måndag 31 mars 2008

Påhittad släktmiddag

Man kan tänka sig en släktmiddag med Bobby Fischer kring 1972 medan han ännu var medlem i den religiösa sekten Worldwide Church of God, som hade ordnat en bostad åt honom i Pasadena. Vid middagsbordet sitter en av sektledarna, Garner Ted Armstrong. Bobby skänkte 61 200 dollar till sekten av sina prispengar från Reykjavik, men kände sig senare svindlad och stämde Armstrong, som i den vevan också ställdes till svars för en sexskandal. Vid ena bordsändan sitter Bobbys mor Regina, som på grund av sitt politiska engagemang var under uppsikt av FBI. Föreställ dig en FBI-agent som står och smygtittar genom fönstret. Bobbys svåger Russell Targ försöker muntra upp stämningen med lite hokuspokus. Han har gjort sig vida känd genom sin forskning inom parapsykologin. Targ övertygade CIA om att han kunde avslöja USA:s fiender med hjälp av fjärrseende. CIA lät sig övertygas och Targ fick därigenom generöst ekonomiskt stöd av den amerikanska staten för sin forskning. Om du har en liten känsla av att någon håller på att tjuvtitta på dina spelöppningsteoretiska hemligheter, så kan det mycket väl vara Russell Targ som håller på med sitt fjärrseende.

Targ fick tre barn med Bobbys syster Joan. Ett av dem, Elisabeth Targ, hade miljonanslag för sin forskning kring avståndshealing. Ett projekt som hon ledde gick ut på att fjärrbota hiv-smittade med hjälp av bön.

Man kan tänka sig att det skär sig redan vid soppan. Det var Russell Targ som introducerade skedböjaren Uri Geller på 1970-talet, och nu har Uri gett sig på besticket. Trots att han är miltals därifrån. Det finns inte en enda brukbar sked kvar.

Lars Noréns pjäs ”Bobby Fischer bor i Pasadena” (1988) handlar egentligen inte alls om Bobby Fischer, men om Norén kunde fantisera fram en möjlig släktmiddag med Bobby och hans närmaste, så kunde det säkert bli något sevärt.

Apropå Russell Targ så finns det några videofilmer med honom på Youtube. Nedan en där en imponerad intervjuare ska försöka beskriva vad Targ har i fickan. Han ritar en blomkrona varpå Targ plockar fram ett runt metallföremål. Cirkelformen är väl det enda som överensstämmer. Intervjuaren är djupt imponerad och talar om Targs kraftfält. Man kan tänka sig att det gjordes andra experiment som var ännu mindre övertygande, och att detta, eftersom det visas offentligt, ska framstå som något slags bevismaterial för att övernaturliga krafter var i rörelse. Det hade väl inte gått hem ens på Kiviks marknad.



Här återfinns Russell Targs artikel ”How I was a psychic spy for CIA and found God”, och som motvikt två artiklar av Per Snaprud publicerade på DN.se den 26 juli 2003: ”Sökes: Professor i mystiska fenomen” och ”Slumpen lika bra som telepati”.

fredag 28 mars 2008

Schackåskådarens helgguide

Vårsäsongen är slut, åtminstone i allsvenskan. Men rent meteorologiskt – och då är hela kroppen inblandad – tycks den riktiga våren köra i gång på allvar den här helgen. Och då talar vi Malmö. Jag ser fram emot utesäsongen för kaféschack med blixthajarna. Snart är det dags. Och jag har så smått börjat fundera på en ny vårrepertoar med våghalsiga gambitar. Repertoartankarna dyker upp då och då, och det brukar sluta med att jag sätter bort bönder i stället för offrar dem med mening. Och när vi ändå är inne på detta tema: prenumerera på Tidskrift för Schackhär finns betalningsinstruktioner - och läs Fredrik Ekelunds novell ”Gambit” i nummer 1/2008! Vi är säkert många som känner igen oss i den texten.

Skakklubben K41 arrangerar Scandinavian Open den 29 mars-6 april i klubblokalen på Mellemtoftevej 11 i Valby, en förort till Köpenhamn. Topprankade är GM Lars Schandorff 2526, GM Henrik Danielsen 2506, GM Stellan Brynell 2463, Axel Smith 2458 och IM Bragi Thorfinnsson 2406. Bland de fjorton deltagarna finns ytterligare två spelare från Lunds ASK: Jasmin Bejtovic och Daniel Semcesen. Samtliga sju partier i varje rond kommer att direktsändas här.
Lördag klockan 11, rond 1
Söndag klockan 11, rond 2
Söndag klockan 18, rond 3

Islänningen Björn Thorfinnsson beräknas anlända lite sent första dagen. Hans förstarondsparti mot Stellan Brynell startar först lördag klockan 13.

I Norge är det dags för de tre sista ronderna i Ishavsserien, det vill säga högsta divisionen i norska lagmästerskapet. Laguppställningarna är fortfarande hemliga, men det finns en svensk trio som kan tänkas dyka upp: Hans Tikkanen, SK 1911 samt Emil Hermansson och Nils Grandelius, båda Tromsö. Kanske får vi se dem i direktsändningen på hemsidan.
Fredag klockan 18, rond 7
Lördag klockan 12, rond 8
Söndag klockan 10, rond 9

Inför helgens ronder leder Oslo SS tre matchpoäng före SK 1911. Dessa båda lag drabbar samman i sista ronden.

