lördag 26 september 2009

När kan Magnus ta över?

I gårdagens spalt i Sydsvenskan skrev jag om VM-cykeln. Någon där ute som vet hur den är uppbyggd? Själv var jag tvungen att bedriva viss forskning för att reda ut vad som gäller. Så komplicerat har det dessvärre blivit.

Förr i tiden var systemet lättöverskådligt. Den som ville bli VM-utmanare skulle slå sig fram genom en zonturnering, interzonturnering och tre kandidatmatcher. Sedan väntade världsmästaren i en match som garanterat skapade gigantiskt intresse i schackvärlden och ofta utanför. Det var en VM-match vart tredje år och den satte spår i schackhistorien.

Varför raserades det systemet? Garri Kasparov ångrar i dag att han och Nigel Short bröt sig ur Fide 1993 och arrangerade sin VM-match på egen hand. I efterhand kan det betraktas som ett dråpslag mot det tidigare VM-systemet. Sedan kom Kirsan Iljumsjinov med en sorts moderniseringsiver. VM-matcherna skulle vara kortare, snabbare och komma tätare. Många stormästare strax utanför världseliten såg en chans att komma till vid köttgrytorna och drev på förändringen. Med det tidigare systemet var dessa spelare inte tillräckligt bra för att slå sig fram till en VM-match. Nu öppnades den gyllene porten även för dem.

Iljumsjinov introducerade en VM-turnering där hundra eller fler spelare fick vara med i kortmatcher. Medieintresset för dessa VM-evenemang rörde sig ner mot nollpunkten. Vem har i dag oförglömliga minnen av ”VM-matchen” mellan Alexander Chalifman och Vladimir Akopian i Las Vegas för bara tio år sedan. Vem minns i dag vem Ruslan Ponomariov och Rustam Kasimdzjanov besegrade för att erövra Fides VM-titel?

Dessa VM-spektakel upphörde och i deras ställe kom ett plottrigt lappverk. Det är en röra där fattade beslut har rivits upp gång på gång. Spelarnas förpliktelser är inskrivna i kontrakt, medan Fide (Iljumsjinov) kan riva upp beslut och agera efter behag.

Så vad är det egentligen som gäller för tillfället? Jag citerar från min senaste spalt i Sydsvenskan:
”I april nästa år sätter Viswanathan Anand sin VM-titel på spel mot utmanaren Veselin Topalov. Anbudstiden för VM-matchen går ut på onsdag och än så länge finns det bara ett bud. Det är från utmanarens hemland Bulgarien. Helst hade Fide sett att det varit ett med tanke på de båda kombattanterna neutralt land som tagit hand om evenemanget, men här kan man inte vara knusslig.

Det är Bulgariens statsminister Boiko Borisov som förklarat att han tänker skaka fram de tre miljoner euro som krävs. Om det inte finns tillräckligt med sponsorer i näringslivet så tas pengarna från statskassan. Förutom att vara statsminister är Borisov borgmästare i Sofia, där matchen skulle arrangeras, och där har hans aktioner mot den organiserade brottsligheten gett honom smeknamnet Batman.

Det var i somras som Borisovs nybildade parti Gerb vann parlamentsvalet och bildade en minoritetsregering. Ett av vallöftena var att rensa upp i korruptionsträsket, att få bort stämpeln som EU:s svarta får. Säkert finns förhoppningen att en VM-match i schack ska ge landet bättre renommé.”
När kan då Magnus Carlsen teoretiskt sett tänkas spela sin första VM-match? Till att börja med måste han kvalificera sig till de kandidatmatcher som ska genomföras fjärde kvartalet nästa år, förmodligen i Baku, Azerbajdzjan. Dit kvalificerar sig åtta spelare enligt följande:

1) Förloraren i VM-matchen mellan Viswanathan Anand och Veselin Topalov.
2) Ettan och tvåan i den GP-serie som har haltat fram och förväntas avslutas med en turnering i början av nästa år. Om jag har förstått det hela rätt så står det redan klart att Levon Aronian är en av de två oberoende av hur den sista GP-turneringen slutar.
3) Vinnaren av världscupturneringen i Chantien-Mansien som inleds om knappt två månader med 128 spelare.
4) Förloraren av föregående kandidatfinalen, det vill säga Gata Kamsky (som förlorade mot Topalov).
5) De två högst rankade av inte redan kvalificerade med utgångspunkt från rankinglistorna 1 juli 2009 och 1 januari 2009. Där ligger för närvarande Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik bäst till.
6) En seedad spelare vald av organisatörerna. Om spelplatsen blir Baku så ligger Tejmur Radjabov mycket bra till, om han inte kvalificerar sig på annat sätt.

I kandidatmatcherna gäller kvartsfinaler om fyra partier, semifinaler om fyra partier och final om sex partier. I eventuella särspel handlar det om snabbschack och blixt. Om Magnus Carlsen kvalificerar sig till kandidatmatcherna med hjälp av sitt ratingtal och drar sig segrande ur dem så blir den en VM-match för honom 2011. Det är svaret på frågan i rubriken. Och här måste jag reservera mig för att det kan bli systemändringar från Fides sida under pågående VM-cykel. Sådant har hänt förut.

Självfallet är det svårt att locka sponsorer till en så komplex VM-cykel. Jag vill gärna tro att när jag förordar en återgång till det system som gällde pre-Kirsan, så är det inte av nostalgi utan på grund av sunt förnuft.