måndag 31 maj 2010

Kajs måndagsklur – 8

Zdravko Maslar (efter D. H. Hersom)
The Problemist, 1986


Hjälpmatt i 8 drag

Vad vit ska göra är väl ganska uppenbart. Svarts drag däremot kräver en smula eftertanke.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen kommer i morgon.

* * * * *

Sydsvenskans fotograf Leif Å Andersson går i pension. Se här ett urval av hans mästerverk. Klicka på bildspelet och det går i gång.

Tredje plats på världslistan!

Det är många som sänder video live världen över med hjälp av Bambuser. Listan över vilka sändningar som har haft flest tittare de senaste 24 timmarna bjuder på åtminstone en stor överraskning. Min amatörmässiga sändning från sista ronden av Sigemanturneringen ligger för tillfället (strax efter midnatt) på tredje plats! Här har du listan – klicka på ”Most viewed”. Wow. Intresset sviktade efter den struliga sändningen under tredje ronden men återhämtade sig rätt bra. Sändningarna kan ses i repris längre ned. Världsrekordet för en Bambusersändning (noterat för ett år sen) är på drygt 754 000 tittare. Det får vi slå en annan gång.

The Stellan Brynell Show har tydligen gått hem. Gästartister vid demobrädena den sista ronden var bland andra Tiger Hillarp Persson och Anish Giri (bilden till höger. Foto: Calle Erlandsson). Stort tack till Anders Hansen som säkrade sändningen i ett läge när jag nästan var beredd att ge upp.

Jag drömmer om vad som skulle kunna göras med bättre utrustning. Jultomten – var är du?

* * * * *

Jag har tidigare nämnt designstudenternas utställning på Form/design Center vid Lilla torg i Malmö. Den finns där till och med den 13 juni. Gå dit och kolla och läs gärna om utställningen på deras blogg. Och notera vem som utsetts till den bäste bloggaren därstädes. Japp, min kära dotter Moa. Stolt och trött. Gonatt.

söndag 30 maj 2010

Sigemanturneringen i Malmö

Inspelningar från kommentatorrummet där GM Stellan Brynell analyserade partierna.

Ett tips: du kan få upp bilden i helskärmsformat genom att klicka på symbolen i videobildens nedre högra hörn. När du vill gå tillbaka till det mindre formatet klickar du på esc.

Dags för sista ronden

Efteranalys med Pia Cramling och Nils Grandelius efter fjärde rondens parti i Sigemanturneringen. Axel Smith har ett förslag. Foto: Calle Erlandsson

Med ett stabilt bredband i ryggen kändes det rätt tryggt med gårdagens direktsändning här på bloggen. Det har varit lärorika experiment och jag har olika idéer om hur de nya möjligheterna kan användas framöver. Hoppas att det hela fungerar som det ska även i dag. Observera att sista ronden startar redan klockan 12.

Jonny Hector ligger bäst till av de fyra svenskarna. Läs intervjun med honom på SM-hemsidan, där det för övrigt finns mycket annat läsvärt. Marknadsföringen av SM har varit bättre den här gången än någonsin tidigare. Förhoppningsvis kommer det också att återspeglas i deltagarantalet. Du har väl anmält dig till sommarens schackfest i Lund?

lördag 29 maj 2010

Sigemanturneringen, rond 4

Ett nytt experiment

Sigemanturneringen har gett mig möjlighet att experimentera med för mig nya kommunikationsmedel och i dag är det risk för att jag tar mig vatten över huvudet. Snart lägger jag in Coveritlive där du gärna får komma med kommentarer. När dagens rond har startat kan du ställa frågor om partierna som jag kan vidarebefordra till Stellan Brynell. Jag bygger på med Bambuser (videosändningen) och kör programmen parallellt.

Jag vet inte om den typen av parallellslalom är möjlig men får väl ta risken att det blir paj. Det värsta som kan hända är kanske att min laptop eller jag exploderar av överansträngning.

fredag 28 maj 2010

Dagens lärdom

I dag var det inte skoj att vara filmproducent. Mitt mobila bredband klarade tydligen inte av fredagsrushen med följden att det blev både hackat och malet. Det blev ideliga stopp i sändningen. I efterhand har jag kastat ut alla korta snuttar. Kvar finns två längre avsnitt. Anders Hansen har erbjudit hjälp och i morgon kopplar jag in mig på ett fast bredbandsnät. Och skulle det strula igen så övergår jag till Coveritlive. Den varianten känns solidare och är nästan lika rolig att jobba med.

Apropå detta att vara filmproducent: I dag fanns Lukas Moodysson på åskådarplats i kommentatorrummet. I ett av dagens avsnitt skymtar han förbi framför kameran. Jag borde kanske ha bett honom om hjälp? I andra avsnittet dyker också Nils Grandelius upp och hjälper till med analyserna av sitt avslutade parti.