Ola Winfridsson, som bor i Cambridge sedan många år tillbaka, har tagit semester i Budapest, där han spelar med i en öppen turnering. Den ingår i en större vårfestival som toppas av en dubbelrondig GM-grupp med sex deltagare. Här kan du följa Olas framfart och här kan du följa direktsändningen från GM-gruppen enligt följande program:
Fredag klockan 14.30, rond 9
Lördag klockan 11, rond 10

Det är slutdagar (rond 8 och 9) även för den öppna turneringen fredag och lördag.

torsdag 27 mars 2008

Stormästaren på fallrepet

Jag håller inte för otroligt att veteranen Ralph Halleröd har besegrat en och annan stormästare i sina dar. Jag tror mig veta att han hade en med den titeln på fallrepet i San Sebastian i lördags. Som vi berättade i förra helgöversikten spelade Halleröd med i en öppen turnering borta i Baskien. Det var i näst sista ronden som han fick upp följande ställning och var vid draget. (Jag har på förhoppningsvis goda grunder utgått ifrån att ett i partifilen angett 36.bxa4 i själva verket ska vara 36.b4. Om partifilen mot all förmodan stämmer hänger en springare på b3 utan mål och mening. Jag skulle uppskatta om någon kan bekräfta eller dementera min dragversion.)

GM Salvador Del Rio de Angelis – Ralph Halleröd
San Sebastian den 22 mars, rond 8


Efter 41…fxg4 42.hxg4 Txg4 43.Txe4 är 43…h3! ett vinstdrag. En viktig poäng är att 44.Lxh3? faller på 44…Dxh3+!. Det finns mycket att räkna på så om man ger sig in i den varianten så får man lita på intuitionen. Fritz visar hur det kunde ha utvecklat sig: 44.Tf3 Tg2+!! 45.Lxg2 (45.Kh1 Tg1+ 46.Kh2 T8g2+ 47.Lxg2 hxg2+ 48.Kxg1 Dh1+ 49.Kf2 Lh4+ och svart vinner.) 45…hxg2+ 46.Th3 Lh4! (Det hotar 47...Lg3+ 48.Kxg2 Lxf4+ med mattangrepp.) 47.Kg1 Lf2+! 48.Kxf2 Dxh3 49.Dg1 Dh4+ 50.Ke2 Dh1 51.Kf2 Sc1! (Det hotar både 52…Sd3+ och 52…Dh4+.) 52.Te3 Dh4+ 53.Kf3 Tg3+ 54.Ke4 Dh7+ 55.Kd4 Se2+ 56.Txe2 Dd3 matt.
41...Le5!?
Det är naturligtvis oerhört frestande för vit kan ju inte rädda bonden på f4. Eller?
42.Txe4!
Stormästaren tar chansen att komplicera spelet.
42…fxe4 43.fxe5 De3 44.Tf5 Dg3+?
Det visar sig att damen hade gjort mycket mer nytta på e3, och då handlar det om att aktivera springaren via d4. Direkt 44…dxe5 är draget. Då kan vits försök att aktivera sin springare med 45.d6 besvaras med 45…c6, t.ex. 46.Sc7 Sd4 och svart får ett avgörande angrepp.
45.Kh1 dxe5 46.d6! Td7
Efter 46...c6 47.d7 Sd4 48.Sxd4 Txd7 49.Th5+ Th7 50.Txh7+ Kxh7 51.Sxc6 har vit slingrat sig ur greppet, och efter 46...c5 47.Dd5 Sd4 48.Sxd4 exd4 49.De6 har vit ett avgörande angrepp.
47.Dd5!
Vits dam tar sig in via e6 medan svarts dam inte kan uträtta något på egen hand. Svart är förlorad.
47...cxd6 48.De6 Th7 49.Df6+ Tgg7 50.Sxd6
Så är den springaren i gång. Det hotar 51.Sf7+ Kg8 52.Dd8 matt och det finns inte något hållbart försvar.
50...Df3+ 51.Txf3 exf3 52.Ld3 uppg.

Halleröd slutade på 21:a plats bland 125 deltagare. De Angelis kom femma.

onsdag 26 mars 2008

Ulf Andersson i Alingsås SS


Sveriges bäste schackspelare genom tiderna, Ulf Andersson, har lämnat elitserien och spelar numera för Alingsås Schacksällskap. Han debuterade för sin nya klubb i sista ronden i division 2, grupp 4. Det var bortamatch mot Skara SS II söndagen den 16 mars och på förstabordet vann Ulf med de vita pjäserna mot Niclas Cederqvist – se bilden ovan (foto: Jonas Dahlgren). Alingsås vann den matchen liksom lagets övriga fem matcher i serien. Komplett resultatredovisning från allsvenskan finner du på Sveriges Schackförbunds hemsida.

