktsändningslänken i den oumbärliga högerspalten. Ställningen är 2-2 och imorgon är det fridag.

I Bulgarienmästerskapet ledde Ivan Cheparinov inför dagens rond med suveräna 6,5 poäng på sju ronder. I åttonde ronden lyckades Krasimir Rusev spela remi med Cheparinov med hjälp av – Berlinförsvaret i Spanskt. Dagens tema.

* * * * *

Om man ska möta våren i Paris kan man med fördel välja Tiger Hillarp Perssons variant. Han vann Malakoff Open. Arrangörerna var inte särskilt generösa med partier därifrån, så det var extra välkommet när Tiger tittade in på kontoret och bjöd på två kommenterade partier. Det ena sparar jag till Sydsvenskans onsdagsspalt, det andra kommer här på bloggen imorgon, tidpunkt på dygnet beroende på väderleken. Om det finns chans till solsken blir det först en utlandsresa.

tisdag 24 april 2012

Wow – sicket parti!

Vladimir Kramnik med sekundanten Daria. Foto: chess-news.ru

Vladimir Kramniks förberedelser i den variant som uppstod i första matchpartiet mot Levon Aronian var milt uttryckt bristfälliga, men mannen kan ju fortfarande spela schack. Det visade han i London Chess Classic senast och det visade han i tredje matchpartiet i Zürich. Det var Aronian som bjöd upp till en lustiger dans och Kramnik följde elegant. Efter 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Sc3 Sf6 4.d4 exd4 5.Sxd4 har vi sett ett otal partier med 5...Lb4 6.Sxc6 bxc6 7.Ld3 d5 8.exd5 cxd5 9.0-0 0-0 med utjämning enligt böckerna. Men Aronian verkar fast besluten att bjuda på underhållning, så det blev något mer spännande: 5...Lc5 6.Le3 Lb6 7.Dd2 0-0 8.0-0-0 Te8 9.f3 d5 och vi tycks ha lämnat alla föregångare. Det följde 10.exd5 Sxd5 11.Lg5 och här blev det ett härligt fyrverkeri:

Vladimir Kramnik – Levon Aronian
Svart drar


Aronian tände stubinen med 11...Sxc3!?.

När det gäller kommentarer under pågående matchpartier finns det två bra alternativ: Sergej Sjipov på Chess Vibes och Arkadij Naiditsch på Chess bomb. Klicka och njut. Ställningen är 1,5-1,5 och i morgon är det Aronian som har vit.

måndag 23 april 2012

Bulgariska mästerskapet

Ivan Cheparinov leder bulgariska mästerskapet.

Bulgariska mästerskapet i staden Panagyurishte pågår för fullt. Det ser bra ut för topprankade Ivan Cheparinov, som bara tappat en halva på de sex hittills avverkade ronderna. Fem återstår. I direktsändningen av dagens rond fann jag Dagens Dumhet:

Nikolaj Milchev – Dimitar Marholev
Svart drar


Efter 22...Lb7 kan svart kämpa på, men löparen hamnade helt snett:
22...Lb5? 23.Tc8! uppg.
Damfångst.

En av Cheparinovs vinstkombinationer:

Ivan Cheparinov – Julian Radulski
Vit drar


40.Txg7! Kxg7 41.De7+ uppg.
Kungen är fast, till exempel 41...Kh8 42.Df6+ Tg7 43.Df8+ Kh7 44.Le4+ Tg6 45.Df7+ Kh8 46.Lxg6 med matt.

söndag 22 april 2012

Aronian mot Kramnik

Vladimir Kramnik har med sig hustrun och dottern Daria i Zürich. Foto: chess-news.ru

Under första partiet i vänskapsmatchen mellan Levon Aronian och Vladimir Kramnik i Zürich fick vi ett tydligt tecken på att Kramnik har dragit ner på ambitionsnivån. Han uppträder inte längre som en seriös kandidat till VM-titeln. Hans dotter Daria såg vid lottdragningen till att pappa fick vit i första partiet (av sex) men det slutade inte som det var tänkt. Det var i följande ställning som Kramniks bristfälliga förberedelser visade sig.