Helgguiden

När första ronden i Sigemanturneringen skulle dra i gång klockan två i onsdags hördes dödsskrik från gården utanför Spegelsalen på Hipp. Det var dramatik. Från Malmö stadsteater. Det var skådespelare som repeterade, möjligen en scen ur Nattfasor av Edgar Allan Poe. Det finns tillfällen när schack är viktigare än teater, som den här gången. Teaterfolket fick dra sig tillbaka efter en del protester. Om det är en scen i den pjäsen som inte riktigt fungerar så vet ni varför. Johan Berntsen-Skådespelarna 1-0.

En schackturnering av det här slaget är också en social händelse. Första ronden fanns Dansk Skak Unions ordförande Lars Bech Hansen bland åskådarna. Han hade en teori om varför det finns fyra svenska spelare bland de sex deltagarna. Därigenom har ju arrangörerna försäkrat sig om att det blir minst en svensk poäng i varje rond. Hm. Efter två ronder har den svenska kvartetten höstat in två poäng. Det lutar åt att sista rondens möte på söndag mellan Anish Giri (bilden. Foto: Calle Erlandsson) och Jon Ludvig Hammer avgör vem som vinner turneringen.

För egen del har jag haft fullt upp med videokameran. Med tanke på tittasiffrorna, som rör sig uppemot ett fyrsiffrigt tal, är det ju ledsamt att jag inte har bättre grejer i produktionen. Men jag gör så gott jag kan och schackspelare verkar inte vara bortskämda med material av det här slaget. En kommentar från ovan nämnde LBH: ”Stellan motbevisar påståendet att det inte finns svenskar med humor.” Det apropå innehållet i videofilmerna. Ett internt meddelande till mina kära döttrar om de skulle råka läsa den här guiden (vilket de sannolikt inte gör): pappa skulle hemskt gärna vilja ha en professionell videokamera i julklapp. Det finns ingenting annat på min önskelista. Omslagspappret är inte så viktigt, färgen på kameran spelar ingen roll och jag kan själv köpa en väska.

I morgon lördag är det dags för en jättefest på Globen i Stockholm. Det lär bli omkring tvåtusen spelare på plats i Schackfyrans hejdundrande riksfinal. Mer om det på www.schack.se. Juniturneringen i Stockholm startade i går och det finns en länk under ”Aktuella turneringar” i vänsterspalten. Gör förresten gärna en liten rundtur i vänsterspalten, där uppdateras det titt som tätt.

Och var håller världseliten hus denna helg? Jo, när GP-turneringen i Astrachan var undanstökad drog fem av deltagarna vidare till en snabbschackturnering i Odessa, Ukraina. Det handlar om sexton deltagare som gör upp i minimatcher med två snabbpartier och särspel med blixt. Turneringen började i går med följande resultat:

Alexander Gristjuk-Alexander Motylev 2-0
Sergei Movsesian-Arkady Naiditsch 1,5-0,5
Alexei Shirov-Etienne Bacrot 3-2
Sergej Karjakin-Jurij Drozdovskij 3-1
Pavel Eljanov-Alexander Moisejenko 1,5-0,5
Mikhail Gurevich-Vassilij Ivantjuk 1,5-0,5
Dmitrij Jakovenko-Ernesto Inarkijev 2-0
Vugar Gasjimov-Pavel Tregubov 3-2

I dag fredag: två kvartsfinaler kl 11.45; två kvartsfinaler kl 13.30; semifinaler kl 18.
(Uppdatering: förmiddagspartierna sköts fram tre kvart i förhållande till det ursprungliga programmet. Trolig anledning: morgontrötta spelare.)

Direktsändningslänk överst i vänsterspalten.
Det ligger 70 000 dollar i prispotten. Förstapristagaren tar hem 14 000 dollar.

torsdag 27 maj 2010

Två premiärer och lärdomarna

Två dagar och två premiärer på tekniska nyheter (TN) här på bloggen. Den första gick helt okej och den andra – tja, nja.

Coveritlive. Inga problem med det tekniska. Lärdomen är att jag gott kan ha ett litet lager med förberedda texter, bilder och eventuellt videos. Simultanförmågan sattes på svåra prov. Jag ville snacka med folk samtidigt som jag skrev inlägg och la in bloggbesökarnas kommentarer. Jag kunde inte låta bli att skratta när jag anslöt mig till ett litet sällskap och en av stormästarna yttrade: ”Okej, nu får vi börja snacka om vädret.” Men jag är ju världens snällaste bloggare.

Bambuser. Problem med tekniken. Vet inte varför jag inte fick i gång ljudet inledningsvis. Jag fick ta till universalreceptet, omstart, och sedan kom ljudet. Nej, Stellan är inte smal och fälten på demobrädena är egentligen kvadratiska. Torsdag förmiddag hoppas jag att filmaren Pelle är på kontoret och kan hjälpa mig med inställningarna. Dessutom tänker jag placera kameran längre bak i kommentatorrummet nästa rond. Eftersom mikrofonen är inbyggd i min Canon Legria ville jag stå så nära Stellan som möjligt med maximal vidvinkel, men det var inte lyckat. Av Pelle har jag lärt mig att det som framför allt skiljer min amatörkamera från hans proffskamera är ljudet. Rond 2 börjar klockan 14 och då hoppas jag på en bättre sändning.