Jonas Dahlgren skriver i Alingsås Schacksällskaps elektroniska nyhetsbrev:

”Efter mitt parti fick jag en längre pratstund med Ulf och man slås av hur sympatisk och ödmjuk han är. Ulf bor i Tyskland och i Arboga, så det blir mycket pendlande för honom. Ulf var nyss hemkommen från Brasilien där han bland annat hade träffat Mecking. Mecking, som var en mycket lovande och stark schackspelare på 70-talet, drog sig tillbaka från schacket på grund av sjukdom. Men nu har han gjort comeback och är enligt Ulf fortfarande en väldigt stark schackspelare.”
På bilden nedan (foto: Niklas Kjellqvist) ser vi Alingsås lag från slutronden. Överst från vänster: Anders Hallgren, Martin Rödholm, Ulf Andersson, Jonas Dahlgren, Eva Johanson och Anders Wengholm. Sittande: Bertil Westin och Joakim Wallenås.

måndag 24 mars 2008

Det stora prestigemötet

Fjolårets händelser kring toaletterna i Elista kastade sin skugga över ett av mötena på franska rivieran i veckan som gick. Jag tänker förstås på uppgörelsen mellan fjolårets båda VM-kombattanter Vladimir Kramnik och Veselin Topalov i den pågående Amberturneringen. Ingen handskakning före partierna, inga ord eller blickar utväxlades. Sedan gick de lös på varandra. Blindpartiet slutade remi, medan det vanliga snabbpartiet blev en magnifik uppvisning från Kramniks sida. (Bilden till vänster på Kramnik togs vid Corusturneringen i Wijk aan Zee tidigare i år. Foto: Johan Sigeman.)

Jag håller inte för otroligt att Topalovs famöse manager Silvio Danailov håller på att riva ner tak och väggar på Hotel Palais de la Mediterranées toaletter i jakt på Kramniks inspirationskälla. Om du tycker dig kunna uppfatta ett misstänkt ljud av en tryckluftsborr söderifrån så vet du vad det handlar om.

Vladimir Kramnik – Veselin Topalov
Kungsindiskt (E 94)
Amberberturneriungen, rond 5, Nizza den 20 mars
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Sf3 0-0 6.Le2 e5 7.0-0 Sa6 8.Le3 Sg4 9.Lg5 De8 10.Te1 exd4 11.Sd5 d3!?
En intressant nyhet. I partiet Lalic-Bates, Hastings 2007 följde i stället 11…f6 12.Lf4 c6 13.Lxd6! cxd5 14.exd5 Dd8 15.c5 f5 16.Lxa6 bxa6 17.Lxf8 Lxf8 18.d6 med nära nog avgörande fördel för vit.
12.Lxd3 c6 13.Se7+ Kh8 14.Sxc8 Txc8 15.Lf1 Sc5
Bonderovet på b2 skänker bara kortvarig glädje, t.ex. 15…Lxb2 16.Tb1 Lc3 17.Ld2 Lxd2 18.Dxd2 De7 19.Db2+ Kg8 20.Dxb7 och vit har återställt den materiella jämvikten med klar fördel.
16.Dxd6 Sxe4 17.Da3! f5
Efter 17...Sgxf2 18.h3 har springaren inget reträttfält och vit kan hösta in material med Le3.
18.h3 Se5 19.Lf4 Sd7
Svart kan avskriva 19…Sxf3+? 20.gxf3, och efter 19…a6 20.Tad1 har vit ett klart initiativ. Topalov är beredd att offra en bonde för motspel.
20.Dxa7 Lxb2 21.Tab1 Lg7 22.Dxb7 Sdc5 23.Db6 Tf7 24.Sg5 Tb7


25.Dxb7!! Sxb7 26.Txb7 Kg8?
Det förlorar utan prut. Enda chansen var 26…c5, t.ex. 27.f3 Dc6 28.Txg7 Kxg7 29.fxe4 h6 30.Le5+ Kg8 31.Sf3 fxe4 32.Sd2 Te8 33.Txe4 och vit har tre lätta och bonde för damen. Det måste vara bra för vit.
27.c5!
Nu får Kramnik sin vitfältare aktiverad på c4. Det är helt avgörande.
27…h6 28.Lc4+ Kh8 29.Le5! hxg5
Alternativen är matt eller damförlust; 29…Lxe5 30.Th7 matt och 29…Dxe5 30.Sf7+.
30.Lxg7+ Kh7 31.Lf8+ Kh8 32.Le7 Tb8


33.Txe4! uppg.
Jodå, matten på f6.

fredag 21 mars 2008

Schackåskådarens helgguide

De stora schackfesterna på hemmaplan är Påskturneringen i Norrköping och Ladies Open på Täby Park Hotel, evenemang som kan följas på Sveriges Schackförbunds hemsida.