Vladimir Kramnik – Levon Aronian
Svart drar



Kramnik följde tanklöst ett parti Valentina Gunina-Anna Muzychuk från sista ronden i senaste dam-EM. Där spelade Muzychuk 16...Dd6? och det slutade med att Gunina vann partiet och erövrade EM-titeln. Om Kramnik kopplat på ett datorprogram när han spelade igenom partiet hade han upptäckt att svart kan lösa alla problem med 16...De6! 17.cxd7 Txd7. Aronian var inte sen att ta vara på den kunskapen och det gav honom till slut hela poängen. Via direktsändningslänken får du partierna med kommentarer av Arkadij Naiditsch. Han berättar mer om Kramniks loja prepp.

I dagens parti öppnade Aronian överraskande med 1.e4 och Kramnik anlitade samma försvar som han tog till när han en gång i tiden detroniserade Garri Kasparov; vi talar Berlinförsvaret i Spanskt. Aronian kom med en TN i trettonde draget men Kramnik lyckades hålla remi.

Imorgon är det vilodag. Tredje matchpartiet spelas på tisdag.

lördag 21 april 2012

Lördag i Köpenhamn

Klockan 11.10. Utanför porten till Farvergade 15. Hur hamnade Jonathan Franzen där? Det var duggregn, inget väder för en bok.

Klockan 11.22. Om de musikanter som brukar uppträda på gator och torg i Malmö förbjöds att göra det, skulle jag inte ta initiativ till en protestlista. Den trio som gjorde Amagertorv till sin scen har däremot min välsignelse. Den hemmagjorde basen fungerade förbluffande fint. Tre och en halv bas av fem möjliga.

Klockan 11.40. Står och skular med Kultorvet inom synhåll och undrar om skula är dialektalt, ren skånska. Enligt danska väderlekstjänsten DMI skulle det bara falla ett par millimeter idag. Är en dansk millimeter mer än en svensk? Regn får djupa funderingar att gro.

Klockan 11.52. Kultorvet är fortfarande under ombyggnad. Något säger mig att detta inte kommer att sluta lyckligt. Klaptræet har sedan decennier varit ett av mina favoritkaféer. Jag har med glädje suttit med penna och kollegieblock på kaféets uteservering, men där de hade sin lilla uteserveringsbyggnad finns nu – en pissoar. Finns det någon protestlista jag kan signera?

Klockan 12.30. Dottern Lisa rekommenderade ett studiebesök på de nya saluhallarna, Torvehallerne, på Israels Plads. Där erbjuds en orgie i mat och dryck. När det var dags för lunch föll jag för följande budskap från franska Ma Poule: ”Her fandt Politikken byens bedste sandwich m/ confit de canard”. Här kan du läsa Politikens (tidningsnamnet var felstavat på skylten) lyriska betraktelse över denna sandwich med välkryddat kokt anklår. Jag instämmer i Politikens betyg, fem koppar av sex möjliga.

För en tid sen tog jag fram receptet till Chicken teriyaki men det verkade omöjligt att få fram en av ingredienserna, det söta japanska risvinet Mirin. Åtminstone i Sverige. Hos ”Den kinesiske købmand” i Torvehallerne fann jag faktiskt det sällsynta matvinet. Nu börjar det dra ihop sig till en marinad.

Klockan 14.30. Oberoende av var i Köpenhamn jag intar lunch, så vill jag gärna fullända måltiden med en cappuccino på Skuespilhusets kafé. Det är också en av mina många arbetsplatser.

Klockan 16.30. Nyhavn passar bra om man vill umgås och vara social, men om jag ska jobba föredrar jag ett kafé som är halvfullt, ett ställe där man känner sig välkommen att sitta så länge man har lust.

Sedan buss 14. Jag sökte upp Tåsingegade 47, ett intetsägande hus på en själlös gata i Østerbros utkant. Jag vet egentligen inte vad jag hade väntat mig. Det var i varje fall Lizzi Friis Larsens sista adress innan hon dog en sommardag 1991. Hennes urna sänktes i en minneslund på Bispebjerg kirkegård. Jag tappade kontakten med både henne och Bent Larsen efter deras skilsmässa. I boken ”Iskalla drag” bidrog jag med en artikel under rubriken ”Cha-cha-cha med Lizzie” (jo, jag och andra stavade fel till hennes förnamn).