Gonatt.

onsdag 26 maj 2010

Snart: Sigemanturneringen

Om cirka två timmar görs första draget i Sigemanturneringen. Jag kommer att vara där med videokamera, laptop och förhoppningar om att tekniken för min direktsändning ska fungera. I väntan på det kan du läsa en artikel från Sydsvenskans nättidning om Nils Grandelius.

tisdag 25 maj 2010

Sigemanturneringen, invigningen

Tisdag kväll är det dags för invigningen av Sigemanturneringen och min plan är att direktblogga därifrån:

Kirsan och utomjordingarna

Det är några år sedan jag länkade till ett tv-program från Al Jazeera där Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov bland annat berättade om sitt möte med utomjordingarna och framkastade en teori om att schackets ursprung möjligen går att söka i rymden. Här en repris:



Som framgår av denna artikel skriven av den Moskvabaserade journalisten Carl Schreck har Kirsans påstådda himmelska kontakter nyligen föranlett en rysk parlamentariker att ställa en fråga till Rysslands president Dmitrij Medvedev. Parlamentarikern undrar om Medvedev har undersökt om Iljumsjinov kan ha röjt statshemligheter i kontakten med utomjordingarna. Hm. Det enda man kan oroa sig för med tanke på det kommande presidentvalet i Fide är väl att Iljumsjinov kräver att hans utomjordiska vänner ska ges rösträtt under Fide-kongressen. Här är en artikel av Julia Ioffe, The Moscow Diaries i samma ämne.

Under "Andra schacklänkar" i vänsterspalten har jag lagt till en länk till Karpovs kampanjsida. Om Iljumsjinov kontrar med en så lägger jag självfallet till den också.

* * * * *

KAJS MÅNDASKLUR. Lösningen:
1.f3 f5 2.Kf2 Kf7 3.Kg3 De8 4.Kh4 g5+ 5.Kh5 Kf6 matt!

måndag 24 maj 2010

Liveblogg

I skrivande stund pågår matchen MFF-Brommapojkarna och Sydsvenskan.se har en liveblogg med kommentarfunktion där bloggaren har möjlighet att styra vilka kommentarer som publiceras. Trollen tillåts inte förstöra nöjet. Jag tycker att det är ett mycket intressant koncept och skulle vilja testa det. Vad sägs om att titta in i morgon kväll framåt halv åtta? Då skulle jag kunna liveblogga från invigningen av Sigemanturneringen. Det blir dragning av startnummer och då får vi till exempel veta vem som möts i första ronden klockan två på onsdag.

Jag känner mig inte särskilt säker på tekniken så jag undviker att garantera att det blir något av med livebloggen i morgon. Dessutom tänker jag vara social och kommer inte att sitta framför min laptop hela kvällen. Du kan ju höra av dig redan nu om du har några intressanta frågor till någon av de sex deltagarna. Min mejladress: grahn1@gmail.com

Kajs måndagsklur - 7

Betingelse: Vit börjar med 1.f3 och svart gör 5...Kf6 matt! Författare någon?

Se där så illa det kan gå om man börjar med det sämsta draget. Det brukar då jag säga till mina juniorer i alla fall. Undrar om någon hittar fler än en lösning på denna. Jag misstänker att det finns.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen kommer i morgon.

* * * * *

Annandag pingst och slutronder i Fides GP-turnering i Astrachan, Limburg Open i Maastricht och USA-mästerskapet i Saint Louis. Resultat, partier och direktsändning - se länkarna i vänsterspalten.

fredag 21 maj 2010

Helgguiden

Emanuel Berg har återvänt till holländska Maastricht och Limburg Open. I fjol delade han förstaplatsen med tre andra spelare och hade bäst särskiljningspoäng. Det blev framskjutna placeringar även de tre åren dessförinnan. Emanuel är med andra ord stamgäst i sporthallen De Geusselt. Den här gången är han fjärderankad och det är utlovat direktsändning (länk under Tournament coverage). Första ronden i dag fredag klockan 19.

Efter förra helgens urladdning är det lugnare hemmavid. Förmodligen kommer många spelare från Stockholm med omnejd åka över till Vårturneringen i Mariehamn lördag-söndag. Det är Ålands Schackklubb som bjuder in till snabbschack. I Göteborg arrangeras det traditionella Flunsåsschacket på söndag, även det en snabbschackturnering.

På den internationella arenan tilldrar sig de sista ronderna i Astrachan det största intresset. Efter nio ronder ligger Pavel Eljanov i ledningen trots att han har förlorat två partier. Den ende i fältet som har förlorat fler partier är jumbomannen Vladimir Akopian (tre förluster). Det skiljer bara två poäng mellan den först och sist placerade. Det skvallrar om en hög remiprocent. Sista ronden spelas på måndag. Den som föredrar pangpang-schack kan i stället koncentrera sig på att följa USA-mästerskapet. Det finns direktsändningslänkar till båda evenemangen överst i vänsterspalten.