På internationellt plan rullar det på i Amberturneringen i Nizza. Världsstjärnorna visar sina konster vid följande tidpunkter:
Fredag klockan 14.30, rond 6
Lördag klockan 14.30, rond 7
Söndag klockan 14.30, rond 8


De tre avslutande ronderna i San Sebastian, med Ralph Halleröd, bland deltagarna spelas:
Fredag klockan 17, rond 7
Lördag klockan 17, rond 8
Söndag klockan 9.30, rond 9


För dem som har intresse av vad som händer på andra sidan Sundet kan vi berätta att Danmarksmästerskapet i Silkeborg pågår för fullt och att det även här är dags för de tre sista ronderna fredag-söndag enligt följande program:
Fredag klockan 13-19, rond 7
Lördag klockan 13-19, rond 8
Söndag klockan 12-18, rond 9

Det är direktsändning från samtliga tio bord i Landsholdsklassen. Peter Heine Nielsen är topprankad och på väg att vinna mästerskapet för femte gången.

torsdag 20 mars 2008

Design GRANKULL


Yngsta dottern Moa studerar Produktdesign på Malmö högskola. Där får hon utlopp för sin konstnärliga ådra. Tillsammans med en kompis, Niklas Kull, har hon börjat med designverksamhet på fritiden. Det är än så länge i liten skala. Kolla här – och beställ gärna nåt. Det är inte dyrt och det skulle ge den här bloggen ett sken av att vara betydelsefull även bland de modemedvetna. Själv har jag beställt en malmöitisk ljusblå T-shirt med de förstorade stiliserade solglasögonen.

Nånting om Moas stavning av sitt/vårt efternamn: Min farfar, byskräddare i Grönby, fick knektnamnet Gran men la till ett ”h” så att det blev Grahn. Det är stavningen på hans gravsten. Men han brydde sig inte om att föra in det i kyrkboken, eller om det möjligen var så att församlingsprästen inte tyckte att det var så viktigt att föra in den önskade stavningen. Min far skrev också Grahn även om myndigheterna envisades med att utelämna h:et. Det har alltid varit naturligt för mig att använda min fars och farfars stavning, men i passet och i andra officiella sammanhang heter jag Lars Gran. Vi kan väl säga att Lars Grahn är mitt artistnamn.

En gång i tiden undersökte jag vad det skulle kosta att få detta ”h” mera officiellt. Då var det tal om 800 kronor, om jag minns rätt. Numera kostar ett ”h” förmodligen det dubbla. Det är möjligt att Patent- och registreringsverket är beredd att slumpa bort ”q” och ”z”, men jag tror inte att det ges några rabatter för ”h”. Och det är säkert inte lönt att vänta på sommarrean. Numera känns det nästan som en principsak; jag är inte beredd att acceptera ett efternamn som redan min farfar ratade. Men min kära dotter har alltså inte nånting emot att heta Moa Gran. Och rent estetiskt ser väl GRANKULL snyggare ut än GRAHNKULL.

onsdag 19 mars 2008

Vändning på vändning



I dag är det vilodag i Istanbul och i morgon är det dags för sista ronden i den internationella damturneringen. Slutronden börjar redan klockan 9.30 och här kan du följa direktsändningen. Pia Cramling har vit mot Anna Usjenina. Pia var obesegrad fram till näst sista ronden, då det blev en nolla mot Lela Javachisjvili. Inför sista ronden ligger Pia tvåa en poäng efter Hou Yifan.

Det kändes lite oroligt i sjätte rondens parti mot amerikanskan Irina Krush. I första diagramställningen var jag beredd att kasta yxan i sjön, men Pia försvarade sig kallt och kontrade sedan järnhårt. Vi ser kombattanterna på bilden ovan (Foto: Frederic Friedel, www.chessbase.com).

Irina Krush – Pia Cramling
Slaviskt (D 15)
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 a6 5.h3 h6 6.c5 Lf5 7.Lf4 Sbd7 8.e3 e6 9.Le2 Le7 10.b4 Se4 11.Sxe4 Lxe4 12.a4 0-0 13.0-0 Lxf3 14.Lxf3 Te8 15.Lh2 Lf6 16.e4 g6 17.e5 Le7 18.Le2 b6 19.Lf4 a5 20.b5 bxc5 21.bxc6 Sb8 22.Lb5 Dc7 23.dxc5 Sxc6 24.Lxh6 Tec8 25.Lf4 Lxc5 26.Tc1 Db6 27.h4 Lf8 28.h5 Se7 29.Dg4 Lg7


Det finns olika lovande idéer för vit, t.ex. 30.Le3 för att kunna skjuta fram f-bonden, eller 30.h6 följt av Dh4. Krush valde ett tredje alternativ:
30.Lg5 gxh5
Till all lycka har Pia det här mellanslaget som evakuerar fältet g6 för springaren.
31.Dxh5 Sg6 32.Tcd1
Efter 32.Ld3 Sxe5 33.Dh7+ Kf8 tycks svart kunna hålla ihop ställningen. Krush försöker i stället få med tornet i angreppet via tredje raden.
32…Sxe5 33.Lh6 Lxh6 34.Dxh6 Sg6 35.Td3
På 35.Ld3 följer 35…e5 och svart har g6 under uppsikt.
35…Dd6 36.Tg3 e5 37.f4?!
Krush håller på att förlora initiativet, och det finns ett stänk av desperation i bondeframstöten. Pia var i tidsnöd men håller huvudet kallt.
37…exf4 38.Txf4 Tc1+
Pia får raskt till ett starkt motangrepp.
39.Kh2 Tc3
Svart kan balansera hoten på g-linjen med mothot på diagonalen b8-h2.
40.Tfg4 Tac8!
Ett perfekt slut på dragserien. Vits spel mot g6 har kommit av sig. Svart har tagit över initiativet.
41.Kh3 Txg3+ 42.Txg3 Tc3 43.Txc3
I ett besvärligt läge sätter Krush sitt sista hopp till ett damoffer.
43…Sf4+ 44.Dxf4 Dxf4 45.Td3
Det ser i förstone ut som om tornet kan hålla stånd på tredje raden. Problemet är att när svarts kung blandar sig i leken förvandlas d-bonden till ett segervapen.
45…De4 46.Kg3 Kf8 47.Kf2 Df5+ 48.Ke2 De4+ 49.Kf2 d4 50.Kf1 Ke7 51.Kf2 Kd6 52.Kf1 Kd5 53.Kf2 Df4+ 54.Ke2 Dc1 55.Td1 Dg5 56.Kf2 Df5+ 57.Ke1 Dc2 58.Td2 Dc1+ 59.Td1 Dc3+ 60.Kf1 Ke4 61.Te1+ Kf4 62.Td1 Ke3 63.Te1+ Kd2 64.Te7