På tåget hem läste jag Sydsvenskan där Fredrik i kontorsrummet bredvid kommer till tals i en stort uppslagen artikel. Rubriken säger vad det handlar om: ”Vi måste våga prata om allt”.

fredag 20 april 2012

En fråga om attityd

I väntan på nästa turnering har jag börjat spela träningspartier med Tomas Olsson. Jag vill försöka komma över den ängslan som har präglat mitt spel det senaste året, den förödande bristen på tillit till mina analyser under brinnande spel, den lömska benägenheten att backa när det har börjat hetta till. Redan vårt första parti blev ett attitydstest. Jag vill spela tuffare men det är inte så att jag chansar bara för att det är ett träningsparti, jag vill fortfarande ha hyfsad koll på de komplikationer jag kan tänkas initiera.

Inte så sällan ser man att de som har en vågavinn-attityd belönas med extra poäng, medan de ängsliga får betala. Visst är det så? Det är möjligt att vi inte överskred remigränserna i detta parti förrän Tomas gjorde ett par tidsnödsmissar, men jag var under mittspelet uppfylld av någon sorts objektivt sett omotiverad optimisim. Det är ändå en känsla som jag vill ta med mig till kommande partier. Även om det långt ifrån är en övertygande vinst, så innehåller partiet mer idéer och fantasi än alla mina partier från Rogaska Slatina sammantagna.

Tomas Olsson – Lars Grahn
Wienerparti (C 29)
1.e4 e5 2.Sc3 Sf6 3.f4 d5 4.fxe5 Sxe4 5.Sf3 Lg4
Utan vetskap om att 5...Le7 är huvuddraget. Mina teorikunskaper är inte vad de borde vara.
6.Le2
Det ser naturligt ut men enligt min enda källa i ämnet, Keres: Dreispringersiel bis Königsgambit (Sportverlag 1974), är det 6.De2 som är huvuddraget. Jag ser att Jonny Hector spelade det för tolv år sedan i Istanbul, och efter en liten utflykt i partibasen tror jag att det fortfarande gäller som teorins förstaval. Vad jag hade gjort på det står skrivet i stjärnorna.
6...Sc6 7.d3 Sxc3
Jag räknade en del på 7...Lxf3 8.Lxf3 Dh4+ 9.g3 Sxg3 10.hxg3 Dxg3+ 11.Kf1 Lc5 12.d4 och tyckte att det såg väldigt oklart ut (diagram).
Så fann jag en annan möjlighet som också var oklar, men som ändå verkade mer lovande. Det var skoj att efteråt finna att diagramställningen uppkom i ett matchparti Mieses-Rubinstein, Berlin 1909. Rubinstein valde det som jag ratade. Det blev ett komplicerat mittspel där utgången länge var oviss. Det var till slut Rubinstein som dukade under: 12...Lxd4 (Keres rekommenderar 12...Sxd4) 13.De2 0–0–0 14.Lxd5 The8 15.Df3 Dxe5 16.Lf4 Df6 17.Lxc6 bxc6 18.Se4 Df5 19.Sg3 Db5+ 20.Kg2 g5 21.Dg4+ f5 22.Dxg5 Tg8 23.Dh5 Tg4 24.Thf1 Lf6 25.Df7 Td2+ 26.Lxd2 De2+ 27.Tf2 Txg3+ 28.Kxg3 Lh4+ 29.Kh3 Dg4+ 30.Kh2 Lxf2 31.De6+ Kd8 32.Lg5+ uppg.
Flera av de stora mästarna var i början på 1900-talet inblandade i partier i den här varianten, så utan att veta det beträdde jag helig mark.
8.bxc3 Lxf3
Det verkar vara första gången som den här idén prövas, en TN om man så vill.
9.Lxf3 Sxe5 10.De2 De7 11.Lxd5 O-O-O
Löparen på d5 står vid ett vägskäl. På b3 kan den hålla ett öga på f7-bonden och det är ett problem som svart får dras med. På 12.Le4 hade jag planerat 12...g6 följt av f5.
12.Lb3 Dh4+ 13.g3


13...Dh3!?
Det hade jag planerat när jag schackade på h4, så det drog jag à tempo. Tanken var att besvara 14.Dxe5 med 14...Ld6, till exempel 15.Dg5 The8+ 16.Le3 f6. Vit spelar bättre 15.Le6+!? men svart har fortfarande klar fördel efter 15...fxe6. Min innerliga förhoppning är att jag skulle våga spela partidraget även om det var ett tävlingsparti. Det är nog mycket en fråga om attityd.
14.d4