Det är stort ståhej kring ryska schackförbundets nominering av en kandidat till positionen som Fide-president – se tidigare inlägg. Den bästa sammanfattningen finns hos Chess Vibes. Läs också den intressanta Anandintervjun hos Chessbase här och här. Där får vi bland annat veta att Anand fick hjälp av inte bara sina ordinarie sekundanter utan också av Magnus Carlsen, Garri Kasparov, Vladimir Kramnik och Anish Giri. Topalov å sin sida hade hjälp bland annat av en superdator och det kan man läsa om hos Chessdom. Med lite god vilja och ett uns självbedrägeri kan man kanske hävda att superstormästarna var till bättre hjälp än superdatorn.

torsdag 20 maj 2010

Bambuser – någon?

Efter att ha producerat en och annan schackartikel de senaste fyrtio åren har jag lust att börja leka med videofilm, gärna med direktsändning. Främsta inspirationskällan när jag började med den här bloggen var Andreas Ekströms blogg, den enda som jag läser dagligen. Nu har Andreas börjat med en videoproduktion i liten skala och jag har lust att följa efter. Jag tänker mig att använda Bambuser och i stället för att välja den enkla varianten, en mobil, vill jag jobba med min laptop och en nyinförskaffad Canon Legria. När det gäller teknikgrejer är mitt rankingtal cirka 1900 – uppemot 2000 på en bra dag. Vad jag försöker säga att jag skulle behöva lite hjälp med att komma i gång. Är det någon där ute som har sändningsvana med Bambuser och som har använt ungefär de hjälpmedel som jag håller mig med? Hör då gärna av dig till mig (grahn1@gmail.com).

* * * * *

Apropå gårdagens inlägg: Som Lennart Bonnevier påpekar i ett mejl finns Kirsan Iljumsjinovs svar på ryska schackförbundets beslut att nominera Anatolij Karpov till höstens Fide-presidentval här. LB: ”Och riktigt mörkrädd blir man ju när man läser Kirsans 'svarsbrev'. Lite som Stalin, men lyckligtvis utan egen armé.” Mer om den ryska fejden i morgondagens helgguide.

onsdag 19 maj 2010

Karpov utmanar Iljumsjinov

Kirsan Iljumsjinov har haft en del utmanare under sina femton år som Fide-president men hans maktställning har aldrig varit hotad på allvar. Inför höstens presidentval i Chantien-Mansien finns emellertid en motkandidat som inte går av för hackor. Exvärldsmästaren Anatolij Karpov har meddelat att han vill ta över som president i Fide. Maktkampen är i full gång.

Det har varit viktigt för båda att bli nominerad av ryska schackförbundet, och det blev heta känslor när en framträdande person i förbundet, Arkadij Dvorkovitj, meddelade att ryska schackförbundet nominerade Iljumsjinov. Det hade inte varit någon omröstning men Dvorkovitj sa sig tala för en styrelsemajoritet. Karpov protesterade naturligtvis. Det utlystes ett möte på Centrala Schackklubben i Moskva den 14 maj. Flera av de 32 styrelseledamöterna i ryska schackförbundet uteblev men de sjutton som var närvarande röstade alla på Karpov. En majoritet hur man än betraktar det.

Dvorkovitj och Iljumsjinov har ogiltigförklarat mötet.

Det finns en videofilm från mötet som inleds med att Karpov presenterar sina planer. Vi ser också omröstningen och på slutet ser vi vem som sitter sidan om Karpov och applåderar: hans tidigare ärkerival Garri Kasparov.



Tre dagar senare var Karpov i New York där hans kampanjstab ordnade en stödtillställning för att samla in kampanjmedel. Där fanns också Kasparov och Magnus Carlsen. De båda spelade båda blixt med personer som var beredda att lägga upp en slant. Två av blixtmotståndarna pytsade in 10 500 dollar var i Karpovs kampanjkassa. Det finns en film från tillställningen i New York i måndags. Det är GM Maurice Ashley som håller låda:



* * * * *

Under en utflykt på Youtube stötte jag på Bröderna Lagerståhl från Genarp. Var tog de vägen? Måste man förstå skånska för att uppskatta deras klassiska inspelning av ”Teddybjörnen Fredriksson”?

tisdag 18 maj 2010

Nattlig show med Nakamura

Sena vanor? Nattmänniska? Då kan jag rekommendera ett amerikanskt underhållningsprogram där den kände humoristen Hikaru Nakamura uppträder. Det var han som spelade 1.e4 e5 2.Dh5!? mot Sasikiran i Sigemanturneringen 2005. Nu är han säkert fast besluten att vinna det pågående USA-mästerskapet i Saint Louis. Han är försvarande mästare. När jag zappade mellan partierna i natt – länken finns under ”Direktsändningar” i vänsterspalten - så upptäckte jag följande märkliga ställning från partiet Nakamura-Onischuk. Den uppkom efter vits tionde drag. Det var något som inte stämde och så kom jag på vad det var.


