fredag 13 maj 2011

Pia Cramling i tätstriden

Antoaneta Stefanova (till vänster) satte stopp för Viktorija Cmilytes vinstrad i Tbilisi i sjätte ronden. Foto: Chess-News.ru

När man har tappat nyckeln till bostaden kan man om inte annat få hjälp av en låssmed. In kommer man på något sätt. Det är svårare när Googles Blogger har problem och inte släpper in oss bloggbrukare. Men eftersom det är en gratistjänst får man ta det med jämnmod. Efter att ha varit utelåst nästan ett dygn har jag nu åter blivit insläppt och kan uppdatera. Men Helgguiden får stå över den här gången.

Vid dam-EM i Tbilisi kom Pia Cramling in i hetluften med gårdagens vinst:

Pia Cramling – Anastasia Bodnaruk
Vit drar



53.Sg5+!
Den går ju inte att slå för matt. Pia tar ut en tidsvinnande dragupprepning innan hon slår in nästa spik i kistan.
53...Kh8 54.Sf7+ Kh7 55.Sg5+ Kh8 56.Se6 h5 57.e4
Det är nödvändigt att korka igen långa diagonalen innan löparen inkasseras. Inte 57.Sxg7?? Tb8.
57...Da2 58.Sxg7 De2 59.Se6 Dxe4+ 60.Kh2 g5 61.Df7 Dg6 62.Dxg6 uppg.

Idag spelade Pia remi på toppbordet med Kateryna Lahno. Viktorija Cmilyte kom tillbaka efter gårdagens förlust med sin sjätte vinst. Hon är i delad ledning med Bela Chotenasjvili på 6/7. Pia ligger en halv poäng efter ledarduon. Fyra ronder kvar och imorgon lördag är det fridag.

* * * * *

Nils Grandelius avslutade snyggt i Bosna Open med vinst mot Milos Perunovic. Det blev 15:e plats med 17 poäng. Med det blev han bästa LASK-are. Jasmin Bejtovic samlade ihop 13 poäng medan Jan Smeets måste vara mycket besviken med sina 11 poäng. Högst upp i prislistan hamnade Baadur Jobava med 21 poäng.

Det slog knappast gnistor om de första partierna i kandidatsemifinalerna i Kazan - remi och remi. Lite mer spel i dagens rond men – remi och remi.