På direkt 64…d3 finns 65.Td7. Det är bättre att vänta med d4-d3 till svarts kung står på d1, för då kan ju bonden glida vidare till d2 om den blir hotad.
64…Dg3
Bonden på f7 är indirekt garderad genom matthot på e1. Det är möjligt att Pia i det följande, spelat i den eviga tidsnöden med trettio sekunders tillägg för varje drag, har vinstmöjligheter vid flera tillfällen. Här fanns i varje fall vinsten som i en liten ask med 64…Kd1!, t.ex:
a) 65.Te4 f5! (65…d3 66.Te3) 66.Te8 Dg3 67.Le2+ Kd2 68.Lf3 d3 69.Lc6 Kc3 och det är fritt fram för d-bonden.
b) 65.Kf2 d3 66.Te4 f5 67.Te3 Dd4 med lätt vinst.
c) 65.Le2+ Kc1 66.Txf7 d3 67.Lf3 d2 68.Td7 De3 69.Le2 Dg3 med en avgörande schack på e1.
d) 65.Txf7 De1 matt.
65.Kg1 Dh4 66.Txf7 De1+ 67.Tf1 De3+ 68.Kh2 De5+ 69.Kg1 Dc5 70.Tf3 De5 71.Kh1 De1+ 72.Kh2 Dh4+ 73.Kg1 De1+ 74.Kh2 remi

måndag 17 mars 2008

Kockexamen

I fredags var det examensdags i Köpenhamn. Det var fyra år sedan dottern Lisa började på kockskolan och nu fick hon sitt ”Skolebevis for Gastronom”. Bildbevis till höger, och det är den stolte fadern som hanterade kameran. Det blev en eftermiddag med danskt hygge. Det bjöds på snittar, ost och vin. Lite orutinerat valde jag en dålig strategi. Jag tog bara två snittar i första omgången och planerade att återvända till faten. På vägen tillbaka till mitt bord såg jag festglada människor runt omkring som högg in i sina mastiga snittberg med god aptit. När jag återvände till faten efter min misslyckade måttlighetsdemonstration var de naturligtvis tomma. Så när som på en ostbit. Jag iakttog den i några sekunder och utgick från att det gällde samma regler i Danmark som på andra sidan Sundet, denna besynnerliga idé om att det är ett tecken på dålig uppfostran att ta den sista biten oberoende av hur sugen och hungrig man är. Jag stod och reflekterade över eventuella kulturella skillnader, när en förnuftsstyrd person utan någon som helst tvekan högg den ensamma ostbit som jag hade börjat sikta in mig på. Och alla dessertbitar var slut. Men vem är jag att klaga, det var en mycket trevlig tillställning.

När det gäller Lisas matlagningskonst så önskar jag att jag kunde säga att det ligger i generna, men så är knappast fallet. Min repertoar är ganska begränsad. Som amatörkock ligger mitt ratingtal förmodligen kring 1900 och det är möjligen en överskattning. Här skulle jag gärna se att det genetiskt fungerade i motsatt riktning, det vill säga att man kunde få anlag av sina barn. Det får väl bli något med genmanipulation. I väntan på ett vetenskapligt genombrott i denna fråga får jag dras med mina fantasifattiga rätter. När Lisa hälsar på och ställer sig vid spisen får jag i alla fall en smak av den fina världen. Och apropå det; i ett av talen i fredags gjordes en jämförelse mellan Stockholms och Köpenhamns restauranger. Ni kan ju gissa hur den jämförelsen utföll. Om jag hörde rätt så finns det elva restauranger i Köpenhamn med Michelinstjärnor mot sju stycken i Stockholm. Så det så.

torsdag 13 mars 2008

Schackåskådarens helgguide

På hemmaplan handlar det om säsongavslutning i allsvenskan denna helg, medan världseliten har dragit i väg till Nizza på franska rivieran. Lördag inleds den dubbelrondiga Amberturneringen, snabbschack med omväxlande blindschack och flyttaträpjäserschack. Om du har vägarna förbi så är det fri entré på femstjärniga Hotel Palais de la Mediterranée (bilden). Sista ronden spelas den 27 mars. Det ligger nästan två miljoner kronor i prispotten.