Just det, vits kung och dam har så att säga bytt plats, men det finns en fullständigt legal väg till denna ställning: 1.e4 e5 2.Sc3 Sf6 3.f4 d5 4.exd5 Sxd5 5.fxe5 Sxc3 6.bxc3 Dh4+ 7.Ke2 Lg4+ 8.Sf3 Sc6 9.De1 Dh5 10.Kd1. Det känns nästan som ett bevisparti.

Du kan spela igenom det och andra partier från USA-mästerskapet via den länk som finns under ”Aktuella partier”.

* * * * *

Lasse Yngvesson från Gävle mejlade över denna ställning som jag gärna publicerar. Svart är vid draget:


LY: "Även vi vanliga dödliga kan få till det ibland. Något man lever på i många år framöver. Själv är jag en glad amatör med cirka 1700 i rating och i årets KM för Överhärde (Gävle) lyckades jag tillfredsställa mitt ego. Ställningen uppkom efter vits 17.De4 Det följde 17...f5 18.Df4 Sd3!!. Ja, så står springaren där. Mitt i fiendeland, ogarderad, naken och tabu, men avgör hela partiet."

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR.
Lösningen:
1.h4 d5 2.h5 Sd7 3.h6 Sdf6 4.hxg7 Kd7 5.Th6 Se8 6.gxf8S matt!


Nej, detta är inte något av Nakamuras partier.

måndag 17 maj 2010

Kajs måndagsklur - 6

Betingelse: Sjätte draget är 6.gxf8S matt! Peter Rösler, Problemkiste 1994.

Lösningen är entydig. Vad ska vit göra med "fridraget" och hur ska svart kunna "kväva" sin kung på lämpligt sätt?

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen kommer i morgon.

fredag 14 maj 2010

Helgguiden

Idag spelas sista ronden i Sarajevo och för åtminstone en i den svenska kvintetten är turneringen redan räddad. Som framgår av gårdagens blogginlägg har Nils Grandelius (Foto: Calle Erlandsson) ordnat stormästartiteln oberoende av hur dagens parti mot GM Nidjat Mamedov slutar. Snyggt, vackert, härligt. Nästa stora uppgift för Nils del blir Sigemanturneringen i Malmö, där han gjorde succé i fjol med andraplatsen efter Nigel Short. Den här gången är det femtonårige Anish Giri som är topprankad. Det hela kör i gång om tolv dagar.

Vad gäller Giri så finns det möjlighet att se honom i aktion i direktsändning den här helgen. I går inledde han en match över fyra partier mot just Nigel Short. I första matchpartiet spelade Short Kungsgambit. Det ledde fram till ett tornslutspel där Giri fick nöja sig med remi trots merbonde. Lämpliga länkar under ”Direktsändningar” och ”Aktuella turneringar”. Det hela försiggår på Max Euwe Centrum i Amsterdam.

Det vimlar av inhemska turneringar den här helgen och där hänvisar jag till www.schack.se och länkarna i vänsterspalten.

Knappt har VM-matchen i Sofia klarats av så börjar diskussionerna kring nästa VM-cykel. När jag här på bloggen skrev om ”När kan Magnus ta över?” den 26 september 2009 så reserverade jag mig klokt nog för att Fides schema kan komma att ändras. Så har också skett. Nästa VM-match spelas inte 2011 utan 2012, förmodligen i London ett par månader efter stora sommar-OS i samma stad.

Nu ansluter sig Veselin Topalov till gruppen av VM-kandidater. Där finns också Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Boris Gelfand och Gata Kamsky. Till den samlingen kvalificerar sig också GP-tvåan (Aronian är redan klar GP-etta). Det är den platsen man nu kämpar om i Astrachan. Kandidatmatcherna kommer att arrangeras nästa år i Baku, Azerbajdzjan. Arrangörerna där har rätt att nominera en spelare och då är det Sjachrijar Mamedjarov eller Tejmur Radjabov som kommer i fråga. De åtta VM-kandidaterna gör upp i matchspel och den slutlige vinnaren utmanar alltså Viswanathan Anand 2012. Magnus?

Avslutningsvis en bortsättning från Astrachan. När en världsstjärna som Peter Svidler sätter bort en bonde så sker det åtminstone med viss finess. Och när bonden var borta så tyckte han inte att det fanns någon anledning att fortsätta.

Peter Svidler – Ruslan Ponomariov


24.Td2? Lxa4! 25.Txd8 Txd8 26.uppg.
Efter slag på a4 dyker tornet upp på d2.

torsdag 13 maj 2010

Nils Grandelius stormästare!

Dagens glädjebud: Nils Grandelius ordnade den tredje och slutgiltiga GM-inteckningen i den pågående turneringen i Sarajevo. De två tidigare tog han i tjeckiska Olomouc 2008 och 2009. Du kan läsa mer om det på SM-hemsidan.