Nu framgår idén med Lb3, men jag hade inte tänkt lämna över f7-bonden frivilligt.
14...Ld6!
Med planen att besvara 15.dxe5 med 15...The8 16.Le3 Lxe5 med hot mot c3 och g3. Då måste vit spela 17.Kf2 och efter 17...Lxc3 har svart utmärkt spel för pjäsen, till exempel 18.Tad1 Ld4 19.Txd4 (19.Td3? Txe3 20.Txe3 Te8) 19...Txd4 20.Df3 Tde4 med klar fördel för svart. Vit gör bäst i att så snabbt som möjligt sätta kungen i relativ säkerhet.
15.Ld2! The8 16.O-O-O Sg4 17.Df1 La3+
Jag ville separera kungen från löparen och på sikt också ha möjlighet att skapa hot på första raden.
18.Kb1 Dxf1 19.Tdxf1 Te2
Det är fortfarande problem med f7-bonden. På 19...f6 följer 20.h3. Vid det här laget hade vårt entimmesparti övergått till att vara ett blixtparti.
20.Lc1
Det löser problemen på första raden. Efter 20.Txf7 Txd2 21.Le6+ Kb8 22.Lxg4 a6 23.Le6 (23.Txg7?? Td6 24.Ka1 Tb6 med avgörande angrepp) 23...Td6 24.Lb3 Th6 25.Txg7 Thxh2 26.Tf1 Tdf2 är det ändå tveksamt om svart kan dra fördel av den vita kungens belägenhet.
20...Lxc1 21.Kxc1 f6


22.h3?
Efter 22.Lc4 bibehålls jämvikten, till exempel 22...Te7 23.Ld3 Se3 24.Tf3 h6 25.Te1 Sd5 26.Txe7 Sxe7.
22...Sf2 23.Te1?
Ett avgörande fel. Efter 23.Lc4 Sxh1 24.Lxe2 Sxg3 25.Lg4+ Kb8 26.Tf3 Sf4 27.Te3 Sd6 28.Te7 kan vit kämpa på. Däremot inte 23.Th2? Sd3+.
23...Tde8 24.Txe2 Txe2 25.uppg.
Slutspelet är tröstlöst för vit.

I och med att det är entimmespartier hinner vi med två på en kväll. I det andra lyckades jag med något som jag misslyckades med i Rogaska Slatina: att genomföra en mattkombination:

Lars Grahn – Tomas Olsson
Vit drar



26.Sef5! gxf5
På 26...Sg8 följer 27.Txc8 Lxc8 28.Sxd6.
27.Sxf5 Kg8
Om 27...Sg8 så 28.Dg5.
28.Dh6 uppg.
Det hotar ju matt på både e7 och g7.

torsdag 19 april 2012

Behaglig avslutning för Nigel Short i Bangkok

Världsmästaren Hou Yifan deltog även i Songkran-festivalen. Foto: bangkokchess.com

INGEMAR JOHANSSON:
Det blev en behaglig avslutning för Nigel Short i Bangkok. Han och hans motståndare, vietnamesiske IM Nguyen Duc Hoa enades om remi efter 15 drag. Någon större kamp var det inte fråga om. Det var det emellertid på andra håll, speciellt kanske mellan stormästarna Deshun Xiu från Kina och Jha Sriram från Indien. Vi fick se en vild variant i Slaviskt. Sådant spel blir det ju inte alltid, men man kan förstå att Jonny Hector gärna väljer Slaviskt som svart:

Deshun Xiu – Jha Sriram
Slaviskt (D 17)
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 dxc4 5.a4 Lf5 6.Se5 Sbd7 7.Sxc4 Dc7 8.g3 e5 9.dxe5 Sxe5 10.Lf4 Sfd7 11.Lg2


11...g5!?
Vilt så att det förslår. Här har också spelats 11...f6, t.ex. 12.0–0 Sc5 13.Se3 Le6 14.b4 Td8 15.Dc2 Sa6 med oklart spel.
12.Se3 gxf4 13.Sxf5 0–0–0 14.Dc2 Kb8 15.0–0 fxg3 16.hxg3 h5 17.Tfc1 Sf6 18.a5 h4