Bland de tolv deltagarna finns världens fyra högst rankade spelare: Vladimir Kramnik 2799, Viswanathan Anand 2799, Veselin Topalov 2780, Alexander Morozevitj 2765, Sjachijar Mamedjarov 2760, Peter Leko 2753, Vasilij Ivantjuk 2751, Levon Aronian 2739, Boris Gelfand 2737, Magnus Carlsen 2733, Sergej Karjakin 2732 och Loek van Wely 2681.

Om du inte har vägarna förbi så kan du i stället följa direktsändning här inklusive video. Räkna med spänning och dramatik vid följande klockslag:
Lördag klockan 14.30, rond 1
Söndag klockan 14.30, rond 2


Efter tre ronder i damturneringen i Istanbul – se föregående inlägg – delar Pia Cramling ledningen med trettonåriga Hou Yifan och Katerina Atalik på 2,5 poäng. Direktsändning vid följande tidpunkter::
Fredag klockan 13.30, rond 4
Lördag klockan 13.30, rond 5
Söndag klockan 13.30, rond 6


Söndag klockan 17 inleds en öppen turnering i San Sebastian, Spanien (16-23 mars) med Ralph Halleröd i startfältet. Det ser inte ut att bli någon direktsändning därifrån, men här dyker det förhoppningsvis upp resultat.

onsdag 12 mars 2008

Pia i Turkiet


Efter elitserieslutspelet skyndade Pia Cramling vidare till en damturnering i Istanbul, där första ronden spelades i går. Här är startfältet:

GM Zhu Chen, Qatar 2548
WGM Hou Yifan, Kina 2527
GM Pia Cramling, Sverige 2524
WGM Zhao Xue, Kina 2517
IM Anna Usjenina, Ukraina 2484
IM Irina Krush, USA 2473
IM Lela Javachisjvili, Georgien 2470
IM Harika Dronavalli, Indien 2455
IM Katerina Atalik, Turkiet 2408
WIM Betul Cemre Yildiz, Turkiet 2207

Det är direktsändning på turneringens hemsida. I första ronden besegrade Pia den lägst rankade spelaren Yildiz, och i andra ronden möter hon topprankade exvärldsmästarinnan Zhu Chen. Det ligger 16 000 dollar i prispotten varav 5 000 till turneringsvinnaren. Turneringen arrangeras på 41:a våningen i Turkiets högsta byggnad. Den ska enligt uppgift på turneringens hemsida klara en jordbävning av kategori 8 på Richterskalan. Hm, betryggande, förmodar jag. Jag anar inte vad som gäller för Turning Torso i Malmö …

måndag 10 mars 2008

Turneringar på gång

Det börjar dra ihop sig till den traditionella Sigemanturneringen på Hipp i Malmö. Den spelas den 22-30 april. Bland de tio inbjudna finns förre VM-kandidaten Lajos Portisch. Det är första gången han spelar i Sverige sedan världscupturneringen i Skellefteå 1989. Erfarenheten från Skellefteå är att om den mannen hamnar i närheten av ett piano och någon som kan hantera det så utbrister han i sång. Det finns en presumtiv ackompanjatör i startfältet i Malmö, Tiger Hillarp Persson. Den här turneringen har förutsättningar på att bjuda på musikaliska upplevelser. Och schackliga. Startfältet:

GM Vasilios Kotronias, Grekland 2628
GM Daniel Stellwagen, Holland 2625
GM Lars Bo Hansen, Danmark 2576
GM Jan Timman, Holland 2561
GM Kjetil A Lie, Norge 2556
GM Tiger Hillarp Persson, Skara SS 2535
GM Evgenij Agrest, Sollentuna SK 2535
GM Lajos Portisch, Ungern 2530
GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2470
Axel Smith, Lunds ASK 2458

Europamästerskapet i Plovdiv, Bulgarien spelas den 20 april-4 maj, så där försvann några av kandidaterna till Sigemanturneringen. I Plovdiv representeras Sverige för övrigt av Emanuel Berg (öppen klass) och Pia Cramling (damklassen).

Det arrangeras en intensiv öppen turnering i Ballerup, Copenhagen Chess Challenge, den 16-20 april, nio ronder på fem dagar. Det betyder dubbelronder under fyra av dagarna. Det blir möjlighet till inteckningar i GM- och IM-titeln. Det och annat har lockat bland andra Nils Grandelius, SK Bara Bönder och ett gäng från Lunds ASK: Axel Smith, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Linus Olsson och Alexander Johansson. Tre stormästare är hittills anmälda: Michail Ivanov, Ryssland, Miroslav Grabarczyk, Polen och Stellan Brynell, Limhamns SK.

fredag 7 mars 2008

Schackåskådarens helgguide


Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson i Reykjavik. Foto: Gunnar Finnlaugsson.


Den här helgen är det slutsammandrag för elitserien och superettan i Uppsala. Arrangören Upsala ASS har snickrat ihop en speciell hemsida för detta evenemang, och här liksom i övrigt hänvisar vi också till resultatredovisningen på Sveriges Schackförbunds hemsida. Direktsändning är utlovad. De som vill kolla spelarnas ansiktsuttryck får söka sig till Katedralsskolan.

Fredag klockan 18-24
Lördag klockan 13-19
Söndag klockan 10-16


SK Rockaden? Sollentuna SK? Lunds ASK? Några andra guldkandidater finns inte.