Jag planerade att publicera följande läckra kombination från Sarajevo som Fredagsdrag i Sydsvenskan nästa vecka, men vid det laget har väl alla redan sett grannlåten – så håll till godo:

David G Petrosian – Nils Grandelius
Svart drar


27...Dxh2+!! 28.uppg.
På 28.Kxh2 följer 28...Sf3++ med matt.

onsdag 12 maj 2010

En skönhetsupplevelse

Jonny Hectors nio av nio på förstabordet i danska elitserien den senaste säsongen är enastående. Och några av hans vinstpartier gör prestationen än mer gudomlig. Om det hade funnits ett skönhetspris så hade han haft en given vinnare i sjunde rondens parti. Här kan du klicka fram ett av Jonnys sköna mästerverk:

(show chess board)(hide chess board)


* * * * *

När Vishy Anand spelade upp en vinstställning i tolfte VM-partiet hade jag en gnagande oro att han åter skulle tappa en halva och tvingas in i ett slumpbetonat särspel. Men det ordnade sig alltså och en övervägande majoritet menar säkert att det var en rättvis utgång av VM-matchen. Det blev tolv mycket intressanta partier. Stor underhållning.

tisdag 11 maj 2010

Spärra utgångarna!

GP-turneringen i Astrachan drog i gång i går - se under "Aktuella turneringar" och "Direktsändningar". I första ronden slutade alla partier utom ett remi. Det var Vugar Gasjimov som fick till det riktigt vackert mot Vassilij Ivantjuk, vars dam kom på avvägar på kungsflygeln. Det gällde bara för Gasjimov att spärra damens utgångar till friheten. Klicka och kolla:

(show chess board)(hide chess board)


* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
1.e4 Sf6 2.f3(De2) Sxe4 3.De2(f3) Sg3 4.Dxe7+ Dxe7+ 5.Kf2 Sxh1 matt!

måndag 10 maj 2010

Kajs måndagsklur - 5

Betingelsen: Vit börjar med 1.e4 och det femte draget är 5...SxTh1 matt!

Ett klassiskt klur som som jag såg första gången i mitten på 1980-talet. Jag tror det var i Schacknytt, men vet inte vem som har gjort den - kanske läsekretsen kan hjälpa? Det sägs att Kasparov och Karpov efter VM-matchen 1986 ställdes inför uppgiften och inte kunde lösa den trots lång betänketid.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen kommer i morgon.

Definitioner på olika problembegrepp

Lösningarna till de olika exemplen finns sist i inlägget.

Retrograd analys, eller bara retro: lösaren ska reda ut vad som hände tidigare partiet. En form av retroproblem är bevispartier. Exempel 1:

Juul Mortensen, 1956 (Vet tyvärr inte var det publicerades första gången.)


Vilket var vits senaste drag?

* * * * *

Ett riktigt svårlöst bevisparti, trots en till synes enkel ställning, var med i Springaren (medlemsblad för svenska problemschackklubben) 1999. Är det någon som kan lösa den? Exempel 2:

Gianni Donati (tillägnad Mark Kirtley), Problem Paradise, 1998


Bevisparti i 13½ drag (Alltså vit har gjort fjorton drag, svart tretton drag när ställningen uppkommer.)

* * * * *

Hjälpmatt: Svart börjar (om inte annat anges) och sedan hjälps vit och svart åt tills svart blir matt i det angivna antalet drag. Uppgiften nedan kan nog tjäna som ett lämpligt svårt exempel. Exempel 3:

Milan Vukcevich (from CHM avec 6 pieces Bad Pyrmont, 1996)


Hjälpmatt i två drag. Duplex.

Duplex betyder att det är ett annat problem med samma ställning. I det andra problemet ska vit börja och svart sätter matt.

* * * * *

LÖSNINGAR
Exempel 1: Vits senaste drag var Ka2xSa1. Svarts senaste var förstås Sb3-a1+.
Exempel 2: 1.c4 Sa6 2.Db3 Tb8 3.Db6 cxb6 4.c5 Dc7 5.c6 Dd6 6.c7 Dc6 7.cxb8D Kd8 8.Da8 Kc7 9.Dxc8+ Kd6 10.Df8 Sf6 11.Dg8 h6 12.Dh7 Ta8 13.Dc2 Sb8 14.Dd1
Det ursprungliga Ta8 har alltså slagits och senare ersatts av Th8 - knappast det första man tänker på.
Exempel 3: 1.Sg6 f8D 2.Se5 d8S matt och 1.f8T Sf7 2.d8L Sd6 matt.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

fredag 7 maj 2010

Helgguiden

I dag spelas sista ronden i damernas GP-turnering i Naltjik. Tatiana Kosintseva säkrade förstapriset redan i går genom att besegra Pia Cramling. Följ slutronden i direktsändning – länk i vänsterspalten.

Detta är faktiskt mer än en GP-serie, för den sammanlagda GP-vinnaren blir utmanare i en VM-match mot världsmästarinnan Alexandra Kosteniuk tredje kvartalet nästa år.