19.Sxh4
I partiet Reiss-Hartl, Feffernitz 2009 försökte vit i stället med 19.Sb5?! och kom sämre efter 19...Dc8 20.Sbd4 h3 21.Le4 a6 22.f3?! Dc7. Vit vann dock partier efter senare fel av svart.
19...Txh4 20.gxh4 Seg4


21.Df5?
Hittills har allt varit teori. Stampartiet Babula-Ragger, Bundesliga 2008 fortsatte nu med 21.Td1!? Te8 22.Df5 Lh6 23.Td3 Dh2+ 24.Kf1 Tg8 25.e4 Sh5 26.Dxh5 Sxf2 27.Td8+ Txd8 28.Kxf2 och vit vann omsider.
21...Dh2+ 22.Kf1 Lh6


23.Se4?
Starkast tycks 23.Sd1!? (för att förhindra Lh6-e3), t.ex. 23...Tg8 24.e4 Lxc1 25.Txc1 a6 26.Tc2 Dxh4 27.Tc3 Dh6 med oklart spel.
23...Tg8!?
Än mer avgörande vore 23...Le3!, t.ex. 24.Sxf6 Lxf2 25.Dxf2 Sxf2 26.Kxf2 Dxh4+.
24.Sg5 Dxh4 25.Sh3? Dxh3!


Och om 26.Lxh3 så 26…Sh2+ och snar matt.
26.uppg.

För Jha Srirams del innebar vinsten att han avancerade till en delad andraplats. Likaså gjorde Farrukh Amonotov, som vi såg Short besegra igår, genom att vinna över Nguyen Van Huy i deras inbördes parti. De högt rankade Jan Gustafsson och Hou Yifan slutade på nionde respektive fjortonde plats. Säkert en besvikelse för dem, även om Gustafsson kunde trösta sig med en seger mot Yrjö Rantanen i sista ronden.

Turneringen präglades också av de traditionella festligheter som pågick samtidigt, den s.k. Songkran-festivalen, vars höjdpunkt tycks bestå i att människorna övergjuter varandra med vatten, officiellt för att få svalka i den intensiva sommarhetta som råder i Thailand just nu. Det lär emellanåt gå vilt till med skålar, kannor och spänner.

Slutresultat: 1) GM Nigel Short 8; 2-4) GM Farrukh Amonatov, IM Nguyen Duc Hoa, GM Jha Sriram 7; 5-13) IM Liu Qingnan, IM M.R. Venkatesh, IM Roy Saptarshi, Wan Yunguo, GM Jan Gustafsson, Liu Chang, IM Nguyen Van Huy, GM Gerhard Schebler, GM Das Neelotpal 6,5; … 27) GM Yrjö Rantanen 5,5 … 93) John Franzén 4 poäng (135 deltagare, 9 ronder).

onsdag 18 april 2012

Short ångar på

Nigel Short leder ensam i Bangkok med en prestationsranking på 2856.

INGEMAR JOHANSSON:
Nigel Short tycks trivas i Bangkok. På en middag under frironden deklarerade han att Bangkok är världens bästa öppna turnering, som arrangeras av amatörer. För att illustrera sitt goda humör lär han också ha spelat schack med fyllda vinglas. Det påminner mig om en vän till mig som vid ett tillfälle satt vid samma bord som Ulf Andersson. ”Jag bad honom skicka saltet, det tog en kvart ...”.

Shorts goda humör är lätt att förstå när man konstaterar att han länge har lett turneringen. Dagens rond, den näst sista, innebar ingen förändring i det. Idag mötte Short Tadzjikistans ende stormästare i schack, Farruk Amonatov. I ett livligt parti avvecklade man så småningom till ett tornslutspel där engelsmannen hade merbonde. Men helt förlorad var Amonatov inte, förutsatt att han fann de rätta dragen:

Nigel Short – Farruk Amonatov
Vit drar



69.a6
I denna ställning har svart en mycket smal väg till remi, ibland finns bara ett enda drag som leder till målet. Viktigt är till en början att begränsa den vita kungens rörelsefrihet samtidigt som hans svarte kollega rycker in i försvaret.
69...Ta5??
Enda draget var 69...Td5!, varefter en plausibel fortsättning kan se ut så här: 70.Ke4 Ke6 71.Ta8 Td7 72.Tb8 Ta7 73.Tb6+ Kd7 74.Kd5 Kc8 75.Th6 Kb8 76.Th8+ Kc7 77.Th7+ Kb6 78.Txa7 Kxa7 och remi.
70.Ta8 Ta4 71.Kd3 Kg7 72.Kc3 Tf4 73.Ta7+ Kg6 74.Tb7 Ta4 75.a7 Kf6 76.Kb3 Ta1 77.Kc4 Ke6 78.Kc5


78...uppg.

Nigel Short leder inför morgondagens slutrond med med 7,5 poäng före de båda internationella mästarna från Vietnam Nguyen Duc Hoa och Nguyen Van Huy som har 6,5. Yrjö Rantanen ligger på 21:a plats med 5,5, medan Johan Franzén är 108:a med 3 poäng (135 deltagare).

Imorgon möter Nigel Short (som svart) Nguyen Duc Hoa. Ett annat intressant parti är Jan Gustafsson – Yrjö Rantanen.

tisdag 17 april 2012

Nigel Short ensam i topp

Det återstår två ronder i Thailand Open i Bangkok. Foto: bangkokchess.com

För ett par månader sen delade Nigel Short och världsmästarinnan Hou Yifan förstaplatsen i Gibraltar. Det var Short som vann blixtsärspelet. Idag var det dags för ett nytt möte dem emellan och nu i Thailand Open. Det var åter Short som drog det längsta strået.

Nigel Short – Hou Yifan
Damindiskt (E 14)
1.d4 Sf6 2.Sf3 e6 3.c4 b6 4.e3 Lb7 5.Ld3 d5 6.O-O Ld6 7.b3 O-O 8.Lb2 Sbd7 9.Sc3 a6 10.Dc2 dxc4 11.bxc4 Lxf3 12.gxf3 c5 13.d5 exd5 14.cxd5 b5 15.Le2
Förmodligen en nyhet. Tidigare har vi sett 15.f4 och 15.Lf5.
15...c4 16.Se4 Sxe4
Alternativet är 16...Le5.
17.fxe4 De7 18.f4 f6 19.Tad1 Tac8 20.Ld4 Sc5 21.Lxc5 Lxc5


22.Lg4!
Short tycker sig ha tillräckligt med centrumbönder, en stormästerlig slutsats.
22...Lxe3+ 23.Kh1 f5? 24.Lxf5 Tcd8
Den ursprungliga tanken när Yifan spelade f6-f5 var förmodligen att offra kvalitet på f5, men kanske fick hon nu kalla fötter.
25.e5 Kh8
Nu kan 26.Lxh7 besvaras med slag på f4.
26.De4 Dc5
Här är c-bonden Yifans sista hopp. Kungsflygeln är förlorad.
27.Lxh7 c3 28.Lg6 c2 29.Dg2!


Vit äger de vita fälten.
29...Lxf4 30.Lxc2
Bonden ska bort och vits dam får gärna ta över fältet g6.
30...De7
Nu kan 31.Dg6 besvaras med 31...Dh4 med mothot.
31.d6 De6
På 31...Dh4 följer 32.Tf3, och efter 31...Dxe5 32.Dg6 Kg8 33.Dh7+ Kf7 34.Lb3+ Kf6 35.Tg1 sitter svarts kung fast i skruvstädet.
32.Tde1 g5 33.Tf3 g4 34.Tf2
Det är dubblering på gång och efter till exempel 34...Lh6 35.De4 Td7 36.Tef1 Txf2 37.Txf2 Tf7 38.Tf6! är svart färdig. Det är hon även i partifortsättningen.
34...Dh6 35.Dxg4 Lxe5 36.Txe5 Txf2 37.Th5 Txd6 38.Txh6+ Txh6 39.Dc8+ Kg7 40.Dc7+ Tf7 41.Dg3+ Kf8 42.h4 Thf6 43.Lb3 Tf1+ 44.Kg2 T7f6 45.h5 uppg.

Short har bara tappat en halva på de sju ronderna och är i ensam ledning med två ronder kvar. Johan Franzén har 2,5 poäng.