I Linares är det dags för sista ronden i dag fredag klockan 16. Inför slutronden leder Anand en halv poäng före Carlsen. På programmet står följande partier:

Viswanathan Anand-Veselin Topalov
Magnus Carlsen-Tejmur Radjabov
Peter Leko-Levon Aronian
Alexei Shirov-Vasilij Ivantjuk


I tyska Bundesliga har OSC Baden Baden vunnit alla sina nio matcher och ligger hela fem matchpoäng före närmaste konkurrent, SV Mülheim Nord. Lördag och söndag uppträder stjärnspäckade Baden Baden i Hardwaldhalle i Eppingen. Något säger mig att laget får klara sig utan Anand, Shirov och Carlsen den här helgen, för det är väl knappast troligt att någon av dem tänker skynda från Linares till Eppingen?

Lördag klockan 14, rond 10
Söndag klockan 10, rond 11


Laguppställningarna avslöjas en kvart före rondstart. Här kan du följa direktsändningen, och här finns en komplett resultatredovisning för alla divisioner. Det finns inga svenska spelare i högsta divisionen, men det finns några som knackar på porten. SK Turm Emsdetten (med Jonny Hector och Pia Cramling) ligger bra till i division II Västra, medan SF Berlin (med Stellan Brynell) har chans att ta klivet upp från division II Norra.

Några av de spelare som skulle kunna tänkas uppträda i elitserieslutspelet visar i stället sina konster i Reykjavik Open.

Fredag klockan 19, rond 5
Lördag klockan 16, rond 6
Söndag klockan 16, rond 7


Här bjuds det på direktsändning från de sex främsta borden.

torsdag 6 mars 2008

Pias storebror

Det var ett tag sedan jag såg Dan Cramling i en turneringstabell. Hans elotal har legat helt stilla åtminstone sedan år 2000 och förmodligen längre. Men till nästa elolista från Fide blir elotalet förmodligen justerat åt ena eller andra hållet. Dan är nämligen en av tio deltagare i en IM-turnering i Rio de Janeiro. På sätt och vis skulle man kunna kalla det en weekendturnering, för de första fem ronderna avverkades förra helgen med dubbelronder lördag och söndag. Övriga fyra ronder genomförs den instundande helgen med dubbelrond på lördag. Ett stenhårt program för en förmodligen något ringrostig spelare. Du finner resultat och alla partier på turneringens hemsida.

Efter förra helgens fem ronder leder brasilianarna IM Diego Rafael di Berardino och Ricardo da Silva Teizeira på 4,5 poäng. Dan (på bilden från turneringens hemsida) ligger på delad fjärdeplats med 2,5 poäng.

Vi har plockat fram en intressant partiställning från första ronden:

Jose Maia – Leandro Perdomo
”Lendas do Xadrez”, Rio de Janeiro 29 februari 2008


Efter 22.fxg5 Dxg5 23.Sf3 finns det i alla fall inte något omedelbart genombrott för svart. I stället följde:
22.c4? Sxf4! 23.gxf4 Tg7
Löparen på b7 har allt den kan önska sig, och det är inte lätt att försöka korka igen den långa diagonalen: 24.Sf3 gxf4+ 25.Kh1 (25.Kf2 Lxf3 26.Kxf3 Dh3+ 27.Kxf4 Tg4+) 25...Dh5 26.Tf1 Tg3 och vit är förlorad.
24.Tf1 gxf4+ 25.uppg.
Om 25.Kf2 så 25…Dh4 matt.

onsdag 5 mars 2008

Hjälp över gränserna


När Viswanathan Anand erövrade världsmästartiteln i Mexico City riktade han ett speciellt tack till sekundanten Peter Heine Nielsen, som även har hjälpt Magnus Carlsen i några turneringar. Det gör honom till världens hetaste sekundant. I lördags var den danske stormästaren på besök i Schackhuset i Lund. Det handlade om ett fem timmar långt träningspass med Jasmin Bejtovic, Nils Grandelius, Sebastian Nilsson, Axel Smith och Hans Tikkanen. På Calle Erlandssons bild ovan ser vi Peter Heine visa finesser för Axel, Sebastian och Jasmin.

Jag anar inte hur SK Rockaden tänker formera sitt lag den kommande helgen när det är dags för elitserieslutspelet i Uppsala. Det är väl inte otroligt att just Peter Heine Nielsen återfinns i laguppställningen. Det skulle ge honom chansen att med egna ögon studera om hans lärdomar har satt några spår, till exempel i matchen Lunds ASK-SK Rockaden på fredag (rond 9).

Lösningen på gårdagens kombinationsövning: 17.Lh7+! Kh8 18.Txd7! Dxd7 19.Se5 De8 20.Sgxf7+ Dxf7 (Eller 20…Txf7 21.Sg6+ Kxh7 22.Sf8++ Kg8 23.Dh7+ Kxf8 24.Dh8 matt) 21.Sxf7+ och vit vann.

tisdag 4 mars 2008

Stefan Schneider i Bundesliga

Från matchen mellan FC Bayern München II mot SK Tarrasch München i Oberliga Bayern (division 3). Stefan Schneider besegrar Elena Levushkina på förstabordet efter sex timmars hård kamp. Det var i tredje ronden under säsongen 2007-2008.