GP-serien har gått fram med kryckor. Ursprungligen var det meningen att holländska företaget Global Chess bv skulle ha en stor del av ansvaret för genomförandet, men det blev inte mycket med det. Global Chess bv har upphört att existera, så det är Fide som än en gång får ro båten i hamn. Tanken var att det skulle ha spelats tre turneringar i fjol och lika många i år. Nu blev det två turneringar i fjol. Den i Naltjik är den tredje och sedan väntar de avslutande tre turneringarna i sommar och höst. Följande turneringar ingår i damernas GP-serie:

Istanbul, Turkiet 7 – 19 mars 2009
Nanjing, Kina 28 september – 9 oktober 2009
Naltjik, Ryssland 26 april – 7 maj 2010
Jermuk, Armenien 23 juni – 6 juli 2010
Ulan Bator, Mongoliet 29 juli – 12 augusti 2010
Santiago, Chile 27 oktober – 9 november 2010

Det är tolv spelare i varje turnering. Arton spelare finns med i GP-serien och var och en av dem deltar i fyra turneringar. Pia kom sjua i Istanbul och var inte med i Nanjing. Jag vet inte om det är klart i vilka av de två återstående turneringarna hon ska vara med. Det får jag säkert veta när Pia kommer till Sigemanturneringen i Malmö om inte förr.

Fides GP-turneringar avlöser varandra. Den sista turneringen i herrarnas GP-serie startar i helgen i Astrachan, Ryssland. Det är invigning på söndag och första ronden på måndag. Här ska två av de åtta VM-kandidaterna i nästa VM-cykel vaskas fram. Levon Aronian är redan klar och väljer att inte ställa upp i Astrachan. Följande fjorton spelare ställer upp: Vladimir Akopian, Jevgenij Aleksejev, Pavel Eljanov, Vugar Gasjimov, Boris Gelfand, Ernesto Inarkiev, Vassilij Ivantjuk, Dmitri Jakovenko, Peter Leko, Sjachrijar Mamedjarov, Ruslan Ponomariov, Tejmur Radjabov, Peter Svidler och Wang Yue.

Just det, och så pågår det en VM-match i Sofia. De bästa länkarna finns överst i vänsterspalten. Jag hade manusstopp för min fredagsspalt till Sydsvenskan redan innan gårdagens VM-parti var spelat och kände att jag levde lite farligt med rubriken ”Anands missar kan kosta titeln”. Om Anand vunnit i går så hade den rubriken inte känts särskilt bra. Men med tanke på att världsmästaren missade förmodligen mer än en vinstväg, så finns det fortfarande bra täckning för rubriken. Det står 4,5-4,5 och i dag spelas tionde VM-partiet. Om ställningen är fortsatt oavgjord efter tolv partier så blir det särspel med snabbschack och eventuellt blixt.

I tisdags inleddes en öppen turnering i spanska Salou. Lars Karlsson har 2,5 poäng efter tre ronder, medan Arina Mossiaguine har förlorat sina tre partier.

Svenskarnas poängskörd i Sarajevo efter två ronder: Emanuel Berg, Nils Grandelius och Michael de Verdier 1,5; Samir Lejlic 1; Anders Johansson 0 poäng.

torsdag 6 maj 2010

Pia à la Ulf

I skrivande stund pågår näst sista ronden i damernas GP-turnering i Naltjik, Ryssland - det finns en direktsändningslänk i vänsterspalten. Tatiana Kosintseva leder en poäng före Pia Cramling och Hou Yifan. På dagens program står bland annant mötet Kosintseva-Cramling.

I går spelade Pia ett parti à la Ulf. Hon eftersträvade dambyte i mittspelet och pressade stackars Betul Cemre Yildiz i ett till synes jämnt slutspel. Yildiz dukade så småningom under liksom Ulfs motståndare brukade göra. Nedan partiet uppspelningsbart. Det är första gången jag använder Chessflash. Tack Robert för instruktion, förhoppningsvis fungerar det. Du kan klicka fram partiet:

(show chess board)(hide chess board)


Helst vill jag förstås publicera kommenterade partier. Det får bli nästa steg.

Champagneschack

Det ska bli intressant att följa nya stjärnskottet Anish Giri i Sigemanturneringen om några veckor. I helgen som gick var han i Mulhouse och spelade i franska lagmästerskapet. Ett av hans löpardrag därifrån smakar champagne.

Anish Giri, Chalons en Champagne – Viktor Laznicka, Mulhouse Philidor
Antagen Damgambit (D 27)
TOP 16, Mulhouse den 2 maj 2010
1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.c4 dxc4 4.e3 e6 5.Lxc4 c5 6.0-0 a6 7.Ld3 Sc6 8.Sc3 cxd4 9.exd4 Le7 10.Lg5 0-0 11.Tc1 Sb4 12.Lb1 b5 13.a3 Sbd5 14.Sxd5 Sxd5 15.Dd3 g6 16.Lh6 Te8 17.Se5 Lb7 18.Df3 Lf6 19.Le4 De7 20.Lxd5 Lxd5 21.Df4 Lh8 22.Sg4 f6 23.Tc7 e5 24.Dc1 De6 25.h3 exd4?
Efter 25...Tac8 är det inga kor på isen.


26.Lf8!!
Det hotar Dc5 följt av Sh6 matt och det går inte att slå löparen: 26...Kxf8 27.Dh6+ med matt eller 26...Txf8 27.Sh6 matt.
26...Tec8
Segast är 26...Db6 men efter 27.Td7 Le6 28.Lc5 som hotar matt (Sh6) eller damvinst har svart otillräcklig kompensation för damen efter exempelvis 28...Lxg4 29.Lxb6 Lxd7 30.Lxd4.
27.Dc5 uppg.

De fyra främsta lagen i grupp A respektive grupp B är kvalificerade till finalspelet i Bretagne den 3-6 juni. Dit går bland andra Giris Champagnelag. Men innan dess ska han alltså till Malmö och visa sina konster.

* * * * *

Garri Kasparov besökte Oslo förra helgen och här finns ett videoinslag om det från NRK. Det handlar också om Magnus Carlsen.

onsdag 5 maj 2010

Världsmästaren till Kristiansund?

Viswanathan Anand ska spela med i en snabbschackturnering i norska Kristiansund den 28-30 augusti. Om han är världsmästare vid den tidpunkten återstår att se. Svaret på den frågan håller ju på att formuleras i Sofia. Även (nuvarande) världsettan Magnus Carlsen är klar för spel. Det blir en dubbelrondig fyramannaturnering och det återstår att tillsätta de övriga två platserna.

Parallellt med detta evenemang arrangeras Kristiansund Grand Prix den 26-29 augusti. Det finns redan en hel del namn på deltagarlistan, däribland Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson, Nils Grandelius och Lars-Erik Pettersson.

Det finns mer information om schackfesten på Kristiansund Sjakklubbs hemsida.

* * * * *

Förbundskapten Johan Sigeman har presenterat de svenska lagen som ska till OS i Chantien-Mansien i höst (20 september - 4 oktober).

Öppen klass: Emanuel Berg, Evgenij Agrest, Slavko Cicak, Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius. Coach: Stellan Brynell.

Damklassen: Inna Agrest, Evgenia Pavlovskaia, Christin Andersson, Ellinor Frisk och Emilia Horn. Coach: Erik Hedman.

* * * * *

Kontorsrummet sidan om har stått tomt ett tag. Fredrik Ekelund har varit i Tyskland med författarlandslaget i fotboll. Det har varit Europamästerskap eller möjligen Världsmästerskap. Sverige slutade på fjärde plats vilket på sportspråk får beskrivas som ett fiasko. Tydligen var halva laget invalidiserat. Det kan man läsa mer om här och här. Och när Fredrik återvänder kommer han förmodligen att vilja rehabilitera sig i en blixtmatch – schackspelet är alltid framdukat – med risk för fördjupade sår.

tisdag 4 maj 2010

Berg och Grandelius till Sarajevo

När Nils Grandelius spelade i Wijk aan Zee i januari fick han en inbjudan till en öppen turnering i Sarajevo. Det var den nye turneringschefen Ivan Sokolov, boende i Holland men med hjärtat kvar i Sarajevo, som framförde inbjudan. Och nu finns Nils med i deltagarförteckningen liksom bland andra Emanuel Berg, Michael de Verdier och Anders Johansson. Det finns ett utsökt lockbete: en prispott på drygt 100 000 euro. Det hela drar i gång i morgon.

* * * * *

Jag har tidigare talat mig varm för Ian Rogers rapporter från VM-matchen. Nu har jag på omvägar funnit ännu en av hans artiklar. Det började med att jag tittade in på David Smerdons välskrivna blogg, och där fann jag länken till Crikey. Så kan det gå när man gör en liten upptäcktsfärd i vänsterspalten. Pröva själv. Vad gäller Smerdon så kommer han att sitta på förstabordet i Australiens OS-lag i Chantien-Mansien till hösten. Vad gäller vänsterspalten så har jag uppdaterat en del länkar, en del inaktiva har tagits bort och andra har lagts till.

* * * * *

Om att åldras i förtid: ”Hon kan inte vara mer än tjugofem-tjugosju år. Fast det kommer hon inte att upptäcka förrän hon är trettifem. Och då är hon säkert redan femti.” Citat ur Göran Tunströms roman ”Tjuven”.

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
A) 1.d3 e5 2.Dd2 La3 3.Db4 f6 4.Df8+ Lxf8
B) 1.d3 e5 2.Lh6 Dg5 3.Dc1 Dxc1+ 4.Lxc1 f6

måndag 3 maj 2010

Kajs måndagsklur - 4


Mysteriet med den försvunna damen


A) Bevisparti i 4 drag.
B) Tag bort svart dam d8, samma betingelse.

Martin Wolfgang Hoffman, Schweizerische Schachzeitung, 1989


Ett lagomt svårt bevisparti tycker jag. De bägge lösningarna är olika men ändå en smula lika om ni förstår vad jag menar. Och entydiga, allt stämmer så bra.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

Lösningen kommer i morgon.