Stefan Schneider bodde och jobbade under en följd av år i München, där han representerade välkända FC Bayern München i Bundesliga. Han spelade med i andralaget. Det hade sina fördelar att representera denna klubb, som naturligtvis är mest känd för sin fotbollssektion:

”Vi som spelade i schacksektionen kunde lägga in beställningar för att få biljetter till fotbollsmatcherna, vilket annars var mycket svårt. Mycket bättre stämning på den nya hemmaarenan än i den gamla olympiska arenan från 1972, där de spelade förut.”
Nu har Stefan flyttat tillbaka till Sverige och slagit ner sina bopålar i Stockholm. I nästa nummer av Tidskrift för Schack berättar han om sina erfarenheter från Bundesliga.

Sin vackraste kombination under Münchentiden utförde Stefan i en annan tävling. Det var i en snabbschackturnering i Garrching norr om München, inte långt från den nya fotbollsarenan. Sedan sex år tillbaka brukar denna turnering, som alltid arrangeras den 6 januari, inleda vårsäsongen. Det var för tre år sedan Stefan briljerade i partiet mot GM Viktor Gavrikov, som till slut vann turneringen. Detta var stormästarens enda förlust. Stefan slutade på fjärde plats.

Stefan Schneider – Viktor Gavrikov,
4. Garchinger Dreikönigs-Schnellschach 2005


Vit drar

Vi förvandlar det till en kombinationsövning och återkommer med lösningen i morgon.

söndag 2 mars 2008

Galaföreställning på Kirseberg


Sekonderna har lämnat ringen. Foto: Lars Grahn, tungviktare.


Fredag kväll var jag på boxningsgala, mest för att kolla miljön, känna av atmosfären och se teknisk boxning. I detta fall är jag en utpräglad dubbelmoralist. Gärna boxning så länge det inte är min kära dotter som är i ringen.

Det var dottern Lisa, welterviktare, som ringde och undrade om jag hade lust att hänga med. Och jag behövde en paus från TfS-arbetet. Hon skulle inte själv upp i ringen, men några av hennes klubbkamrater i Winning Boxing Club fanns med på matchlistan. Som Sven Lindblom och Adrian ”Gäddan” Granat.

Det var BK Fox på Kirseberg som stod som arrangör. När vi kom dit var alla sittplatser upptagna, så det blev till att stå och luta sig mot väggen i den kvalmigt varma lokalen. Det var nog lika många där som på någon av IFK Malmös hemmamatcher på Gamla IP.

Vad krävs egentligen språkligt sett för att använda ordet ”gala” om en tillställning? Vid tillfälle ska jag se vad Språkrådet, min enda gud, har att säga om detta. Jag misstänker att högsta rådets eventuella definition inte täcker det som BK Fox bjöd in till. Å andra sidan kan jag inte påstå att jag kände mig lurad. Jag hade inte väntat mig röda mattan, cocktailglas och uppklädda mänskor. Då hade jag putsat skorna, plockat fram min gamla van Gils-kostym från klädkammarens bortre del och sjasat bort eventuella mal. Jag kan vara rätt elegant om jag bara vill. (Min far och farfar var skräddarmästare.) Nu var jag nöjd med en kall Ramlösa på burk.

Jag slog mig i slang med en trevlig man vid sidan om, och det visade sig att han liksom många andra i lokalen var medlem i den mycket livaktiga boxningsklubben i Höllviken. Han hade kommit med i verksamheten genom dotterns aktivitet i denna klubb. Hon hade lagt av - det ger mig förväntningar och hopp - medan han själv hade börjat träna och sparra i veteranavdelningen. Höllvikens BK är förmodligen den enda boxningsklubb i landet som har en speciell avdelning för veteraner. Man skulle kanske ... Nä. Nänä. Nänänä. I amatörboxningen får man för övrigt inte gå matcher om man är över trettiofyra. Men om man har passerat den gränsen är det okej att agera slagpåse bland proffsen.

Det gick bra för Winning till Lisas oförställda glädje. Sven Lindblom fick pris som galans bäste boxare, och i huvudmatchen vann Gäddan sedan motståndarens sekond förståndigt nog hade kastat in handduken i andra ronden. Över huvud taget tycker jag att sekonder och domare uppträdde på ett ansvarsfullt sätt och bröt ojämna matcher i god tid. Om det hade funnits något pris för mest underhållande sekond så borde det ha gått till Diabaté Dialy Mory, mer känd som ”Dallas”, populär ledare i Malmö BK. Han gör ett mycket uppskattat jobb på Rosengård. Det visades för övrigt en dokumentär om honom på tv för inte så länge sedan.

Det var värt åttio spänn. Och Lisa hade nog varit beredd att betala det tredubbla och lite till. Kanske det femdubbla för att få kliva upp i ringen med boxhandskar och allt det andra. För egen del skulle jag inte kunna tänka mig att gå en halv rond mot Gäddan för det tjugodubbla. Eller förresten - jag skulle ju kunna använda samma försvarsstrategi som Ingemar Johansson praktiserade när han mötte Ed Sanders vid OS i Helsingfors 1952 ... Nä. Nänä. Nänänä.

Här är Lennart Hylands referat från Ingemar Johanssons klassiska match.